Hamarosan nyitja kapuit a TMG REAG VII. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás

A lótartás alapvető feltétele, hogy mindig rendelkezésre álljon jó minőségű, elegendő mennyiségű takarmány. Ezt vásárlás útján, valamint saját előállítás által lehet biztosítani. Akár így, akár úgy történik a takarmánybeszerzés, közös érdekünk, hogy a talajok megfelelő adottsággal, aktív talajélettel rendelkezzenek ahhoz, hogy az előállítás sikeres legyen.

Egyre több gazdálkodó ismeri fel, hogy az a gazdálkodási forma, amely eddig működött, hosszútávon a talajélet pusztulásához vezet, így változtatásra van szükség. A Talajmegújító Gazdák Egyesületének fő küldetése megismertetni azokat a gazdálkodási lehetőségeket, amelyekkel földjeink kimerülése megállítható, a talajok belátható időn belül javíthatók. Nem elhanyagolható, hogy ezekkel a módszerekkel fenntartható, jövedelmező gazdálkodási forma alakítható ki, amellyel biztosíthatjuk, hogy mindig legyen takarmány az állatok előtt.

Ha Te is tudsz azonosulni ezekkel a célokkal, mindenképpen figyelmedbe ajánljuk a 2024.01.10-11-én megrendezésre kerülő TMG REAG VII. Talajélet Konferencia és Szakkiállítást, ahol mind a neves előadóktól, mind a kiállítóktól értékes tudást szerezhetsz a témában.

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS! >


Kinek szól a rendezvény?

 • Az alábbi területeken tevékenykedőknek: szántóföldi növénytermesztők, állattartók, gyümölcsös, ültetvényes gazdák, kiskertesek, szaktanácsadók, élelmiszeripari érdeklődők, a tudományos élet képviselői, mezőgazdasági képzési területen tanuló diákok;
 • A változásra, változtatásra hajlandó, és a téma iránt érdeklődő gazdáknak;
 • Azoknak, akik már ezen az úton haladnak és tovább szeretnének fejlődni;
 • Azoknak a haladó gazdáknak, akik szívesen megismernék egymást, hogy tapasztalatokat tudjanak cserélni.

TMG REAG VII. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás előadói

Antal Balázs
KRISNA-VÖLGY

2007 óta kertészkedek a Krisna-völgyben. Az elmúlt 10 évben fokozatosan álltam át a regeneratív, talajmegújító talajművelésre. Biogazdaságban dolgozok, amiben a talaj egészsége kiemelt fontosságú. Az elmúlt években csak jó tapasztalatom volt a csökkentett művelés és a takarónövények alkalmazása kapcsán.


PhDr. Lucia Balak
PHDR. LUCIA BALAK

Lucia and her husband Juraj are members of the Czech Association for Regenerative Agriculture. They started two organisations, social business Živá Záhrada with the long-term goal to restore the microbiome and soil biodiversity through quality compost and soil lab services and a research non-profit PedaVita with focus on citizen science and improved understanding of soil health in the context of plant, animal, human and environmental health. Lucia is a student of Dr. Elaine Ingham.


Bekecs Mátyás
CSALÁDI GAZDÁLKODÓ

Bekecs Mátyás családi gazdálkodó vagyok. Az Alföldön, a Tisza-tó közelében, Tiszaszentimrén gazdálkodunk, ahol szántóföldi növénytermesztéssel, gyepgazdálkodással és húshasznú szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozunk, körülbelül 500 ha-on.

Szeretnénk a talaj bolygatása nélkül (no-till), takarónövények alkalmazásával, a műtrágyák és vegyszerek elhagyásával, a szántóföldjeink legeltetésével (kb. 200 magyartarka szarvasmarhánk segítségével) egy olyan komplex, ökológiailag fenntartható rendszert kialakítani, ami megoldást nyújtana a jelenlegi problémáinkra.


