Az első fecske…

A nemzetközi lovas szaksajtóban már jó ideje, a facebookon – az írás megszületésekor – még csak alig egy hete kering egy még októberben történt, precedens értékű eset, és az eset következményeinek híre, valamint az esettel kapcsolatos vélemények, reakciók. Az élsportnak rengeteget ártó jelenséggel, a túlzottan szűk keretben, szűk tarkó,- és toroktájékkal való lovaglással szemben lépett fel nyíltan, elsőként a világon, egy ötcsillagos, nemzetközi díjlovas-versenybíró. A dolog pikantériája, hogy a példamutató lóhoz-állásáról, kimagasló szakmai (edzői, bírói) felkészültségéről, emberségéről ismert Leif Törnblad hazája, Dánia válogatottját épp olyan szigorral ostorozta – teljes joggal – mint a holland és svéd díjlovasvilág ’csillagait’. Egy, a kritikától érintett, holland tréner, ügyvédje útján kemény retorziót követel a F.E.I.-nél (Nemzetközi Lovasszövetség), s nem ő az egyetlen, aki a versenybíró ’fejét kívánja.’

Számos papíralapú, – és webes lovasmagazin tudósított a bíró felfüggesztéséről, a következőkben az ’Eurodressage.com’ novemberi számában olvasottakat idézem fel.

A F.E.I. (Nemzetközi Lovasszövetség) felfüggesztette Leif Törnblad, ötcsillagos dán versenybírót, a Szövetség versenyszabályának 2. cikkelyében leírtak megsértése miatt. Felfüggesztése 2017. december 31.-ig van érvényben.

A bírót november kilencedikén értesítették időleges felfüggesztéséről…”

Az említett cikkely kimondja – ’A bírónak kerülni kell minden valós vagy vélt konfliktust, összeférhetetlenséget. A bírónak pártatlannak, függetlennek és sportszerűnek kell lennie a lovasokkal, lótulajdonosokkal, edzőkkel, szervezőkkel és más hivatalos személyekkel szemben, s törekednie kell arra, hogy csapattá kovácsolja őket.’ Erre a szövegre hivatkozva jelentette a Nemzetközi Szövetségnél Sjef Janssen, napjaink legnevesebb, sajnos elsősorban durva kiképzési,- és edzésmódszereiről elhíresült díjlovas-edzője (a rollkur’ atyja), Törnblad ’szabályzattal szembe menő’, számos, élvonalba tartozó díjlovast, és a tréner tevékenységét negatív színben feltüntető, erősen bíráló írás,- és szóbeli nyilatkozatait.

A F.E.I. – mit sajnos annyiszor, most sem a lovak jól-létét tartotta szem előtt. Pedig szabálykönyvükben terjedelmes passzusok szerepelnek a lovakra vonatkozólag, úgysmint…

„… mindenkori fő szempont a ló jól-léte. A ló jól-léte soha nem rendelhető alá verseny,- vagy üzleti céloknak.”

A lovaknak fizikai képességeiknek, testi fejlettségüknek és a választott szakágnak megfelelő edzésben kell részesülniük. Nem válhatnak fájdalmat okozó, vagy félelmet keltő (edzés)módszerek elszenvedőivé…

Napjaink élsportjában – kevés, valóban pozitív példakép, ha úgy tetszik, úttörő kivételével – egyik passzus sem valósul meg. A ’csúcskategóriákban’ mozgó hatalmas pénzösszegek és az azokhoz fűződő emberi érdekek már régen háttérbe szorították a ló jól-létét. A négyszögben és az ugrópályákon nem egyszer olyan lovak versenyeznek, akiknek még éppen csak a hátára kellene, hogy kerüljön a nyereg, a ló életkorának ’megfelelően’ kiírt követelmények pedig a legtöbb esetben figyelmen kívül hagyják a ló növekedésének, szellemi és fizikai érésének sajátosságait.

De mégis, mit követett el Leif Törnblad?

