Fogathajtó bajnokság a Hortobágyon

Fogathajtó bajnokság a Hortobágyon,  2007.03.04.

 

Hortobágy – Mongólia nagykövet asszonya és a vietnámi nagykövet küldötte is részt vett a fogathajtó bajnokságon.

A fogathajtók összetett bajnokságának utolsó fordulójára a Génmegőrző és Természetvédelmi Kht mátai ménesének téli rendezvénysorozatán került sor a hétvégén – tájékoztatta lapunkat a Kht vezetője, Gencsi Zoltán.

A kép illusztráció

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Mongólia nagykövet asszonya, Dr Ombo Osuren Erden Echimeg. A vietnámi nagykövet is meghívást kapott az eseményre, ám betegsége miatt küldötte, Nguyenn Gia Ton, a Phuongp Liet Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetkezet elnöke képviselte az országot.

A neves vendégek Varga Ferenc, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. tulajdonos – vezérigazgatójának meghívására érkeztek a pusztára. Varga Ferenc elmondta, gazdasági kapcsolat fűzi össze az országokat, hiszen a nagykövetek szülőföldjén víziszárnyas projekt kialakításának előkészítése van folyamatban.

Ennek lényege, hogy külföldön magyar szülőpár állományokat vásárolnak, és magyar szakemberek segítenek a tenyésztésben. A program már Kínában sikeresen zajlik, a mongolok ott látták a jó példát.

A verseny után pusztai bemutatóra került sor. A Génkezelő Kht. 160 lóval – ebből 60 nóniusz kancával -rendelkező ménesének csikósai mutatták be tudásukat. Négyes ökörfogat is felvonult. A mongol nagykövet asszony, Ombo Osuren Erden Echimeg kérdésünkre elmondta, nagy élményben volt része a fogathajtó versenyen, hiszen Mongóliában ilyen megmérettetések nincsenek. Az ökörfogat is elnyerte tetszését. Tudatta, már korábban is halott a Hortobágyi pusztáról. Elmondta, a helyi pásztorok életvitele nagyon hasonló a mongol pásztorokéhoz.

Összetett verseny eredményei:

Póni négyes fogat:
1. helyezett: ifj. Dobrovicz József
2. Osztertág Kristóf
3. Mórocz János

Négyes fogat:
1. helyezett: ifj. Juhász László
2. Dobrovicz József
3. ifj. Hörömpő István

Kettes fogat:
1. helyezett : Varga Péter
2. Fekete györgy
3. Galambos Nándor

– J.G. –

Forrás: Hajdú Online
2007-03-04
Frissítve: 2023.08.01
Fotó: Canva

Hozzászólások