Bellai Tamás
KITE ZRT., KERESKEDELMET TÁMOGATÓ MÉRNÖK

2010-ben mezőgazdasági gépészmérnökként végzett a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán, majd műszaki gyakornokként kezdett dolgozni a KITE Zrt-ben. 2011-től fejlesztőmérnökként foglalkozott a precíziós gazdálkodás műszaki megoldásaival, illetve az ehhez kapcsolódó talajművelési rendszerek bevezetésével. Kiemelten foglalkozott az erózió elleni védelemmel és az ehhez kapcsolódó technológiák hazai kipróbálásával, megvalósításával. 2019-től gépüzemeltetést támogató mérnökként dolgozott, majd 2021-től kereskedelmet támogató mérnök pozícióban bemutató gépek szakmai felkészítésében és üzemeltetésében, illetve szántóföldi bemutatók és kiállítások szervezésében vállal szerepet a gépkereskedelemben dolgozó kollégák szakmai támogatása és oktatása mellett.


Berecz Sándor
CALMIT HUNGÁRIA KFT., AGRA ÁGAZATVEZETŐ

Berecz Sándor több, mint 2 évtizede tevékenykedik a mezőgazdaságban.

Korábban vetőmagnemesítő nagyvállalatoknál az új generációs portfóliók bevezetés előtti adaptációs és technológiai vizsgálatait végezte. Változó klíma- és talajadottságú, hazai és régiós termőhelyeken szerzett tapasztalataival a talajjavítás területén segíti a gazdákat.

Az osztrák Calmit közel 70 éves gyakorlattal rendelkezik a talajjavítás területén. A Calmit Agrar talajjavító megoldásai és termékei akár többféle talajhasználathoz, vagy vetésforgóhoz igazítva, a talajjavítók kijuttatásával is elérhető a gazdálkodók számára.


Boros Tomas
GAZDÁLKODÓ, FELVIDÉK

Közel 700 ha-on gazdálkodunk Érsekújvár es Nitra között, e mellett szolgáltatás nyújtással foglalkozunk es vetőgépek felújításával. 2013 óta kezdtünk el direktvetésen gondolkozni, de hosszú út volt amig ezt bevállaltuk.


Braun Zsolt
AGÁRÉRTÉKESÍTÉSI ÉS BESZERZÉSI VEZETŐ MAGYARORSZÁG ÉS AUSZTRIA

Több mint 25 éve dolgozom a mezőgazdaság különböző szektoraiban.
Pályám korai szakaszában a takarmányiparban és a hozzá kapcsolódó kereskedelemben, termékfejlesztésben tevékenykedtem.
Az elmúlt több mint 15 évben a Bunge Növényolajipari Zrt.-nél – többek között- a területi képviselői csapatunk, valamint a Talajteremtő projektünk vezetőjeként.
A Bunge egy integrált agrár- és élelmiszeripari nemzetközi társaság, amely az ún. „farm to fork”, azaz a termőföldtől az asztalig tartó termékláncban tevékenykedik. Egyik legfontosabb feladatunknak a hazai és a régiós fogyasztói igények maradéktalan kielégítését valamint a azok folyamatos változáskövetését tekintjük.
A kiemelt fontosságú „Talajteremtő” projektünk célja, hogy a világ vezető élelmiszerelőállító cégei által egyre inkább hangsúlyozott és meghatározott fenntarthatósági céloknak megfelelő – a talajmegújító gyakorlatot alkalmazó gazdálkodásból származó – alapanyag igények megfogalmazása és eljuttatása a különböző terményeket előállítók döntéshozóihoz.”


Dér Attila
DERALAND, ÜGYVEZETŐ, TULAJDONOS

Dér Attila a Deraland ügyvezetője, tulajdonosa. Mezőgazdasági gépészmérnök (Gödöllő, 1996).

A Deraland Kft. 2001 őszén azzal a szándékkal alakult, hogy modern, a termelési-, és üzemeltetési költségek csökkentéséhez nagyban hozzájáruló erőgép kiegészítő berendezéseket kínáljon a mezőgazdasági termelő szervezetek, ill. magángazdálkodók számára. Mottónk: Minden, ami a traktor körül számít …


Robert Dohál
CHIEF OF THE BOARD PD KRAKOVANY – STRÁŽE

PD Krakovany – Stráže: Established in 1991, after change of management in 2012, the Agricultural cooperative Krakovany-Stráže was struggling to run its activities. Today it became a well-known lively example of regenerative soil management in Western Slovakia (Trnava Region). Spreading on an area of 640 hectares, the cooperative applies regenerative agriculture techniques. Completely no-till and this season it had more than 10 crops without using any fungicides, insecticides or artificial fertilizers.


