A védőfelszerelés életet ment – szülőtársainak üzen egy lovas anyuka

Egy brit anyuka, akinek a kislánya egy lovasbalesetben életveszélyes sérülést szenvedett, arra hívja fel szülőtársai figyelmét, hogy gondoskodjanak arról, gyermekük mindig megfelelő védőöltözetben üljön lóra.

Angharad Jones kislánya, Megan egy díjlovas programot gyakorolt pónijával, Mossyval, amikor az állat megcsúszott és elesett. A póni megijedt, megrúgta a kislányt, akinek az arcát műtéttel állították helyre.

“Örülök, hogy ragaszkodtam hozzá, hogy Megan mindig védőmellényben és kobakban üljön lóra – ezért lehet még mindig velünk” mondja Angharad Jones. “Arra szeretnék biztatni minden szülőt, hogy mindig vetessék fel gyerekeikkel a kobakot és a gerincvédőt. A biztonság ugyanis megfizethetetlen. Megan utálta a védőmellényt, ezért készíttetünk neki egy rózsaszínűt, amit már örömmel viselt. Nem bugyolálhatjuk vattába a gyermekeinket, de minőségi, jól illeszkedő védőfelszereléssel sokat tehetünk a biztonságukért.

Megant szerencsére a baleset sem tántoríthatja el a lovaglástól, szeretne mihamarabb újra nyeregbe ülni.

Anyukája pedig felhívásával követendő példát állít a szülők elé. Egyrészt felhívja a figyelmet a védőfelszerelések viselésének fontosságára, másrészt arra, hogy bár szerencsétlen balesetek történnek, nem az a megoldás, hogy lovaglás helyett sakkozni küldik gyerekeiket.

Te se feledd, hogy a kobak és a védőmellény nem véd meg minden lehetséges sérüléstől, de életet menthet. A Te életedet.

Ezért:

  1. Ha védőfelszerelést vásárolsz, soha ne az ár, hanem sokkal inkább a minőség alapján dönts.
  2. Mindig olyan védőfelszerelést válassz, ami kényelmes, és pont a Te méreted. Ha egy kicsivel kisebb, esetleg nem véd ott, ahol kellene, és biztos, hogy kényelmetlen. Ha nagyobb, akkor elcsúszik – ami például egy kobaknál kimondottan zavaró lehet – és nem is túl biztonságos.
  3. Ha megvan a védőfelszerelésed, akkor állítsd be, hogy tökéletesen illeszkedjen.
  4. Végül pedig nincs más hátra, mint hogy viseld! Viseld minden alkalommal, amikor lóra ülsz. Akkor is, ha csak otthon gyakorolsz egy kicsit a karámban, ha csak kisétáltok terepre, ha csak felültél egy kicsit lötyögni, akkor is ha hideg van és akkor is, ha meleg – mindig.
  5. És még egy apróság: csatold be a kobakot!

Ne feledd, csak a mesebeli macskának van kilenc élete!

Gerincvédők
a Lovas Piactéren
>>

Kobakok
a Lovas Piactéren
>>

Védőmellények
a Lovas Piactéren
>>

 

2015.02.06. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Horse&Hound
Fotó:  Canva
Frissítve: 2022.02.26.

Hozzászólások