Párizs 2024 – Öttusa próbaverseny a francia fővárosban

Bizonyos szempontból a 2024-es olimpia sportági főpróbájának tekinthető az az öttusaverseny, amelyet a hét végén rendeznek meg Párizsban.

Párizs 2024 - Öttusa próbaverseny a francia fővárosban

A meghívásos viadalt szombaton és vasárnap már az új szabályok szerint elődöntő-döntő rendszerben, a döntőt másfél órába sűrítve bonyolítják le a következő nyári olimpia helyszínén. Az eseményen a magyar színeket Szép Balázs képviseli, akit Martinek János szövetségi kapitány kísér el.

Viszonylag korai az időpont, a válogatottak közül többen még csak nemrég kezdték el az edzéseket, ezért esett a választás Szép Balázsra. Az UTE fiatal versenyzője a jövőt képviseli, hasznos lesz számára, ha nemzetközi mezőnyben ismerkedik az új formával, és egyébként is szüksége van a sok vívásra” – magyarázta az MTI-nek Martinek János, aki emlékeztetett rá, hogy Magyarország már két próbaversenyt rendezett az új szabályok szerint, legutóbb október elején a nyílt országos bajnokságot, ám akkor a lovaglás még külön napon szerepelt.

Megfelelő létesítmény, öttusa-komplexum híján még megtehettük, hogy a lovaglást a többi számtól elválasztva rendeztük meg, de jövőre már nem lesz erre mód, ezért a hagyományos februári fedett pályás versenyünket is az új rendszerben kell lebonyolítani. Kíváncsi vagyok, a franciák milyen rendezők lesznek, biztos vagyok benne, hogy sok értékes tapasztalattal térünk majd haza” – tette hozzá a kapitány.

Az öttusasport komoly változásokon megy keresztül, olimpián Párizsban szerepel először a másfél órás blokkokból álló, kieséses lebonyolítású új rendszer, melyben még csak a jövő évtől rendezik az első világversenyeket, a későbbiekben pedig kikerül a lovaglás az öt szám közül, és az egyelőre tisztázatlan kérdések miatt a sportág nincs ott a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában. A válaszokat a jövő év végéig kell megadnia a sportág nemzetközi szövetségének, és akkor lehet esélye az ötkarikás műsorban maradásra.

2021. 12. 15.
Forrás: MTI
Kép: Canva.com
Frissítve: 2022.08.30.

A témában eddig megjelent cikkeink:

Hozzászólások