Farkas Flórián
Farkas Flórián okleveles mezőgazdasági mérnök talajmegújító gazdálkodó és szaktanácsadó.

A 28 hektáros, kizárólag növénytermesztéssel foglalkozó gazdaság 2008 óta forgatás nélküli, 2018-tól talajmegújító (regenerativ) rendszerben működik. A gazdaság a délvidéki Bajmoki határában található, a Telecskai löszhátsagon, pár kilométerre a Szerb-Magyar határtól. Szaktanácsadóként 23 éve tevékenykedik.


Goldmann Dávid és Juhász Anna
Goldmann Dávid és Juhász Anna vezetik az Eger melletti közel 70 hektáros kis családi gazdaságot.

Állattartással, regeneratív mezőgazdasággal foglalkoznak.

Munkájukban az agrár területek biodiverzitásának növelésére, valamint az állatjólléti feltételek biztosítására teszik a hangsúlyt.


Franz Grötschl
A Boden-ist-Leben alapító és elnökségi tagja, a családjával együtt Burgenlandban egy tehenészetet üzemeltet, 75 ha-on gazdálkodnak, ebből 20 ha gyep. A terület jórészt nagyon homokos, száraz, kevés a csapadék.

 


dr. Gyulai Iván
ÖKOLÓGUS

dr. Gyulai Iván, ökológus, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” Alapítvány elnöke. Nevéhez fűződik a gömörszőlősi „fenntartható falu” kezdeményezés, a „Zsigerbeszéd” című filmsorozat, és a komposzthagyó mélymulcsnak nevezett, talajmegújító kertgazdálkodás gyakorlata, amelyet egyre többen követnek. Elkötelezett híve a természetesnek, a természettel való együttélésnek, azt vallja, hogy a Föld nem a vastól, nem a műtrágyáktól, nem a vegyszerektől, hanem az élet tiszteletétől és szeretetétől terem.


Hajnal Péter
AGRONÓMUS

Hajnal Péter vagyok, növényorvos végzettségem van, egy 530 hektáros vállalatban dolgozom agronómusként. Emellett 4 – 5 éve kezdtem a saját magánvállalkozásomat is beindítani. Nulláról kezdtem, nem volt se traktorom, se földem, semmim se. Jelenleg kb. 45 ha-on gazdálkodom otthon. Az elejétől fogva a talajmegújító módszerekkel képzeltem, hogy gazdálkodni fogok, igy az ekét sose használtam. Rengeteg hibát követtem el az elmúlt időszakban, ami a helyes gazdálkodást illeti. Rengeteget tanultam belőle, és a jelenlegi piaci helyzet mutatta meg, hogy egy vállalkozásban komoly döntéseket kell hozni, illetve oda kell tenni magát teljes emberként pl. hogy túléljen egy ilyen válságot, mint ami jelenleg van itt Közép – Európában.


Hegedűs Sándor Hegedűs Sándor
NÖVÉNYVÉDELMI SZAKTANÁCSADÓ

 • DATE Általános agrármérnök 1984.
 • DATE Növényvédelmi szakmérnöki 1987.
 • FVM Herbológus képzés.
 • 35 évig szántóföldi növénytermesztés, növényvédelem.
 • 8 éve EAT módszer a Sersia Farm Kft-vel karöltve.

Hollósi Dávid

Hollósi Dávid
ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ, MBH BANK AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERIPARI ÜZLETÁG

Gazdasági agrármérnök és pénzügyi-számviteli szakember, 20 éve foglalkozik agrárfinanszírozással. Jól ismeri a vidék gazdaságát, de ugyanígy mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyvállalati szegmensét is, és nagy figyelmet fordít a globális, regionális és helyi folyamatok összefüggéseinek bemutatására. Vezetésével jött létre és működik a magyar bankszektor egyetlen önálló agrár- és élelmiszeripari üzletága. A Magyar Bankszövetség agrár munkacsoportjának elnöke, aki aktívan részt vesz az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány munkájában is. 2023-ban év agrárpiaci szakértője. Munkája során az egységes élelmiszer-gazdaság finanszírozására helyezi a hangsúlyt, és rendkívül fontosnak tartja az agrárium érdekeinek hatékony képviseletét, ezáltal is elősegítendő a hatékony agrárfinanszírozást és -politikát.


