Az 1912-es olimpia díjlovas programja

Több mint száz évvel ezelőtt még más betűk vették körbe a füves négyszöget, a három jármód – lépés, ügetés és vágta – egymást követték, a lépésnek pedig csak egy irama volt.


Pontosan 105 éve kerültek a lovas versenyszámok a nyári olimpiák programjára. A nevezetes 100. évforduló alkalmából a németországi Verdenben kiállítás is nyílt "100 év olimpiai lovasverseny – emlékezés a legjobbakra" címmel. A kiállítás egyik különleges darabja az a felvétel, melyen Ingrid Klimke Abraxxas-szal bemutatja az 1912-es díjlovas programot, melynek leírását nem volt egyszerű felkutatni.

A programban nincsenek féloldalazások, vágtaperdülések, de passage vagy piaffe sem. Átlókat sem kellett lovagolni, leginkább a külső patanyomon köröztek a lovasok. A programot számos kiskör, átváltás, röviden hátra arc és állj nehezítette.

A legfurcsább pedig talán az lehet a mai lovasoknak, ami a díjlovas program befejezése után következett: a lovasok pár lyukkal rövidebbre csatolták a kengyelt, majd egy öt akadályból álló díjugrató pályát kellett teljesíteniük. Az akadályok közül a mozgó henger és a büdös tehénszőr okozta a legtöbb fejtörést lónak és lovasnak egyaránt.

Nézd meg a (német nyelvű) videót!

Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás és fotó: ReiterRevue
2012.05.24.
Frissítve: 2017.03.30.

Hozzászólások