2003 ügetőversenyei, championjai

2003 ügetőversenyei, championjai

Mi történt 2003-ban?

 

Hátunk mögött tudhatjuk a 2003-as évet is. A kiemelt versenyek rengeteg izgalmat hoztak, hiszen a 25 nagyversenyben 19 ló diadalmaskodott. Már a számok sejtetni vélik a nagyversenyek változatosságát; idén nem volt olyan ló, hajtó, idomár, aki mindent tarolt volna. Az elhúzódott tél-, és az influenza járvány miatt kevés ló tudta végigversenyezni az évet.

Az említett okok a Derbyre való felkészülést is megnehezítették. Sajnos idén sem magyar győzelem született a Marschall József Emlékversenyben és a Hungária Díjban, az ott látottak alapján az élmezőnyünk még mindig nem közelít a külföldi lovakhoz. Idén minden címért nagy küzdelem volt, az ügetőkupa sorsa is csak a Ménesek Díjában dőlt el, ahol Flinga nem tudott olyan helyezést elérni, amivel utolérte volna az élen álló Butterfly-t. Butterfly ebben az évben is kitűnően szerepelt, hiszen megnyerte sorozatban harmadszorra a Lovasélet Sprinter Kupát, a Dr. Vecseklőy József Emlékversenyt, és a Szent István díjat. A jövője tulajdonosa halála miatt bizonytalan.

Az év lova címet idén egy fiatal ló szerezte meg, aki bizonyított rövid- közép- és hosszú távra is. Frankenstein már háromévesen mutatta, hogy évjárata legjobbjai között van, de négyéves korára már a pálya legjobbjai között szerepelt. Már korán talpon volt 2003-ban, hiszen a Bródy János Emlékversenyben már diadalmaskodott a többiek felett, majd a Nemzeti Díjban aratott győzelmet a pálya legjobb három- és négyévesei között.

Az influenza járvány őt is megviselte, ennek ellenére remekül szerepelt a Négyévesek Nagydíjában, ahol istállótársa, Flórián aratott győzelmet. Frankenstein sikeres szereplései után pihenőre vonult, ahonnan a dísztakaró átadása előtt pár héttel tért csak vissza, hogy gyorsaságában és szépségében 10.000 ember gyönyörködhessen. A felkészítő tréning is elkezdődött a számára, és március, április környékén újra láthatjuk Frankensteint versenyezni. Az élet folyt tovább, nagy csatákat látattunk Butterfly és Ámokfutó között, majd Flinga tért magához és sikert sikerre halmozott. Grál lovag és Goffy Sun finise a Derbyben sokakat felvillanyozott, hiszen ilyen küzdelmet már régen láthattunk. Globus, miután kigyógyult az influenzából versenyt versenyre nyert, és teljesítménye csúcsaként megnyerte a Ménesek Díját.

Derengő hűségesen végigversenyezte az évet, mindig lehetett rá számítani. De jön az utánpótlás, hiszen Hunter Star második helyezése az Osztrák Kétévesek Nagydíjában nagy dicsőség volt. Eat Up is összeszedte magát az év végére, és esélyéhez méltó győzelmet aratott a Baka Hendikepben. El Nino-nak voltak jó pillanatai, Delta Star is továbbfejlődött, és jobb lovak között is becsülettel helyt állt. Diós szereplése is reménykeltő volt. Eperjes és Fairplay sorozatnyerései önmagukért beszélnek, valamint a jövő lova lehet még Bergomina Park is, aki a Lovaregyleti díjban pont Fairplay 13. győzelmét akadályozta meg.

Két idős ló fejezte be idén végleg a versenyzést: Patrol és Pikoló, így Rapid Hanover, közismertebb nevén Meki, akit Nagy Edina tart karban féltő gondoskodással, maradt a pálya legidősebb lova. Sajnos történtek tragikus dolgok is, több idős idomár, és hű lóversenyes hagyott minket itt örökre. Több nagy bukás is történt, ahol Kelemen Tamás és Tolnay László szerzett komoly sérülést. Szerencsére Elefánt felépült súlyos sérüléséből, de Bobby nem volt ilyen szerencsés, ő életét vesztette a versenypályán.

