Ha állatorvos lép a színre – Második rész: hogyan zajlik a vizsgálat?

Előző cikkünkben összefoglaltuk, hogyan érdemes felkészülni egy állatorvosi vizsgálatra, hogy az gördülékenyen, biztonságosan legyen kivitelezhető. Most röviden áttekintjük a legáltalánosabb vizsgálati módszereket, különös tekintettel az állat tartási helyén elvégezhető vizsgálatokra.

Miután elláttuk az állatorvosunkat minden szükséges információval, neki is láthat szemügyre venni lovunkat. Első körben kicsit távolabbról vizsgálja meg, hogy lássa a klinikai összképet – az állat testtartása, mozgása, viselkedése (élénk, ideges, levert stb.), kondíciója ugyanis sok mindent elárul a ló állapotáról.

Ezután következnek a testközelből végzett fizikális vizsgálatok, a doktor megnézi közelebbről az állatot és következhet a tapogatás, a hallgatózás, a kopogtatás, illetve az egyes élettani paraméterek (pulzus, hőmérséklet, légzésszám) mérése, csakúgy, ahogy emberek esetében is szokás egy általános betegvizsgálat során.

Ilyenkor kitapintja a nyirokcsomókat, megnézi a nyálkahártyák színezetét, indokolt esetben (vemhesség, emésztőrendszeri problémák) rektális vizsgálatot is végez. Pónik és csikók korlátozottan vizsgálhatók ezzel a módszerrel, esetükben a röntgen helyettesítheti a rektális vizsgálatot.

A sántaságvizsgálat egy „külön műfaj”- külön cikket érdemel- természetesen ez is elvégezhető háznál és persze legjobb, ha erre szakosodott lógyógyász végzi.

Ha szükséges, kiegészítő vizsgálatokra is sor kerülhet, ilyen a szondázás, az endoszkópia, az ultrahang és a radiológiai vizsgálatok, melyeket akár a helyszínen is el lehet végezni bizonyos keretek között.

Sok esetben mintavétel is indokolt lehet, általában vér, vizelet és bélsár mintát küldenek laboratóriumi elemzésre. Kólikás tünetek esetén hasűri próbacsapolás is indokolt lehet- a hasűri folyadék színe informatív a helyzet súlyossági fokával kapcsolatban.

A főbb élettani paramétereket nem árt, ha magunk is ismerjük és tisztában vagyunk vele, hogyan ellenőrizhetjük azokat.

A csikók normális testhőmérséklete 37,5-38,5 oC, a felnőtt lovaké 37-38 oC. Ha 39 oC-ot mérsz, mindenképp hívj állatorvost! Lovaknál ezt rektálisan szokás ellenőrizni, tehát, ha lovad érzékeny és nem vagy benne biztos, hogy zökkenőmentesen meg tudod mérni, inkább menj biztosra és hívd ki a szakembert, ha gyanúsnak ítéled kedvenced állapotát.

A pulzus- és légzésszám ellenőrzése jóval egyszerűbb és mivel szoros összefüggésben vannak a testhőmérséklettel, jelzik, ha a ló lázas. Láz esetén ugyanis ezen állapotjelzők értékei emelkedettek lesznek. A normális pulzusszám (nyugalomban) 28-42/perc, ezt a ló bal mellső könyöke mögé benyúlva tapintással is ellenőrizheted. A normális légzésszám értéke 10-18/perc.

Cikksorozatunk folytatásában szó lesz majd a sántaságvizsgálat alapjairól és arról, hogy mi a teendő, ha baleset éri kedvenc patásodat. Addig is nagyon jó lovazást és nyaralást kívánunk!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.06.17. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu Szerkesztősége

Képek: Pixabay.com

Hozzászólások