Black Caviar és Zenyatta

Kancák a csúcson

Black Caviar vs. Zenyatta

 

Talabér Zoltán nevű kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket erre az írásra, amely az egyik dél-afrikai lóversenylapban jelent meg.

Black Caviar és Zenyatta a lóverseny valaha volt legnagyobb, legkedveltebb kancái. Mindketten megnyerték első 19 versenyüket, és legyőztek nemzedékük legjobb ménjei közül néhányat. Kiérdemelték az Év Lova címet saját országukban. Annyira népszerűek, hogy saját honlapjuk van.

De ki ért el többet 19 győzelmével?

Zenyatta

19 győzelméből 13 Gr1-es volt. 7.3 millió amerikai dollárt keresett összesen. Ő az első kanca, aki megnyerte a tekintélyes Breeders’ Cup Classicot (2009). 2008-ban a BC Ladies’ Classicban nem talált legyőzőre. Három egymást követő évben megnyerte a Vanity Handicapet, Lady’s Secret Stakest, és a Clement Hirsch Handicapet. A legnagyobb győzelme a 2008-as Apple Blossom Handicap volt (amit 4,5 hosszal nyert meg). Három különböző versenypályán ért el sikereket: Santa Anita, Hollywood, és Del Mar.

3 éves korától 6 éves koráig versenyzett 1300-2000 méter között. Három versenypályán rekordot tart. 20 futamos karrierje alatt legyőzött 23 bajnok/Gr1 győztest. A legtöbb súlyt amit vitt, 58,5 kg volt, ezzel kétszer nyert. Három klasszikus nyerő mént vert meg : Mine That Bird (Kentucky Derby), Lookin at Lucky (Preakness Stakes) és Summer Bird (Belmont Stakes). Legmagasabb nemzetközi minősítése 128 volt 2009-ben. 2008-ban és 2010-ben 125-ös minősítést kapott. 2010-ben az amerikai Év Lova. Négy Eclipse Award-ot nyert. Három egymást követő évben volt a legjobb idősebb kanca cím birtokosa. Kilenc Gr1-es futamot nyert sorozatban. Élete utolsó versenyében, a BC Classicban orrhosszas vereséget szenvedett Blame-től.

Black Caviar

19 győzelméből 9 Gr1-es volt (eddig). 5 millió ausztrál dollárt keresett, de ennek még nincs vége! Övé a második legmagasabb nemzetközi minősítés (132). Ezzel az osztályzattal több szupersztárt utasított maga mögé: Danedream (Prix de l’Arc de Triomphe), Workforce (Epsom Derby), Goldikova (Háromszoros BC Mile nyerő) stb. 23 Gr1 nyerő lovat győzött le. Az „áldozatai” Golden Slipper nyerők (Crystal Lily, Phelan Ready) és a Melbourne Cup győztes Effiecent. Legyőzte a King’s Stand Stakes nyerő Scenic Blastet, és 2011-ben ugyanebben a versenyben második Star Witnesst. Kétszer diadalmaskodott a tekintélyes Lightnig Stakesben (Gr1). 58,1 kg-ot vitt a Newmarket Handicapben, ahol méneket győzött le. Ezzel a győzelemmel ő lett a második kanca, aki rengeteg pénzt nyert egyetlen versennyel. (Pendient 1906-ban többet vitt haza egyetlen futással).

Mindkét kanca kivételes, hiszen rajongókat szereztek maguknak. Szerencsések vagyunk, hogy láthattuk őket a csúcson, és nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi lóverseny még egyszer keresztül fog menni egy ugyanilyen időszakon, ahol a kancák uralják a lóverseny világát.

 

A Sportingpost cikkje alapján írta: Almási Dóra
Forrás: www.racingportal.hu
Frissítve: 2023.07.12.
Fotók: Canva

Hozzászólások