Idén nem csak a lovak között dúlt a küzdelem, hanem a hajtók között is. Nagy csata volt az idomár, a segédhajtó, az amatőrhajtó championátusért, valamint az amatőrkupáért is. Egészen december végéig tartott a harc a címekért, hiszen az amatőrkupa sorsa csak az utolsó versenyen dőlt el, illetve akkor sem, hiszen döntetlen lett az eredmény Szalay Tamás és Rési Anikó között. A többi cím sorsa már karácsony előtt is biztos volt, hiszen Kolozsi László idomár előnye már behozhatatlan volt Fazekas Imrével szemben, így az 1994-óta tartó sorozatot törte meg. Fazekas Imre a legjobb hajtó címmel vigasztalódhatott. A segédhajtók küzdelme Tóth László javára dőlt el, bár Kovács Dóra sokáig tartotta magát, és a legtöbb amatőr versenyt Turbucz Sándor nyerte Szalay Tamás előtt.

Championok 2003-ban

 

Idomárchampion Kolozsi László

Kolozsi László 2002-ben másodszorra és utoljára még a legjobb segédhajtói címet vehette át, 2003-ban első idomári évében pedig rögtön champion lett. Nagyon fiatalon kezdett az ügetőn, 1996-ban Vicen Pál kért a számára segédhajtói engedélyt. Később Borbély Jánoshoz, majd Jáder Lászlóhoz került.

Hogyan értékeled 2003-as évet?

Az első idomári évemben lettem champion, ennél többet nem is kívánhattam. Sok jó ló megfordult a kezem alatt, aminek a sikeremet is köszönhetem. A Derby, amire nagyon készültünk, nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volnaGeorgia felkészítése a betegsége miatt nem volt zavartalan, és sajnos a verseny sem. Grand-dal is több jó helyezést elértünk a nagyversenyekben, de egyet sem tudtunk megnyerni, pedig ő nagyon közel áll a szívemhez, mert őt én tanítottam be, és nincs szebb dolog ebben a szakmában, mint amikor egy nyers csikóval elkezd foglalkozni az ember, és beérik a munkája gyümölcse.

Mely lovak állnak még közel a szívedhez?
Diaboló, ő már gyerekkorom óta a legkedvesebb lovam, mindig nagyon szerettem, és nem csak azért, mert 12 versenyt nyertem vele. Bérc is a kedvenceim közzé tartozik.

Évközben a Rotschild istálló lovai elkerültek tőled, majd visszakerültek. Mi volt ennek az oka?
Koncsik Bélával adódott egy konfliktusom egy hajtással kapcsolatban, és akkor egy hirtelen, hevesebb indulattól vezérelve elvitte tőlem a lovakat. A vita rendeződött közöttünk, és akkor ismét a nevemre kerültek a lovai. 2004-ben viszont megszűnik köztünk a munkaviszony, de a barátság azért megmarad.

Legemlékezetesebb versenyed?
A Szent István Díj második heat-je, amikor Granddal sikerült megverni a jó formában lévő Butterfly-t. Sajnos az összesítésben nem sikerült a győzelmet megszereznünk. Diktátor győzelmének is nagyon őrültem, hogy ismét régi önmagát adta.

Legkellemesebb élményed?
Georgia felépülésének nagyon örülök, és annak, hogy egy ilyen komoly sérülés után, 1.20.-as időben tudtunk győzni.

Mi is történt Georgia-val pontosan?
Télen szabadra volt engedve a többi társával, és akkor a megfagyott talajon megbotlott vagy megcsúszott valamiben és eltörött a patacsontja. Hosszú hónapokon keresztül gipszben állt, amit nehezen viselt, mert többször leszedte magáról a kötést. Senki nem bízott a gyógyulásában, csak Koncsik Béla, az orvosa és én. A sérülése 100%-osan meggyógyult. Utána a Derby miatt feszített tempóban zajlott a felkészítése, viszonylag rövid idő alatt kellett top formába hozni. Nagyon örülök, hogy ez sikerült.

Nagyon örülök annak is, hogy mindkét testvéremből segédhajtót faragtam, és az egyiknek sikerült versenyt is nyernie.

Drukkolok Grand-nak és Georgianak, hogy idén nagyon jó évük legyen.

Fazekas Imre hajtóchampion

Hogyan kezdődött a lovasélet a számodra?
Egy újsághirdetésben olvastam, hogy zsokétanoncokat keresnek. 1971-ben jelentkeztem erre az állásra. Stircula Józsefhez vettek fel lovásztanulónak. Másfél év után megkaptam az engedélyt, hogy versenyben is lovagolhassak. Miután az idomárom nyugdíjba ment, Papp Sándornál folytattam a szakmát. Akkoriban már a barátokkal szabadnaponként átjártunk az ügetőpályára hajtogatni. 1979-ben Gurbel Lipót invitálásra átmentem az ügetőre dolgozni. Gurbel Lipótnál kezdtem lovászként. 1981-ben elvittek katonának. Majd mikor visszajöttem 1985-ben segédhajtói engedélyt kaptam.

