A jég hátán rendeznek lovaspóló vébét

Különleges versenynap St. Moritz-ban

 

Az időjárás nem fogadta kegyeibe az idei White Turf rendezőit, így az első versenynapot alaposan át kellett szervezni.

Többek között mindkét magyar érdekeltségű galopp futam távját 800 méteresre csökkentették, ami alaposan felborította az esélyeket különösen az 1600 méteresre tervezett futamban. Itt Celesta utolsó lett a nyolc lovas mezőnyben, nyert a hazai Star Pattern. Az eredetileg 1100 méteres versenyben Spinning Crystal (Joe Fenning) negyedik, Tóbanjáró (Fekete Attila) ötödik, National Face (Ivan Rossi) nyolcadik, míg Mina Alsalaam (Varga Zoltán) a kilencedik helyen ért célba tizenegy induló közül. Itt is hazai siker született Rushing Dasher jóvoltából.

Most vasárnap Tóbanjáró képviseli a színeinket Svájcban, remélhetőleg valóban 1600 méteren.


A jég hátán rendeznek lovaspóló vébét

 

Január 25-én, csütörtökön veszi kezdetét a 23. Cartier Polo Világkupa a St. Moritz-tó jegén. A téli szezonban rendezett négynapos lovaspóló-bajnokságon a sportág legprofibb lovasai és lovai mérhetik össze erejüket, méghozzá szélsőséges időjárási körülmények között.

A Cartier-díjért küzdhet meg a héten a világ négy legjobb lovaspóló csapata. A befagyott Moritz-tó felszínén rendezett Cartier Polo Világkupának, amelyet január 25. és 28. között rendeznek meg, olyan világhírű támogatói vannak a neves ékszerészcég mellett, mint a Maybach, Brioni és a Julius Baer vagyonkezelő vállalat.

A nagy hideg és a szél miatt a január 23-i, szerdai edzésnapot eltörölték, így nem csoda, hogy az 1800 méteres magasságban rendezett téli bajnokság első versenynapját még nagyobb izgalommal kezdik a játékosok. A világ legjelentősebb téli pólóbajnokságának különlegességét nem csak a magasság, hanem a hideg és a hó is biztosítja, fokozott figyelmet, kitartást és erőnlétet követelve ezzel a nemzetközi csapatoktól, így Nagy-Britanniától, Argentínától, Chilétől és Svájctól.

A manapság az összes kontinensen, és több mint ötven országban elterjedt sportág egyike a legexkluzívabb és legelegánsabb szabadidős tevékenységeknek. A lovaspóló intenzív szellemi és fizikai küzdelem, ahol a lónak és lovasának ügyessége, reflexei, kitartása és erőnléte egyaránt megmérettetik. A pólót lóhátról játssza két négytagú csapat – ez lehet vegyes, női-férfi is -, akik az európai típusú játék szerint 4 hétperces részben (szakszóval chukkerben) ütőikkel igyekeznek a kis, műanyag labdát lehetőleg minél többször az ellenfél kapufái közé juttatni. Minden részidő között három perc szünetet tartanak, a mérkőzés felénél pedig öt perc pihenőt engedélyeznek. A csapatok minden gól után térfelet cserélnek, a játék pedig középről folytatódik. A két bíró természetesen szintén lovon ül, és egy-egy térfelet ellenőriz, míg a játéktéren kívül tartózkodó játékvezető feladata, hogy a bírák közt esetleg felmerülő vitás kérdésekben döntsön. Amennyiben a mérkőzés végén egyenlő az állás, az utolsó chukkert a mindent eldöntő gól megszerzéséig hosszabbítják.

Az első póló-pályát 1899-ben építették St. Moritzban, amikor is a brit lovascsapatok tagjai edzésük részeként és szabadidős tevékenységként egyaránt ezen sportnak hódoltak. Így válhatott a svájci város hamarosan a pólómérkőzések európai melegágyává, ahol 1985-ben megrendezték a település első világbajnokságát is. Azóta már a 23. Cartier Polo Világkupára kerül sor, amelynek sikerére garancia a turistacélpontnak számító helység eleganciája, és az ide érkező, illetve itt lakó tehetős réteg ezen sportág iránti elkötelezettsége is.

 

2007.02.24.
Forrás: Deluxe
Frissítve: 2023.05.31.
Fotók: Canva

Hozzászólások