II. Lovas Világtalálkozó

II. Lovas Világtalálkozó
Szilvásvárad, 2000. július 20-23.

Hegyvidéki, festői környezetben találkoztak hazánk, Európa és néhány távoli földrész lovasai egymással.
Dr. Várhelyi András országgyűlési képviselő, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének elnöke nyitotta meg a II. Lovas Világtalálkozót. A résztvevők igyekeztek méltón képviselni hazájukat, hagyományaikat, ízelítőt adva lovastudásukról is. Kiemelkedő sikert aratott többek között Szlovénia díjlovagló programja, a lengyelek katonai karusszelje, a perui paso fajtabemutató, és hazai lovasaink honfoglaláskori, huszár, csikós és fogatbemutatója. Természetesen csak a töredékét soroltam fel a bemutatott programoknak és résztvevőknek, amúgy is szavakban mindez szinte leírhatatlan. A világtalálkozó szervezői arról is gondoskodtak, hogy az estéket is tartalmasan és színvonalasan töltse el minden idelátogató. Esti programként a Száztagú Cigányzenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar és Demjén Ferenc adott koncertet.

A kép illusztráció

A következőkben a Magyar Lovas Kör szerepléséről és sikereiről kívánok beszámolni. Kézműveseink körül állandó nyüzsgő érdeklődés folyt. Messzeföldről ideérkezett emberek csodálták a kiváló míves munkákat. Ismét számtalan ismeretséget kötöttünk hazai és külföldi médiákkal, szervezőirodákkal, kiállítás-szervezőkkel és olyan települések képviselőivel, kiknek hagyományőrző törekvéseik hasonlóak körünkéhez. Jövő évi lehetőségeinkről ezzel kapcsolatban még nem merek szólni, hiszen ha csak a fele realizálódik, akkor is óriási lehetőséget kapunk ahhoz, hogy határainkon belül és túl is minél többen ismerjék meg a Magyar Lovas Kört, és újabb aktív tagokra, támogatókra és lovasbarátokra találjunk. Mindez már önmagában is sikert jelent számunkra, nem beszélve a hazai és külföldi szakemberek és magasrangú küldöttségek érdeklődéséről.

A bemutató programokban többszörösen is jelen voltunk. Bartha József, dabasi tagtársunk négyes pónifogata kulturált megjelenésével nagy tetszést aratott a közönség előtt. Muszkán István úr és jómagam tavaly alkottunk egy szabályzatot, melynek előírásai alapján héregi barátainkkal közösen indítottuk útjára ez év tavaszán a gazdafogatok összetett versenyét. Csak remélni mertük, hogy ebből egy országos versenyzési formát szélesítünk ki. A magánlótartók, a lovas szakma és a közönség érdeklődéssel és elismeréssel fogadta törekvésünket.
Es hogy ez nem az én elfogultságom, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világtalálkozón Bozsik József lipicai négyesfogata, Szántó Imre haflingi hatosfogata mellé a Magyar Lovas Kör és a Héregi Baráti Lovaskör közösen kiállított három gazdafogatát szólították a pályára, hogy átvehessék a népies fogatkategória tiszteletdíját. Hát bizony szív- és torokszorongató érzés volt mindezt átélni. Látni a televíziós társaságok kameráit, hallani a harsogó hangszórókat, és a sok ezer emberrel együtt tapsolni, éljenezni. Elhihetik, hogy nagy eredmény és dicsőség ez egy ilyen maroknyi társadalmi szervezetnek.

A gazda fogatok bemutatásakor pedig elismerő hangon dicsérték Újházi Pál szíjgyártó, vezetőségi tagunk keze munkáját Horváth Károly sodrott kancafogata szerszámzatának készítéséért. Sikerekben tehát bőven volt részünk ezen a lovas világtalálkozón, melyhez nagy mértékben hozzájárultak héregi barátaink is. A három gazda fogat hajtói és segédhajtói a következők voltak:

1. Bokodi Sándor sh. Vörös Géza és ifj. Bokodi Sándor
2. Horváth Károly sh. Ifj. Dékán János
3. Klein Gábor sh. Körmendi Zsolt

A három gazdafogatnak a Tanulmányi Mezőgazdasági Rt. ajánlott fel tiszteletdíjat, melyet Dr. Zoltai László úr, a Honvédelmi Minisztérium Budapesti Erdőgazdaság igazgatósági tagja adott át. Hálátlan dolog lenne mindezek után, ha megjelent kézműveseinket nem sorolnám fel név szerint:

Elnök: Mátray Magdolna, csipkekészítő, Bábolna
Tagok: Brandt László, nyeregváz-készítő, Budapest Ifj. Galbács Mihály, szíjgyártó-nyerges, Gyula

Hidvégi Miklós, bőrdíszműves mester, okleveles kézműves, Budapest Kerti Eszter, rekeszzománc-készítő, Gödöllő Kevi Farkas Zsolt, ötvös mester, Budapest Kovács Tibor, gyékénykötő és csipkekészítő, Mezőtárkány Nyári Tibor, régi nyergek és hámok restaurátora, Esztergom Szúcsné Szabó Kata, fazekas-keramikus, Budapest Újházi Pál, szíjgyártó, Budapest Várkonyi Andi, grafikus, Budapest

Ezek a kitűnő kézművesek és barátok egyúttal bizonyították összetartásunkat, egymás iránti tiszteletünket is, hiszen ezen a négy hosszú napon át a munka mellett az étkezést, tisztálkodást és pihenést is szűkös körülmények között, de rendkívül vidáman éltük átoló próba és bizonyítás is volt számunkra ez a megmérettetés, és biztos vagyok benne, hogy jóval közelebb is kerültünk egymáshoz.

Végül azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom, hogy a II. Lovas Világtalálkozó programja, hangulata, látványa sok ezer hazai és külföldi résztvevőnek és a nagyközönségnek adott felejthetetlen élményt és örök emléket.
Köszönjük a Világtalálkozó Szervező Bizottságának, hogy a stadionban biztosított helyet Kézműves  szakágunknak, és szereplési lehetőséget kaptak a héregi gazdafogatok is. A Magyar Lovas Kör örömét és elismerését fejezi ki a Szilvásváradi II. Lovas Világtalálkozó sikeres megrendezéséhez.

Pajlócz András alelnök

Forrás: Magyar Lovas Kör

2000.

Frissítve: 2024.03.18.
Fotó: Canva

Hozzászólások