Az első versenyemet rögtön az első hajtásomra megnyertem Gondozónővel, a hatvanadik győzelmemet pedig Nyírséggel arattam még Gurbel Lipót szárnyai alatt. Majd ő nyugdíjba ment, helyette Szabó Miklós vette át az istállót és engem áthelyeztek Szunyogh Ákoshoz. Idomárengedélyt 1991-ben kaptam. Nyolc lovat bíztak rám, voltak közöttük rádiházi, somogysárdi és mezőhegyesi lovak.

Milyen kellemes meglepetések érték idén, amire nem számított?
Fairplay volt számomra nagy meglepetés, eleinte nagyon kezelhetetlenül viselkedett, de azért bíztam a javulásában, de arra nem is gondoltam, hogy ilyen eredményes évet fog zárni. Most már megérdemelt pihenőjét tölti. Globus felépülése a nagy betegsége után, és az akkori eredményei, valamint Ámokfutónál sem számítottam arra, hogy ennyi idős korára ekkorra javuláson megy át. A Kétévesek Nagydíjára is nagyon büszke vagyok, mert Houstonnal komoly ellenfeleket vertünk meg. A Ménesek Díja, amit Globussal nyertem szintén nagy öröm volt a számomra, valamint jó dolog volt Ámokfutóval legyőzni többször is a pálya legjobb lovait.

Milyen csalódások érték 2003-ban?
Az év csalódása Gratis volt, mert nagyon jól kezdte az évet, hiszen megnyerte a Tavaszi Díjat. A tréningek során nem mutatta, hogy romlott volna a kondíciója, a képessége. Versenyben már kicserélt lóként viselkedett. Mire odaértünk a starthoz teljesen megváltozott, más lett a mozgása, csetlett-botlott. Nem találtam az okát a hirtelen hangulatváltozásának. A tulajdonosa ekkor úgy döntött, hogy a Nagy Ferencnél álló Griff jöjjön át hozzám, mert annak a teljesítményével sem volt megelégedve, és Gratis próbáljon szerencsét Nagy Ferencnél. Griff sem azt teljesíti, amit a tréningek során mutat, remélem, ebben az évben már megkomolyodik, és az edzéseken nyújtott teljesítményét fogja futni versenyben is. Gratis az év végével visszakerült az istállómba Zsigmonddal együtt.

Deitroit szintén csalódás volt, hosszabb pihenőt kapott, remélem, eredményesen fog szerepelni az idén.

Elegant Lady nagyon nehezen lendült formába, és a betegség is visszavetette. Golden Lady is halványabban teljesített, mint vártam. Ha kinövi magát, akkor az élmezőnybe várom.

Mely csikóit tartja a legígéretesebbeknek?
Két csikóm van, akik kiemelkedően teljesítettek, Houston, akivel a Kétévesek Nagydíját nyertem, és Helikon. Helikon futásaival nagyon elégedett voltam. Kisebb karám sérülése egy picit visszavetette a tréningben, de felépülése után két könnyű győzelmet aratott. Ez a két csikó kiemelkedik az idomítottjaim közül a jelenlegi teljesítményük alapján, de ez nem jelenti azt, hogy a lassabban készülő, több tréninget igénylő lovak közül nem lesz méltó ellenfelük. Származás alapján még vannak nagy reményű hároméveseim.

Milyen lehetőségeket hozhat a számára az EU?
Tervek vannak, és a tulajdonosok részéről is van támogatás. Majd Ebreichsdorfba szeretnénk versenyezni menni, de még nem ismerjük a versenyfeltételeket. Természetesen a versenykiírástól függően a jobb lovakkal szeretnénk versenyezni. Ha Gratis és Griff meghozza a várt javulás, akkor velük mindenképpen szeretnék Ausztriában versenyezni (ők kettős állampolgárok).

További tervek?
Még 20 verseny hiányzik az 1000. győzelmemhez.

Tóth László a segédhajtóchampion

Tóth László nem is olyan rég még csak egy ló, Z. elvtárs tulajdonosa volt, és kedvtelésből néha-néha bejárogatott a pályára. Tavaly 2002-ben hajtott először és 2003-ban ő nyerte a legtöbb versenyt a segédhajtók között.