A díjlovas négyszög környékén sok az ’elrettentő példa’, a szűk keretben, szűk toroktájékkal és tarkóval való lovaglás pedig népbetegség. A skandináv országok nem egy ’éllovasa’ híresült el kíméletlen edzés,- és lovaglási módszereiről, így Törnblad nem ok nélkül jelentette ki többek között, egy brit lovas magazinnak adott, hosszabb lélegzetű interjújában hogy – Anky van Grunsven lovai feszesek…’ vagy éppen ’Nem túl jó ötlet Edward Gal (Totilast lovagolta, még a ló ’fénykorában’) edzőtábort szervezni Dániában…’ A bíró egyenesen ’dán edzésmódszernek’ titulálta a szűk keretben, szűk tarkóval,- és toroktájékkal történő lovaglást (rollkur, LDR). A ’The Horse Magazine’ szeptemberi számában nyíltan megnevezte az érintett a ló-lovas párosokat, élesen bírálta a modern díjlovaglás vadhajtásait, másutt pedig a bírók egy részének hozzáállását, azt is kiemelve, hogy véleményével a többség valószínű, nem ért majd egyet. A dán válogatott edzője, Rien van Schaft már ekkor előítéletes viselkedéssel és részrehajlással vádolta Törnbladot.

A dán lovasembernek nemcsak bíróként, edzőként sem kevés tapasztalata van, hogy napjaink élversenyzőit kritizálja. A bíró ritkán ugyan, de ma is beáll a pálya közepére edzést tartani, sőt, vendégtanárként nemrég itthon is találkozhattak vele a szerencsések, egy díjlovas berkekben szervezett továbbképzésen. Érdekesség, hogy felesége, Anne Grethe Jenssen, az 1984-es Los Angeles-i olimpia ezüstérmese.

Száz szónak is egy a vége, Sjef Janssen – aki mellesleg Anky van Grunsven, holland díjlovascsillag férje – ügyvédje útján, az időleges eltiltásnál keményebb szankciókat követel a F.E.I-től Törnbladdal szemben. Az edzésmódszerei,- eszközei nyomán igencsak megosztó Janssen volt már a belga és a holland válogatott edzője is, sőt, amikor napjaink talán leghíresebb díjlova, Totilas Matthias Rath személyében új lovast, Paul Schockemöhle révén pedig új tulajdonos kapott, Schockemöhle Janssent tette meg a páros mellé trénernek. A sokak, sokunk szemében szerencsétlen sorsú ló negatív értelemben véve vált ikonná, Totilasról rendre olyan képeket, videókat láthatott a díjlovaglást szerető közönség, melyekről csak úgy sütött a fájdalom, a kétségbeesés. A mén sohasem érte utol egykori önmagát, nem feltétlenül azt, amit Edward Gal-lal (akit szintén sokan támadnak) nyújtott a négyszögben, hanem amit fiatal lóként, pályafutása kezdetén láthattak, láthattunk tőle… Janssen – legutóbbi nyilatkozata szerint – új alapokra kívánja helyezni a ló edzését, hogy az állat visszanyerje rugalmasságát, újra megmutathassa természetből adódó mozgásadottságait… A legtöbben azonban már úgy vélik, Totilas megszenvedte a négyszögben eltöltött éveket, jobb lenne – ahogyan azt annak idején be is jelentették – visszavonultatni, hogy fedezőménként élhesse nyugdíjas éveit.

Apropó’, nyugdíjazás… Álljon itt – kép nélkül – egy történet, mely az utolsó olimpia évében szintén bejárta az írott és internetes sajtót, s melynek egyik főszereplője Parzival, a sárga herélt. Az állatot már az olimpia előtt vissza akarták vonultatni, keringési problémák miatt szívritmus-szabályzóval élt, lovasának kíméletlen módszereit pedig legalább ugyanannyian támadták, mint ahányan rajongtak a csinos, holland sztárlovasért.

