Lemaradt a kvótáról a magyar díjlovagló csapat

A Szokola Csaba, Komjáthy-Losonczy Anikó, Yom-Tov Jázmin, Pachl Benedek összeállítású magyar csapat lemaradt a kvótaszerzésről a Pilisjászfaluban rendezett olimpiai kvalifikációs versenyen csütörtökön.

A Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia országainak kiírt kvalifikációs viadalt ugyan a németek nyerték meg, de az indulási jogért a magyarokon kívül a lengyelek és az izraeliek voltak versenyben. A hazai együttes három lovas után még szűken a lengyelek előtt állt, Izrael pedig már nem volt versenyben az olimpiai részvételért.

A magyar kvartett utolsó indulója, Yom-Tov 65,652 százalékos teljesítményt nyújtott, míg a nagy riválisnál Zaneta Skowronska-Kozubik az egész nap második legjobb produkciójával (69,696) végül a lengyel négyest segítette kvótához. A négyfős válogatottak eredményébe a legrosszabb teljesítmény nem számított bele, a magyaroknál Szokola Csaba (65,435) szereplése esett ki.

“Nehéz még erről beszélni, mert annyira közel voltunk ahhoz, hogy beteljesüljön az álmunk. A lengyelek jól hajráztak, de hangsúlyozom, ez már önmagában is nagy bravúrnak számít, hogy karnyújtásnyira voltunk a sikertől. Nem ez volt az utolsó lehetőség, hiszen a szeptemberi Európa-bajnokságról még három csapat kijut az olimpiára”fogalmazott Dallos Zsófia szövetségi kapitány.

A kontinensviadalnak a németországi Riesenbeck ad otthont, öt magyar lovas már minősült az Eb-re, közülük négyen alkotják majd a csapatot.

A díjlovaglók kvótaszerzése hatalmas bravúr lett volna, mivel az 1996-os, atlantai játékok óta nem szerepelt magyar lovas az olimpiákon, akkor lovastusában sikerült kvalifikálnia magát a csapatnak. Díjlovaglásban pedig még sosem volt magyar induló, mert bár Dallos Gyula 1992-ben és 1996-ban kvótát szerzett, Aktion nevű lovának egészségi problémája miatt egyik alkalommal sem tudott rajthoz állni. A Párizsban induló háromfős csapatok versenyzői egyúttal egyéni indulók is lesznek.

Forrás: MTI

Kép: Canva
2023.06.12.

Hozzászólások