Mikor érezte, hogy van esélye a championátusért harcolni?
Az év második felétől éreztem, hogy utolérhetem Kovács Dórát, mert a lovaink akkor lendültek nagyon jó formába. A legtöbb győzelmemet a második félévben arattam. Ekkor költöztünk egy új, végre saját tanyára Ladánybenére. Sokat köszönhetek Szabó Krisztinának, aki inkább nem hajtott, hogy több lehetőséghez juthassak.

Hány lóval foglalkoznak Ladánybenén?
20-22 lóval foglalkozunk folyamatosan. Bisbac Dániel vásárolt több lovat, és a mi gondjainkra bízta őket, aminek szintén köszönhetem, hogy ennyi versenyt tudtam nyerni, hiszen Eperjes is az ő tulajdona.

Legkedvesebb győzelmei?
A Döme Lajos Emlékversenynek nagyon örültem, amit Eperjessel nyertem, hiszen az volt az első tiszteletdíjas versenyem. Az első napi főfutamos győzelmemnek is rettenetesen örülök, amit Freyával nyertem. Freya most nálunk készül a tanyán, és nagyon meg voltam elégedve a futásával, hiszen most hősiesen helytállt a befutóban vívott küzdelemben.

Kedvenc lovai?
Eperjes és Hazafi állnak a legközelebb hozzám, de az összes lovunkat nagyon szeretem.
Üzér áll nálunk a legnagyobb becsben, bár ő már nem fut többet, de élete végéig otthont adunk neki, saját boksza van. Három éven keresztül ő nyerte a legtöbb versenyt az egész pályán.

További tervek?
Nagyravágyó terveim nincsenek, szeretnék továbbra is versenyeket nyerni, de számomra a lóversenyzés mindig hobby marad. Szeretnék köszönetet mondani Bisbac Dánielnek, Szabó Krisztinának, és annak a két embernek, akiknek a munkája nélkül nem boldogulnánk a tanyán.

Turbucz Sándor amatőrchampion

Hogyan lépett az életébe a lóverseny?
Az egész család lóversenyes, és az édesapám a galoppon dolgozott, mint abrakmester. Az ügetőre Budai Attila által kerültem be, akivel szintén rokonságban állok. Nála kezdtem el gyakorolni, és ő biztatott, hogy hajtsak versenyben is. Ekkor vettem meg Diadórát és Fredot.

Rögtön a legjobb akart lenni?
A véletlen hozta így, hogy annyi versenyt nyertem, amivel érdemes volt harcba szállni a championátusért. A barátaim nagyon sokat segítettek, hiszen ők adtak nekem lovakat, amit ezúton is szeretnék megköszönni Baranyák Lajosnak, Koncsik Bélának, Jónás Lajosnak, Erdei Józsefnek, Moravcsik Ernőnek, Csató Gyulának, Vicen Pálnak, Kolozsi Lászlónak és Budai Attilának.

Legkedvesebb győzelme?
A Diadórával aratott győzelmem a legkedvesebb a számomra, hiszen ő saját ló, és ő a kedvencem is, és nagyon sokszor értünk el előtte második helyezést.

Legkellemetlenebb élménye?
Amikor Fox Höigarddal a küzdelem hevében a kispályán kötöttünk ki, akkor nagyon megijedtem. Testőrrel is akadt egyszer problémám, amikor ő volt az erősebb.

További tervek?
Szeretnék profi versenyben is hajtani, külföldön versenyezni, és a barátaimmal szeretnék még lovakat venni.

Amatőrkupa egyik győztese Szalay Tamás

Szalay Tamás nagy küzdelemben maradt alul az amatőr championátusért vívott harcban, helyette egy fél amatőrkupával vigasztalódott, hiszen az amatőrkupa egyik győztese ő lett.

Egy pár szóban elmondaná nekünk, hogyan is került kapcsolatba az ügetőversenyzéssel?
A lóversenyzés mindig is érdekelt, ezért sokat látogattam már régebben is a versenyeket. Amikor még fogadóként jártam ki, akkor elhatároztam már, hogy egyszer lesz lovam. Így is lett, Comtess volt az első versenylovam, majd Gleam, akik Csordás Emil idomításában álltak. A baráti társaság, akikkel összejártam, ismerték Marschall Istvánt, és így ismertem meg jelenlegi mesteremet, akihez átvittem később a lovaimat.

