Ha állatorvos lép a színre – Harmadik rész: Miért fontos a sántaságvizsgálat?

Bizonyára tudjátok, hogy a lónak minden lábára szüksége van az életben maradáshoz. Nemcsak a menekülő életmód miatt van ez így, hanem azért is, mert ha egyenlőtlenül terheli a lábait, az még súlyosabb problémákhoz vezethet, sőt akár végzetes is lehet! Ezért fontos, hogy a nem szembetűnő elváltozásokat is időben felderítsük szakember segítségével, így megelőzhetjük a későbbi problémákat, sérüléseket.

Mikor indokolt a sántaságvizsgálat?

Ha egy mód van rá, lovunk megvásárlásakor érdemes olyan állatorvost hívni, akinek jó rálátása van a ló lábára és észreveszi, ha valami nincs rendben vele. A későbbiekben, ahogy megismerjük az állatot, már magunk is könnyebben észleljük, ha nem a megszokott módon jár, vagy kicsit változik a testtartása.

Ha a lovunk lábáról van szó, nem baj, ha kissé túlaggódjuk a dolgot, hiszen jobb megelőzni a súlyosabb problémákat. Persze nem kell minden másképp sikerült lépés után orvost hívni, de ha tartósan „furcsának” találjuk lovunk mozgását, jobb, ha szakemberhez fordulunk.

Mi okozhat sántaságot és hogyan előzhetjük meg?

A sántaságnak fejlődéstani és szerzett okai is lehetnek. A fejlődéstani elváltozások hátterében lehet öröklődő mutáció, de sajnos sokszor előfordul, hogy a kanca, vagy a csikó takarmányozása és tartási körülményei nem voltak megfelelőek a csontok és ízületek fejlődéséhez. Köztudott, hogy a genetikai háttér hajlamot is hozhat magával (ezért is jó, ha ismerjük a csikó származását) de kellő odafigyeléssel elkerülhetők az ebből adódó problémák.

A balesetek és a terhelés minősége, hirtelen változtatása (nem mindegy, hogy díjugratásra, vagy távlovaglásra van trenírozva a ló) megnövelik a lesántulás kockázatát, különösen fejlődéstani hajlamosító tényezők fennállása esetén.

A balesetből adódó sántaság mindenki számára világos. Azonban a balesetek is könnyebben elkerülhetők, ha betartjuk az egyik legfontosabb alapszabályt. A takarmányozás és a tartási körülmények változtatása, sőt, még a kiképzés során is a türelem és a fokozatosság játszik kulcsszerepet.

Ez a helyzet az állat használati módjával kapcsolatban is. Gondoljunk csak bele, a mi szervezetünk (legyen akármennyire fiatal és egészséges) hogyan reagálna, ha mindenféle felkészülés, edzés nélkül nekivágnánk egy maratonnak? Hát bizony, nagy eséllyel lesántulnánk!

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A lógyógyász ebben az esetben is a kérdések feltevésével fogja bevezetni a vizsgálatot. Értelemszerűen azzal kell kezdenünk, hogy volt-e korábban mozgásszervi problémája, kezelése és történt-e a közelmúltban valami, ami a sántaságot okozhatta. Ezen kívül számon fogja kérni, hogy mióta észleljük a problémát, volt-e patkolva (ha igen, mikor), munkában van-e (ha igen, milyen munkát végez).

Ezek után ugyanazzal folytatja, mint egy általános vizsgálat során. Megnézi az állatot kicsit messzebbről állásban, mozgásban, majd végig-tapogatja az ízületeit, különösen a problémás végtagra koncentrálva. Ha a sántaság oka nem egyértelmű, akkor további diagnosztikai módszerekhez folyamodik, mint a diagnosztikai érzéstelenítés és a radiológiai vizsgálatok (röntgen, ultrahang).

Sérülésmentes lovaglásban és kalandokban gazdag nyarat kívánunk minden kedves lóbarátnak!

2019.06.20. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu Szerkesztősége

Képek: canva.com
Frissítve: 2022.08.26.

Hozzászólások