NLSF Program támogatás 2023 – Olimpiai kvalifikációs versenyt rendez Pilisjászfalu

Az NLSF program több szakágat is támogat, közte a díjlovaglást is. A program lovasai Szokola Csaba, Komjáthy-Losonczy Anikó, Yom-Tov Jázmin, Pachl Benedek elsősorban csapatként, míg Fonyódi Ildikó para-díjlovasként tűzték ki maguknak az olimpiai kvalifikációt.

Az NLSF program már az előző években is támogatott ebből a szakágból versenyzőket, többek között a nagyobb nemzetközi versenyzések finanszírozásával. Idén pedig az eredetileg meghatározott kereten felül egy komolyabb összeget szavazott meg a díjlovagló szakágnak a bizottság.

Az NLSF program -többlépcsős, teljesítményarányú elszámolásban- versenyzési hozzájárulást ad a fent írt sportolóknak, mely nagyban megsegíti a komoly nemzetközi megmérettetésekre való kijutást és az olimpiai kvalifikációra való felkészülést. Ezen kívül pedig az olimpiai kvalifikációs versenyrendezési költségekhez-mely idén nyáron hazánkban lesz- járul hozzá nagy mértékben. Díjlovaglásban a „C” csoport olimpiai kvalifikációs versenye Magyarországon, Pilisjászfalun zajlik majd 2023. június 7-11.között.

Ez a siker Arie Yom-Tov úrnak köszönhető, aki rengeteg áldozatot hozva sikeresen lobbizott, és megteremtette hazánknak ezt a lehetőséget. A közép-európai térségben végzett, a nemzetközi díjlovaglás fejlesztésére irányuló rendkívül sikeres tevékenységét a The Central European Dressage (Közép-európai Díjlovas Testület) nemrégiben kitüntetéssel ismerte el.

Vele készítettünk riportot.

Gratulálunk ehhez a nem mindennapi eredményhez!

Mennyi munka és befektetés kellett ahhoz, hogy az olimpiai kvalifikációs versenyt sikerüljön megkapni?

5 évvel ezelőtt meghoztam egy döntést, azt a célt tűztem ki, hogy Magyarország részt fog venni a 2024-es Párizsi Olimpián. Kezdetben sokan nagyon szkeptikusak voltak, mert a díjlovaglás történetében Magyarországról utoljára 1936-ban versenyeztek az olimpián.

Milyen út vezetett eddig?

Ahhoz, hogy az olimpiára kijuthassunk, elsősorban szükség volt arra, hogy Magyarország felkerüljön a nemzetközi díjlovas palettára és a FEI-ben pozitívan ítéljék meg.

2020-ban az Ifjúsági Európa-bajnokság megrendezésére pályáztam, mellyel történelmet írtunk. A FEI képviselőivel folytatott hosszú tárgyalások után az Unikornis Lovarda öt Európa-bajnokságnak adott sikeresen otthont. Ilyenre nem volt példa korábban, hogy egy ország egy évben öt Európa-bajnokságot rendezzen, beleértve a Gyermek, Póni, Junior, Fiatal lovas, (21 éves korig) U25 ( 25 éves korig) és ráadásul még egy Világkupát is.

Az öt Európa-bajnokság abszolút sikeres volt, nagyon sok dicséretet kaptunk mind a 27 résztvevő országtól, bíróktól, stewardoktól valamint kaptunk egy csodálatos hivatalos nyílt támogató levelet is (https://www.fei.org/…/pilisjaszfalu-hungary-european… ).

Jelenleg is több projektben veszünk részt a nemzetközi díjlovagláson belül és a hazai versenyeken kívül számos nemzetközi versenyt támogatok.

Az elmúlt években több alkalommal tartottunk képzéseket itthon nemzetközi ötcsillagos bírók és edzők vezetésével, amely nyitott és ingyenes volt a magyar lovastársadalom előtt. Létrehoztunk egy új kategóriát a Fiatal Lovak Világbajnokságán “challenge four years old championship”, mely nagy siker lett. Tavaly elnyertük két korosztályos Európa-bajnokság rendezésének jogát, valamint a CDI4* versenyünkkel egy időben egy új kategóriával színesítettük a programot “Közép-európai Fiatal Lovak Bajnoksága” néven.

Az idei évre két korosztályos Európa-bajnokság rendezésének jogát nyertük el ismét a Fiatal lovasok számára (18-21 év közöttieké) és az U25 korosztályét , emellett egy CDIO3* – W Nemzetek Díja , ami egyben az Olimpiai “C” csoport kvalifikációs versenye is.

Az elmúlt öt év alatt sok barátra tettem szert a nemzetközi díjlovas világból, több olyan fontos lovas nemzet csapatvezetőjével kötöttem személyes barátságot, mint Németország, Anglia, Dánia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Spanyolország és ezen kívül számos országból szereztünk barátokat, támogatókat. A FEI hivatalos képviselői minden esetben pozitívan számoltak be versenyeinkről döntéshozóik felé. Az időmön felül, az elmúlt 5 év alatt saját tőkémből is befektettem, megközelítőleg 205.000.000 Ft-ot. Kemény és intenzív időszak áll mögöttünk.

Ön mit gondol, hogyan kell tovább dolgozni?

Innentől kezdve arra a célra kell összpontosítanunk, hogy sikeresek legyünk és csapatként minősülni tudjunk a következő Olimpiára. Az erre való felkészülést professzionálisan kell megterveznünk, mindenféle személyes érdek nélkül, folyamatosan kommunikálva és együtt dolgozva. A lehető legprofibb módon kell gondoskodnunk a lovainkról és kezelni őket, beleértve a legjobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező állatorvosokat, fogorvosokat, csontkovácsokat, kovácsokat, stb.. A lovasok felkészülését nemzetközileg tapasztalt edzőkkel, sportpszichológusokkal, fizioterapeutákkal kell megtámogatni. Az Unikornis Lovardát a jelenleginél is jobbá fogjuk tenni, minden technikai kérdésben javulni fogunk, új arénákkal, jobb létesítményekkel és szolgáltatásokkal a lovasok és a látogatók számára egyaránt.
Azon dolgozunk, hogy párizsi olimpián 88 év után ismét lássunk magyar versenyzőt díjnégyszögben.

Forrás: dijlovasok.hu
Kép: Canva
2023.01.09.

Hozzászólások