Lovászképzés indulhat Böjte atya tangazdaságában

Felnőtt lovászképzést indítanának a Böjte Csaba atya által létrehozott csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégiumban.

Lótartáshoz szükséges eszközökre, valamint rendsodró gépre lenne szüksége a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégiumnak, de az intézmény szívesen fogad bármilyen más adományt – például takarmányt -, a diákok pedig kaszálnának is, ha valaki kaszálót ajánlana fel. Erről Kolozsvári Tibor, a tangazdaság munkatársa beszélt azon a találkozón, amelyet a Hargita megyei önkormányzat, az agrárkamara, valamint a vidékfejlesztési egyesület vezetőivel folytatott.

Kolozsvári Tibor szerint a lovasoktatás más szakágakhoz képest még mindig kevesebb támogatást kap a nagyközönség részéről, idő kell ahhoz, hogy az emberek megértsék a lovas tevékenységek nevelő hatását. Céljuk, hogy az iskolának meglegyen a saját lovászképzése, ezt tovább gondolva pedig a lovasturizmus fejlesztésére fókuszálnak, számolt be a tangazdaság munkatársa, hozzátéve: lovászokra van kereslet, ezzel az igénnyel többen keresik meg tangazdaságukat. A Kaposvári Lovas Akadémia és Kádár Barna lovas szakember segítségével jelenleg is zajlik ilyen oktatás, amit viszont bővíteni szeretnének.

Kolozsvári Tibor úgy véli, a román tanügyi rendszer merevsége miatt szinte lehetetlen lenne a szakképzésbe integrálni a lovászoktatást, az önkormányzati segítséggel létrejövő akkreditált felnőttoktatás pedig jó alternatívát jelentene.

2015.02.05.
Forrás: 7határ
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.02.26.

Hozzászólások