Az öttusaló külön kategória

Komoly képességű lovakon edzenek és versenyeznek öttusázóink

 

Május 9. és 13. között Budapest adott otthont az öttusa világkupának. 28 ország 160 versenyzője érkezett a fővárosba, hogy megméresse magát vívásban, úszásban, futásban, lövészetben, valamint lovaglásban. Magyar versenyzőink kiválóan szerepeltek. De ezúttal kivételesen nem a sportolóké, hanem a lovaiké lesz a főszerep. Az öttusa válogatott lovasedzőjével, Balaska Zsolttal beszélgettünk. 

Hány ló vett részt a versenyen?

Balaska Zsolt: A szabályok nemzetközi versenyeken, így a világkupákon is a versenyzők létszámához kötik a lovak számát. Csak a 36 legjobb versenyző jut be a döntőbe és ülhet lóra. A budapesti világkupa fordulón így 22 ló állt a versenyzők rendelkezésérre: 18 induló ló, 2 tartalék és 2 vésztartalék, hogy ne érhessen minket meglepetés.

A lovak mennyit dolgoznak egy ilyen versenyen?

B.Zs.: Minden versenynapon két fordulót mennek, tehát két versenyzővel teljesítik a pályát. Persze ehhez még hozzá jön a versenyt megelőző bemelegítés, amikor a sportoló kipróbálhatja, megismerheti a neki sorsolt lovat. Erre 20 perc és 5 melegítő ugrás áll rendelkezésére.

Honnan érkeztek ezek a lovak, akiket a pályán láthattunk?

B.Zs.: Az itt szereplő lovak nagy része a Magyar Öttusa Szövetség tulajdona, harmaduk pedig a Székesfehérvári Alba Volán Öttusa Szakosztály istállójából való.

Mit kell tudni róluk?

B.Zs.: Minden szempontból vegyes összetételű az állomány. Egyre kevesebb ló tartását tudjuk finanszírozni, ezért egyre csökken a létszámuk. A budapesti öttusa istállóban jelenleg 22, a fehérváriban 14 ló áll. A lovak kihasználtsága nagyon magas. A 22 budapesti lóra például 70 sportoló jut.

Mitől lesz egy ló alkalmas erre a sportra? Mondhatnánk, hogy ugyanazt csinálják, mint megannyi ugróló hazánkban, de ez valószínűleg nem lenne igaz.  

B.Zs.: Fontos, hogy a ló testfelépítése, csontozata révén alkalmas legyen erre a sportra. Kulcsfontosságú a megfelelő habitus, hogy bírja a megterhelést, hogy tíz különböző versenyen tíz különböző lovassal is jól teljesítsen. Az öttusalovat a lovagolhatósága és készsége alkalmassá kell tegye arra, hogy versenyekre járjunk vele.

Nem könnyű nekik, hiszen sokféle, különböző lovastudással rendelkező lovassal találkoznak – és el kell ismerni, hogy nem mindegyiküknek a lovaglás az erős száma. Különösen a nagy nemzetközi versenyeken látható igazán, mennyire eltérő a sportolók felkészültsége. Érdemes a versenyeken a lovak teljesítményét a lovastól függetlenül is figyelni, akkor láthatjuk igazán, hogy mennyire rutinosak ezek a lovak, milyen sokat segítenek a sportolóknak.

Kiképezve vásároljátok a lovakat, vagy inkább a nyers csikókat részesítitek előnyben?

B.Zs.: Erre is, arra is volt már példa. Minden esetben nagyon alaposan megfontoljuk a vásárlást, mivel a ló kiválasztása az első fontos lépés.

Előfordul, hogy egy ló nem válik be?

B.Zs.: Az esetek nagy részében szerencsére beigazolódik, hogy jól választottunk, de olykor előfordul, hogy egy ló nálunk nem válik be. Ettől azonban még kiváló ugróló, vagy hobbiló lehet belőle.

Hogyan zajlik a lovak kiképzése?

B.Zs.: A csikókat Szente Katalin kolléganőm és én lovagoljuk, amikor úgy érezzük, hogy készen állnak, akkor ülhetnek rájuk az öttusázók. Ilyenkor azt mondjuk, hogy „mennek a kalapba”. A lovak szinten tartását pedig a felnőtt válogatott keret végzi.

Azt mindenképpen fontos elmondani, hogy ezeknek a lovaknak jóval többet kell tudniuk, mint a mindenkori versenykövetelmény, mert ha csak azt tudnák, egy gyengébb lovassal esetleg már nem teljesítenék a feladatot. Komoly képességű lovakkal dolgozunk, akik privát kézben kimagasló eredményekre lennének képesek.

A magyar lovak a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket?

B.Zs.: Az egész világot bejártam már az öttusázókkal és ki merem jelenteni, hogy ezt a színvonalat, szinte sehol nem tudják biztosítani, mint mi évről évre. Tény, hogy külföldön nincsenek öttusaistállók, hanem privát lovakat vesznek bérbe, így képzettségét és lovagolhatóságát tekintve nem egységes a versenyeken szereplő állomány – ellentétben a mi lovainkkal. A pekingi olimpián szereplő lovak például nem voltak a helyzet magaslatán. A londoni lóállomány viszont fantasztikus volt.

Az öttusázóknak mennyi lehetősége van lovagolni?

B.Zs.: Az öttusa lovasok három korosztályra oszthatók: kezdők, ifik, vagy haladók és a felnőtt válogatott keret. Elvileg minden lovasnak heti három lovas edzése van, de ez nem mindig jön össze. De el kell mondanom, hogy  szorgalmasak és ügyesek.

2013.05.29. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.05.15.
Fotó: Canva

Hozzászólások