Horváth Attila

Horváth Attila
NÖVÉNYVÉDELMI SZAKTANÁCSADÓ

Horváth Attila vagyok, 2014 óta dolgozom növényvédősként Baranya délnyugati, és Somogy déli területein. Száznál több partnerrel állok kapcsolatban, több mint 10 000 hektárra látok rá, mind a gazdák, mind a termőhelyek igen változatosak, eltérő igényekkel. A sarat és a port szeretem, a papírmunkát nem.


Dr. Juhász Anikó

Dr. Juhász Anikó
AGRÁRMINISZTÉRIUM AGRÁRGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRA

Juhász Anikó 2018-tól az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. 2015–2017 között az AKI (Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest) főigazgatója volt. Egyetemi végzettségét a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (1997) szerezte, PhD fokozatát pedig a Szent István Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományi doktori iskolájában (2010). Tizenhét éves tapasztalattal rendelkezik az élelmiszer-ellátási láncok és a kapcsolódó szakpolitikai kutatások területén, különös tekintettel a Közös Agrárpolitikára. Az unió kutatási keretprogramok agrárium számára releváns pályázati felhívásai esetében projekt- és programértékelő 2012 óta. Az Európai Unió Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottságának (SCAR) agrártudás és innovációs rendszerekkel foglalkozó stratégiai munkacsoportjának (AKIS SWG) társelnöke 2017–2022 között.


Kassai Lajos

 

Kassai Lajos
LOVASÍJÁSZ, KASSAI-VÖLGY

www.kassai-lovasijaszat.hu

 


Dr. Keszthelyi Sándor

Prof. Dr. Keszthelyi Sándor
MATE NÖVÉNYTERMESZTÉSI-TUDOMÁNYOK INTÉZET

Prof. Dr. Keszthelyi Sándor, egyetemi tanár vagyok, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének, Kaposvári Campusán dolgozó munkatársa. E szervezeti egységen belül az Alkalmazott Takarmánynövény-termesztési Csoport vezetője. Kutatási területem elsősorban a szántóföldi kártevők biológiai, ökológiai kutatásait érintik. Ezen kívül kiemelten foglalkozom még a rejtett életmódú károsítók képalkotó technikákkal (CT, MR, stb.) történő elemzéseivel, valamint a raktári kártevők környezetbarát védekezési kutatásaival. E tématerületeket érintve mintegy 350 közleményem jelent meg, melyből 110 tudományos jellegű, míg 145 tudomány népszerűsítő publikáció. Emellett 7 önállóan írt és szerkesztett könyvem jelent meg az agro-zoológia tématerületéből, melyek közül az utolsó „Szántóföldi kárdiagnosztika” címmel 23.11.08-én került forgalomba.


Koszty Viktor

Koszty Viktor
AGREENA APS, ORSZÁGFELELŐS

Az Agreena ApS csapatát erősíti 2022-től, jelenleg mint országfelelős. A vállalat fő profilja a mezőgazdaság bevonása az önkéntes szén-dioxid piacra, továbbá támogatni a Regeneratív gazdálkodás (Regen AG) elterjedését. Az utóbbi 10 évet agrár értékesítésben töltötte, főleg farm menedzsment rendszer értékesítésével. Előtte vetőmag előállítással és értékesítéssel foglalkozott.


