Kitartás és összefogás a jó díjlovas verseny kulcsa

Egy díjlovas verseny megrendezése, színvonalas programok lovaglása, a szülők, edzők, bírók és versenyzők együttműködése nem feltétlenül anyagi kérdés – ezt szívvel kell csinálni. Épp ezt láthatták a résztvevők Szentesen, ahol a Szent László Lovasklub versenyén rekord számú résztvevő lovagolt a négyszögbe.

Babinszky Zsuzsa és lova a négyszögben
Még 8 képünk van a szentesi Szent László Lovasklub versenyéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Van egy hely az ország déli részén, messze a fővárostól és annak vonzáskörzetétől, ahol az emberek kitartással és összefogással tartják életben a régió díjlovagló szakágát. A hátrányt, melyet attól a bizonyos tűztől való nagy távolság okoz, ezek a lovasok szorgalmas munkával, lóközpontú szemlélettel és a díjlovas sport iránti tisztelettel igyekeznek leküzdeni. Ennek köszönhetően október másodikán egy rendkívül színvonalas és jó hangulatú B kategóriás versenyt sikerült lebonyolítani Szentesen, a Szent László Lovasklubnak otthont adó lovardában. A verseny bírái Berényi Miklós, Berényiné Ani és Nagy Andrea Zsófia voltak.

Sikerként kell elkönyvelni, hogy az említett versenynapon közel 60 startot bíráltak végig a szakemberek az előkészítő, alaposztályú és könnyűosztályú programokban, melyeket könnyű- és középosztály zenés kűrök egészítettek ki. Az induló lovasok száma rekordnak számít a szentesi versenyhelyszínen, ennek ellenére azonban a verseny házigazdája, Babinszky Zsuzsa, a Szent László Lovasklub szíve és motorja jól szervezetten, családias hangulatot teremtve bonyolította le az eseményt. 

A versenyszámokban induló lovasok startidejüket precízen betartva jelentek meg a négyszögben, a programok lovaglása pedig kiváló felkészültségről árulkodott. A versenyszámok közötti szünetekben pedig a lovasok érdeklődéssel keresték a verseny vezetőbíróját, Berényi Miklóst, produkciójuk hiányosságainak és pozitívumainak megvitatása céljából, Miklós pedig segítőkészen igyekezett a versenyzőket hasznos tanácsokkal ellátni.

Az Előkészítő 8 versenyszámban Lévai Renáta Szilaj nevű lovával szerezte meg az első helyet, 67%-os eredményével, a második helyen Valkai Barnabás végzett Kaviárral 65%-kal. Balogh Zsófi Zoé, a Szent László LK versenyzője Labanc nevű lovával a harmadik helyet szerezte meg 64%-os programjával. 

Az alaposztályú A3 feladat versenyzői közül Babinszky Zsuzsa, egyedüli I. licensszel rendelkező lovasként Lamourral 67%-os eredményt ért el. 

A II.licenszű lovasok közül az idei Gyerek, Junior, Fiatal lovas Európa-bajnokságon kiválóan szereplő és döntőbe jutott fiatal lovas, Fejes Kata Tallér Furioso-22 nevű lovával 69%-kal végzett az első helyen, őt követte Korponai Klaudia, a Rétszentmiklósi LSE lovasa és Büszke 67%-os eredményével. A harmadik helyen pedig Orbán Réka végzett Ulti nyergében, 64%-kal. 

A Challenge Előkészítő versenyszámot Korponai Klaudia nyerte Büszkével, eredményük 68%, a könnyűosztályú L1 programban pedig Fejes Kata végzett első helyen Furioso-123 Lényeg nevű lovával.

Még 8 képünk van a szentesi Szent László Lovasklub versenyéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A FEI Gyermek előkészítő A feladatban I. licenszű versenyzőként Babinszky Zsuzsa Lamourral 67%-ot ért el, a II.licenszű lovasok közül pedig az első két helyen szintén Fejes Kata végzett Furioso-123 Lényeg és Furioso XLIII-123 Líra nyergében, 75% és 71%-os eredménnyel. A harmadik helyet ezúttal is Orbán Réka szerezte meg Ulti nevű lovával, eredményük 67%.

A könnyűosztályú L zenés kűrben három induló versenyzett. Babinszky Zsuzsa Pixi Babyvel 69%-ot, Roszik Rita Sára, a nagyszénási Lovas SE ifi lovasa Táltos nevű pónijával 67%-ot, Bertók Ágnes, a Felgyő és Térsége LE versenyzője pedig Calatina nyergében 63%-ot ért el. 

A középosztály M kűr győztese Babinszky Zsuzsa lett Quattro 2 nyergében 66%-os eredménnyel. A versenyszámban Veres Gréta, a Magyar Imre Díjlovagló Egyesület ifi lovasa Favory Figura nevű lovával 65%-ot ért el, így a második helyen végzett, a harmadik helyet Babinszky Zsuzsa szerezte meg másik lovával, Morcossal.

A verseny gördülékeny lebonyolításában nagy szerepet játszott a versenyiroda, Nagy Richárd profizmusa, aki mind a versenyzők, mind a bírók munkáját maximálisan támogatva, minden igényt kiszolgálva segítette a szervezést. 

Még 8 képünk van a szentesi Szent László Lovasklub versenyéről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A versenynapot szabadidős versenyszámok zárták, melyek során mind futószáras, mind négyszögben végrehajtott feladatokat lovagoltak a gyerekek a hosszú, fáradságos nap ellenére töretlen lelkesedéssel, felkészülten és fegyelmezetten. Az eredményhirdetéskor a szülők hangos „Hajrá Szent László!” felkiáltással buzdították Babinszky Zsuzsa megszeppent kis lovasait, akik remélhetőleg hamarosan hivatalos versenyen is belovagolnak majd a négyszögbe.

„A „Hajrá Szent László!” ezen az estén, a nap végén mosolyt csalt az arcunkra, de új értelmet is nyert. A térségben a díjlovas sportéletben tartásáért végzett áldozatos munka, a versenyrendezőként, lovasként és edzőként ily módon történő helytállás, a lelkesedés és kitartás tiszteletet és támogatást érdemel. Egy díjlovas verseny megrendezése, színvonalas programok lovaglása, a szülők, edzők, bírók és versenyzők együttműködése nem feltétlenül anyagi kérdés – ezt szívvel kell csinálni. Egy fiatal, nagyon izguló versenyző négyszögbe lépése előtt megütötte a fülemet Zsuzsi utolsó edzői instrukciója: „Ez csak játék!” Bárcsak hallhatnám ezt más edzőktől, más versenyeken, más körülmények között is…” – mondja Nagy Andrea Zsófia.

2016.10.13. Nagy Andrea Zsófia III. osztályú díjlovas bíró és versenyző

Hozzászólások