F.E.G.A.T. Európa Bajnokság Női 2007.

F.E.G.A.T. Európa Bajnokság Női 2007.

 

Dániában rendezték meg a Női Európa Bajnokság 2007-es fordulóját. Ez évben Nagyváry Andrea képviselte a magyar színeket. Franciaország visszalépett a F.E.G.A.T.-ba, ezért ez évben 14 ország képviseltette magát az Európa legjobbja címért.

Sok ismerős nevet találhattunk a résztvevők névsorában, akiket tavaly a Kincsem Parkban is láthattunk hajtani. Sajnos a szervezőknek nem sikerült a kellő számú futamot összehozniuk, és ráadásul a dán szabályok szerint csak 12 ló indulhat maximálisan egy futamban, ezért minden hajtónőnek két hajtás jutott. A sok rossz ellenére viszont még soha nem voltunk ennyire közel egy aranyéremhez, ezért inkább átadnám a szót Nagyváry Andreának.

Futam változások, pálya

Az eredeti kiírás szerint úgy volt, hogy öt futam lesz a dán szabályok miatt, mert egy futamban maximálisan 12 ló indulhat. Mire megérkeztünk már csak három futam volt programon, mert nem sikerült több lovat összeszedniük a versenyzők számára a szervezőknek. A sorsolás nélkülünk lett megtartva, amin egy kicsit felháborodtunk, de el kellett fogadnunk, mert a fogadási rendszer úgy lett kialakítva, hogy már napokkal a versenynap előtt fel vannak a futamok téve a rendszerre, ahol csak hajtókkal együtt szerepelhetnek a lovak. A programot látva kicsit megnyugodtam, mert az a ló, akivel másodszorra versenyeztem kimagasló esélyt képviselt.

Első nap Koppenhágától 200 km–re lévő Odense-n hajtottunk, ami az ottani viszonylatban egy orosházi pályának felelt meg. Kombinált pálya, egy 1000 méteres ügető pálya, amit egy gyepes galopp pálya vett körbe. Ezen a napon agár, póni galopp, póni ügető, ügető és galopp versenyek voltak. A verseny irány a mi ügető versenyeinkkel megegyezik.

Facello

Az első lovam, Facello, nem áll túl jó hírben, mert általában galoppozott a versenyeiben, de volt egy nyerés is a formái között. Az istállóban nem tudtak sok információt adni a lóról, mert nem beszéltek angolul, így a szomszédok oktattak ki, hogy a hajtója, azaz a tulajdonosa nem túl rutinos, ezért hibázhat, ezért nagy esélyem van arra, hogy eredményesek legyünk. A vezető francia hölgy mellé helyezkedtem, az egyenesben egész jól ügetett, de a kanyarokban nagyon bizonytalan volt, de nagy küzdelmek árán sikerült őt talpon tartani. Érdekes, mert ahogy fáradt, egyre biztosabban ügetett. A befutóban tudtam, hogy a francia lányt nem tudom megverni, így arra törekedtem, hogy érvényest hajtsak, hogy minél több pontot szerezhessek. Az utolsó 200 méteren az orosz lány, Julia Kashovskaya lova mindkettőnknél könnyebben ment, így ő győzött. De mivel valami történt a francia lány és közötte, ezért kaptak 1-1 büntető pontot. Így pont egyenlőséggel az első futam után a második helyen álltam. Nagyon bíztam a dobogós helyezésemben, mert Emu, akit másodszorra hajtottam, hatalmas esély volt.

Emu

Emu-val sikerült is beváltanunk, amit elvártak tőlünk, de pechemre Julia másodikként ért célba, így ekkor tudtam, hogy Európa Bajnok nem lehetek, mert neki volt egy első és egy második helyezése, nekem pedig első és egy harmadik helyezés dönthet. Az ezüst sorsa a francia lány és közöttem dőlt el. Morgana Le Vexier hasonlóan jó esélyű lovon ült a harmadik napon sulky-ba, mint én, ezért nem sok esélyt láttam az ezüstre. A francia lány 19 éves kora ellenére nagyon ügyesen hajtott, ezért nem okozott számára sem gondot a favorit meghajtása. Ekkor egy érdekes helyzet állt fenn, ugyanis a büntető pontok miatt pont egyenlőség állt fenn, az orosz, a francia és közöttem. Ekkor a jobb időteljesítmény döntött, ami számomra meghozta a bronzérmet. Persze örülök a harmadik helyezésnek, csak az eredményt tekintve nagyon kicsin múlt a győzelem.

 

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.03.20.
Fotók: Canva

Hozzászólások