Kökény Attila

Kökény Attila
TALAJMEGÚJÍTÓ TECHNOLÓGIÁK FEJLESZTŐJE, A NESTLÉ LENS TANÁCSADÓJA

A talajmegújító technológiák alkalmazója és fejlesztője 2010 óta. Grafikusként, majd informatikai vezetőként dolgozott korábban, amely munka mellett kezdett gazdálkodni a talaj regenerációjára építő, takarónövényes no-till technológia alkalmazásával. 2012 óta tervezi és alkalmazza a legsikeresebb takarónövény keverékeket a magyar piacon. 2014-től ökológiai termesztésben használható búzafajták minimum művelésű és no-till termesztéstechnológiai kísérleteit végezte saját tervezésű no-till vetőgépével az ÖMKI programjában. 2016-ban tervezte meg a RAD direktvetőgépet, amely a 400 hektár alatti gazdaságoknak segít a no-till technológiára való áttérésre. 2018-ban alapította meg a Talajmegújító Gazdák Egyesületét, amely összefogja a magyar regeneratív szellemű gazdálkodókat. Az elmúlt évek során több gazdaságban segített a regeneratív átállási folyamat elindításában és a TMMG keretrendszeréről szóló előadásain több ezer termelőnek adta át az alapismereteket a takarónövényes no-till sikeres alkalmazására épülő gazdálkodáshoz. 2021 óta a NESTLÉ LENS talajmegújító mezőgazdasági programjának tanácsadója, amely a NESTLÉ/Purina beszállítóinak regeneratív átállási folyamatát segíti.


Lengyel Zoltán

Lengyel Zoltán
TÁNCOSKERT

Lengyel Zoltán a Hajdú-Bihari Polgáron vezeti a Táncoskert nevű családi gazdaságot, melynek teljes területe bio minősítés alatt áll. Elsősorban legeltetett állatairól és a húsok direkt értékesítéséről – közösségi gazdaság és villámpiac formájában – ismert. Természetesen a legelő területekhez szántók is tartoznak, ahol az állatok számára termeli meg a takarmányt. A gazdálkodás mellett különféle szervezetekben aktív. A Magyarországi Agroökológia Hálózat Egyesület elnökségi tagja, a Regeneratív és Fenntartható Mezőgazdaságért alapítvány és a magyar Savory hub elnöke, Savory Accredited Professional, EARA alapító tag.


Padra István

Padra István
KOMPOSZTÁLÁSI SZAKÉRTŐ

Az elmúlt 12 évben szerves hulladékok újrahasznosításával (komposztálással) foglalkoztam ipari léptékben, mely során mezőgazdászi- és környezetvédelmi irányelvek mentén igyekeztem a természeti körforgásba minél több hasznos anyagot „visszaterelni”. Korábban középiskolában tanítottam mezőgazdasági- és környezetvédelmi szakmacsoportokban. Családi gazdaságban nőttem fel, jelenleg itthon építem a kert talaját a biointenzív önellátás felé, melynek alapja a szervesanyag stabilitás (komposztálás).


Palik Ferenc

Palik Ferenc
SZÁPÁRI ÖKOFARM ÉS BIOMALOM

A bakonyi dombok között családi gazdaságként működünk, a növénytermesztést állattartással egybekötöttük, és a talajmozgatást megszüntettük.


Dr. Parádi István

Dr. Parádi István
ELTE TTK NÖVÉNYÉLETTANI ÉS MOLEKULÁRIS NÖVÉNYBIOLÓGIAI TANSZÉK, ADJUNKTUS

Parádi István az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa, fő érdeklődési területe a növény-mikróba szimbiózisok és a növényi stresszélettan, amelyben 25 éves hazai és külföldi kutatási tapasztalattal rendelkezik. 2022 óta az ExperiPlant Kft. társalapítója és ügyvezetője, céljuk a kutatási tapasztalatok és a szigorú tudományos szemléletmód összekapcsolása a mezőgazdasági gyakorlattal, különösen a fenntartható és biológiai alapú megoldások fejlesztése terén.


Pecze Rozália

Pecze Rozália
SYNGENTA KFT.

Az elmúlt 30 évben növényvédelmi és talajvédelmi feladatokban dolgozom a Syngenta Kft-ben. Tapasztaltam hogy meg lehet állítani a talajpusztulást és növelni lehet a talajok egészségét és a biológiai sokszínűséget az agráriumban.