A Riói Olimpia Nemzetek Díjának programját a páros megszakította, a lovasnő elköszönt, s lépésben elhagyta a négyszöget. Arra hivatkozott, hogy az öreg sárgát megcsípte valami, állkapcsa bedagadt, lázas – ám egy későbbi állatorvosi vizsgálat hajszálrepedést mutatott ki Parzival alsó állkapcsán. (A kemény, durva kéz valóban el tudja törni a csontot, évekkel ezelőtt egy, szintén holland szupermodell, Lonneke Engel tulajdonában álló díjló, U2 állkapocstörése kavart nagy vihart, s bírósági eljárást – a tulajdonos részéről, a lovas és az edző ellenében.) A lovas krokodilkönnyeket hullatva szánta hűséges társát, ám személyes sértésnek vette a hajszálrepedésről szóló ’látleletet’, s ugyan a Játékok után végleg nyugdíjazni látszott Parzivalt, az öreg sárga azóta is ott rója a négyszög homokját, beteg szívvel, levegőért küszködve, fájdalmasan szűk keretben… Lovasát hiába nem kímélte Törnblad nyelve, a nemzetközi szövetség egyelőre úgy tűnik, a nyeregben ülőket védi. Ám lehet, még így sem elég határozottan? Sjef Janssen ügyvédje ugyanis így fogalmaz – “Szerencsétlen módon, Törnbladot csak ez év végig függesztették fel. Úgy gondoljuk, ez egyáltalában nem elég. Nem csak közvetlen károkat okozott tevékenységével, hanem előítéleteinek a jövőre nézve is beláthatatlan következményei lehetnek.

S hogy mik lennének ezek a beláthatatlan következmények? Az élsportolók nemcsak az ’utánpótlás’, de az amatőrök, esetünkben pedig még a szabadidőlovasok számára is példaképül szolgálnak. Sokszor felkészültség nélkül, megfelelő tudás, ló, edző hiányában kezdik, próbálják utánozni a ’nagyokat’… Ha már a nemzetközi szövetség sem tesz semmit a ’rollkur’, LDR kegyetlen és fájdalmas jelensége ellen, mi sarkallná azokat változásra, akiknek példaképei talán éppen azok a lovasok, akiknek módszerei, technikája ellen Törnblad – elsőként nyíltan – fellépett. Ha egyre több bíró élne ’lóbarát’ kritikával – akárcsak a pontozólapon is – a durva túlkapásokat mutató lovasokkal szemben, leesne-e a húszfilléres’ a díjlovaglás krémjének? A ‘példaképek’ megdőlésével kevesebb lenne-e az az amatőr versenyző, fiatal lovas, aki bálványának külső képét utánozva, kontroll nélkül nyúlna segédeszközökhöz? Fő szempont lenne-e akár egy háztömb ‘körüli díjlovasversenyen’, – a lovas ülése, segítségadása, az elengedettség, átengedőség rovására – hogy a ló „karikában járjon”?! Leif Törnblad lépése nemhogy kárára válna, de alapjában véve változtatná meg a hozzáállást, ám ehhez a tartani kellene magunkat a szabálykönyv ‘ló jól-léte’ szókapcsolatot tartalmazó passzusához?!

A szűk keretben, szűk tarkóval,- toroktájékkal való lovaglás és edzésmódszerek ellen már több internetes petíció is született, a legutóbbira jó apropóként szolgált Leif Törnblad esete. A lovastársadalom egy része máris a bíró mellé állt, sokan fejezik ki – ismeretlenül is – elismerésüket, megbecsülésüket a F.E.I. által időszakos eltiltással sújtott lovasember felé.

Az internetet az ügyben érintett edzőkről, lovasokról bejáró képek magukért beszélnek, ám a Törnbladdal készült interjút illusztráló fotók és pár, a ’sorból kilógó’, pozitív értelemben véve példaértékű lovas fényképei és videói is megmutatják, van másik út.

Az alábbi petíciót, melyben a rollkur és LDR káros hatásaira, s a versenyeken való szankcionálásának szükségességére hívják fel a figyelmet – a Nemzetközi,- és a Német Lovasszövetséghez kívánják eljuttatni az ügyet támogatók, aláírásoddal te is segítheted céljai(n)kat!

No Rollkur! Wir fordern Sanktionen gegen alle bekannten Rollkur- und LDR Reiter im Sport!

A cikkhez szándákosan nem csatoltam ide vonatkozó képeket, mivel úgy gondolom, ebben az esetben jobb az íráshoz segítségül hívott forrásokat felkeresni.

2017.11. 30. Andics Bernadett
Frissítve: 2022.07.23.
Fotó: Canva
Források: U2 története, Adelinde Cornelissen és Parzival visszalépése Rióban, Leif Törnblad meghurcolása, Leif Törnblad felfüggesztése, Az aktuális, ha úgy tetszik a ’botrányt’ kirobbantó interjú Leif Törnbladdal, angolul

Hozzászólások