Ez a létszám azóta bővült?
Igen. Jelenleg hét lovam van. Echd Scot, a lánya High-Flyer, ő egy nagy reménység, nagyon bízunk benne, Fantastic Dust, Grease, ők versenyeznek, Gleam már anyakanca és két csikója van, és jelenleg is vemhes.

Melyik győzelmének örült idén a legjobban?
A 15-nek, mert így jogosultságot kaptam arra, hogy profi versenyben is nyerhessek. Ezt a versenyt Ginger Rogers-sel nyertem, Marschall István lovával, amiért köszönettel tartozom az idomáromnak, hogy rám bízta a saját lovát, és ezúton szeretném megköszönni az ő és az istálló egész munkáját.

De az Echd Scot-tal aratott győzelmek is nagyon kedvesek a számomra, hiszen vele 7 győzelmet arattam egy évben. A kedvenc lovam is ő, hiszen annak idején szinte megvetette magát velem. Addig jött utánam, addig szeretgetett, míg beleszerettem és megvásároltam.

Mi volt a legkellemetlenebb élménye?
Baleset nem ért még, remélem, nem is fog. Azt hiszem egyszer féltem igazán versenyközben. Fantastic Dust-ot hajtottam, és ugrott a startnál, hamar korrigáltuk a hibát, de utána olyan lendülettel iramodott neki újra a versenynek, hogy féltem. Mert ha újra ugrott volna, nem lett volna erőm korrigálni őt. Izgultam, hogy legyen minél hamarabb vége a versenynek és hazamehessünk. A vicc az az egészben, hogy megnyertem a versenyt.

Nagy harcban volt a championátusért és a kupáért is, mennyire szeretett volna győzni?
Mindkettőért harcoltam, bár a fő célom a 15 verseny megnyerése volt, ami ezután jött, azt csak ajándékba kaptam. Sajnos őszre elfáradtak a lovak, és én is sokat hibáztam, valamint adódtak olyan körülmények, amivel már egyedül nem tudtam megbirkózni. A kupának nagyon örülök, csak sajnálom, hogy nem kerül sor ünnepélyes átadásra.

Tervek?
Amatőrversenyben szeretnék továbbra is hajtani, de ha a lovam jobb esély egy profi versenyben, akkor nem hagyom ki azt sem.

Az amatőrkupa másik győztese Rési Anikó

Hogyan kezdtél el hajtani?
12 éves koromig szertornáztam. A lovakkal egy vasárnap egy családi bulin ismerkedtem meg közelebbről, amikor az édesapám elvitt bennünket gyerekeket a gubacspusztai lovardába pacizni, lovagolni. Első látásra szerelem volt. Attól a naptól kezdve rendszeresen kijártam a lovardába lovagolni, segíteni. Egy év múlva lovasoktató lettem. A szomszédban építettek egy ügetős tanyát, ami Loszman Lajos tulajdonát képezte (Makramé, Pantera). Varga Tibor, Éry Dalma járogattak még ki a tanyára, akikkel hamar ismeretséget kötöttem. Megtanítottak hajtani, majd meghívtak az ügetőre is, ami annyira megtetszett, hogy Árokszállási Pálnál maradtam hajtani tanulni, majd másfél év múlva átkerültem Jáder Lászlóhoz, ahol amatőr lettem 2000-ben. Hét versenyt nyertem idáig, és először egy tulajdonos versenyben hajtottam, ahol második helyezést értem el Békéssel.

Kedvenc lovad?
Bencét szeretem a legjobban, ő az, aki a legközelebb áll a szívemhez.

Amire büszke vagy?
Zajongó győzelmére, amikor nagy jó lovakat vertünk meg, és természetesen a kupára, aminek nagyon örülök.

Kellemes emlék?
A müncheni út nagyon kedves a számomra, nagyon jól sikerült az út, jó volt külföldön hajtani, megismerkedni az ottani lóversenyzéssel.

Legnagyobb örömöd?
Életem negyedik hajtására az első győzelmem, Suttyóval.

Tervek?
Szeretném kinyerni a 15 versenyt, hogy profik között is hajthassak. Szeretném megköszöni Jáder Lászlónak, Rutkai Józsefnek és Czabánn Mariannak a rengeteg segítséget és támogatást, amit kaptam tőlük.

Gratulálunk a győzteseknek és további sikereket kívánunk nekik!

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.07.04.
Fotók: Canva

Hozzászólások