Branimir Popov

Branimir Popov
DRAGRO, PRIMETRINITY, IGAZGATÓ

A Prime Trinity igazgatója, regeneratív mezőgazdasági projekteket valósít meg, szoftvereket és hardvert fejleszt a precíziós és regeneratív mezőgazdasághoz, valamint gépeket értékesít a regenerátiv és precíziós mezőgazdasághoz.

A Dr. Agro YouTube csatorna frontembere, aki 2017 óta foglalkozik Szerbiában a regeneratív mezőgazdaság témájával és annak jövőbeni fejlesztésével.


Rostislav Matl

Rostislav Mátl
SPOLEK PRO REGENERATIVNÍ ZEMĚDELSTVÍ

Chairman of the company DVP Agro a.s. (dvpagro.cz), which farms regeneratively in South Moravia and is a founding member of the Association for Regenerative Agriculture (regenerative.cz). We try to put regenerative farming methods into practice and share our knowledge with the public and members of the association.


Dr. Szabó Emese

Dr. Szabó Emese
KITE ZRT., FEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ

Agrárkémikus agrármérnökként és növényorvosi szakirányon végzett, doktoriját agrokémiai témában írta, melyben az új talajvizsgálati módszerek tápanyag-gazdálkodási gyakorlatba történő integrálásának lehetőségét vizsgálta. Tíz éve dolgozik a precíziós gazdálkodás területén meghatározó szereplőként jelen lévő KITE Zrt.-nél, jelenleg fejlesztési osztályvezető beosztásban. Részt vesz a Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) – elsősorban a tápanyag-gazdálkodási és öntözési szaktanácsadási tevékenység – fejlesztésében.


Szunyogh András

Szunyogh András
DEDES PROJEKT

Az idei OMÉK-on megkaptam a 2023 Fiatal Agrárszakember Mezőgazdasági Nagydíj-at, a DEDES magán agrárökológiai program keretében regeneratív mintabirtokot hozunk létre, amelyen belül legeltetési kísérleteket folytatunk szarvasmarhákkal (vörös angus) és lovakkal (akhal-teke).


Tóth Győző

Tóth Győző
TERMÉSZETBARÁT KERTÉSZ

Tóth Győző vagyok. 35 évvel ezelőtt biokertészként kezdtem a kertészkedést. Miután a bio iparággá alakult, én a természet felé vettem az irányt. Így lettem természetbarát kertész.

Munkásságom céljai:

 • ellátni a családot egészséges táplálékkal;
 • az általam művelt földet kifogástalan állapotban továbbadni unokáimnak;
 • az évtizedek alatt megszerzett tapasztalataimat közkinccsé tenni.

Dr. Tóth Zoltán

Dr. Tóth Zoltán
EGYETEMI DOCENS, TANSZÉKVEZETŐ, MATE NÖVÉNYTERMESZTÉSI-TUDOMÁNYOK INTÉZET, AGRONÓMIA TANSZÉK, GEORGIKON CAMPUS KESZTHELY

A földműveléstan, földhasználat, növénytermesztés szakterületéhez tartozó tantárgyakat oktatja. Kutató munkája elsősorban a Keszthelyi Tartamkísérletekre épül és az eltérő tápanyagellátás, szervesanyag gazdálkodás, vetésforgó és talajművelés produktivitásra és talajállapotra gyakorolt hatásának vizsgálatára irányul. Több hazai és nemzetközi kutatási projektben vett/vesz részt vezető kutatóként, jelenleg két H2020 projekt (SOILGUARD, LEX4BIO) kutatóhely vezetője.


Vázsonyi László

Vázsonyi László
VULCANAGRO KFT., ALAPÍTÓ

53 éves, vegyipari-gépészmérnök végzettséggel. Családos, 4 gyermek apukája vagyok. A VulcanAgro Kft alapítója és megálmodója vagyok. Terméket fejlesztek, szaktanácsolok és vezetem a VulcanAgro Kft-t. A filozófiám pedig, hogy sokkal többet kellene törődni a talajjal, érteni a benne zajló folyamatokat. Kevesebb vasat kellene használni, több időt hagyni, hogy regenerálódjon és feleslegesen nem kellene terhelni tápanyagokkal, növényvédő szerekkel, taposással.

Frisch Andrea 2024.01.08
Forrás: https://tmg.hu/

Hozzászólások