Ellovagolt kedvenc western hősünk – elhunyt Bud Spencer

Generációk nőttek fel Bud Spencer és Terence Hill pofonokkal sűrűn tűzdelt filmjein, a különös párost a spagettiwestern műfaja tette híressé. És bár a lovakkal nem ápolt túl jó kapcsolatot, filmjeiben nyeregbe pattant a marcona, de csupa szív Bud Spencer. Most azonban kedvenc pofongyárosunk végleg ellovagolt a naplementébe. 86 éves volt.

Még 15 lovas képünk van Bud Spencer western filmjeiből. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. 

A sokoldalú Carlo Pedersoli

Bud Spencer 1929-ben Carlo Pedersoli néven látta meg a napvilágot Nápolyban, de rövid ideig Dél-Amerikában is élt. Előbb vegyésznek, majd jogásznak tanult, sikeres azonban sportolóként lett: húszas éveiben úszóként és vízilabdázóként brillírozott, több alkalommal ott volt az olimpián is. Emellett nehézsúlyú bokszolóként is megállta a helyét.

De nem csak sportolóként és színészként volt tevékeny. Énekelt és komponált, volt saját filmgyártó cége, hivatásos pilóta volt saját repülőtársasággal, több könyvet és 12 szabadalmat jegyez, de a filozófia is érdekelte.

Bud Spencer és Terence Hill: máig verhetetlen páros

Színészi pályafutása 1949-ben kezdődött, de az 1960-as években indult be igazán. Összesen 77 produkcióban szerepelt, köztük olyan, idehaza máig népszerű alkotásokban, mint a Kincs, ami nincs, a Különben dühbe jövünk vagy a Nincs kettő négy nélkül. Bár nevét legtöbben a spagettiwestern műfajból ismerik, szerepelt thrillerekben és művészfilmekben is.

Elmaradhatatlan társával, a mindig jókedvű és szertelen, mókára kapható Terence Hillel (eredeti nevén: Mario Girotti) 17 közös filmet jegyeznek.

A világhírű színészpáros kapcsolata nem indult azonban simán. Első „közös” filmjükben, az 1959-ben forgatott olasz Karthágó lángokban címűben például nem is volt közös jelenetük. 

Amikor aztán 1967-ben első valóban közös filmjük – a Magyarországon három szinkront és hozzá három magyar címet is megért (Nincs bocsánat; Bunyótól húsvétig; Isten megbocsát, én nem) – forgatásán Bud Spencert bemutatták Terence Hillnek, utóbbi azt hitte, rosszul lát: színésztársát amatőr hájpacninak hitte, aki még lovon sem ült soha.

Az első benyomás előítéletei végül gyorsan elmúltak és Terence Hill egy művelt, sokoldalú, csupa szív embert és egy tehetséges színészt ismerhetett meg Bud Spencer személyében. Később aztán még jó néhány westernben lovagoltak együtt és egy életre szóló barátságot kötöttek.

„Nem vágytam arra, hogy kamera elé álljak, de egyszer lovagolni tudó, angolul beszélő, szakállas színészt kerestek egymillió lírás fizetéssel” – emlékezett vissza Pedersoli. „Ebben a filmben szükség van egy óriásra, 1 méter 94 cm-es magasságommal és súlyommal ez a szerep pont rám volt szabva. Ekkor 38 éves voltam és a színészet egyáltalán nem érdekelt, de a szerepet mégis elfogadtam”. 

A film miatt vette fel művésznevét is, ami kedvenc söre, a Budweiser és kedvenc színésze, Spencer Tracy nevéből állt össze. Nem beszélt jól angolul, nem is volt jó lovas, és nem is tervezte, hogy a színészetet tovább folytassa. És mégis…

„Havonta 3-4 ezer levelet kapok a világ minden részéből. Marióval (Terence Hill – a szerk.) feltaláltuk a humoros westernfilmet anélkül, hogy tudtuk volna” – mesélte egy interjúban.

„Nehéz megmagyarázni párosunk sikerének titkát. Az biztos, hogy hatalmas szenvedéllyel dolgoztunk, nagyon jó rendezőkkel találkoztunk, akik meglátták a lehetőséget bennünk” – mondta az utolsó interjújában a Lokál.hu-nak alig két hete. 

Még 15 lovas képünk van Bud Spencer western filmjeiből. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. 

A western hős, aki nincs jóban a lovakkal

És bár nincs westernfilm lovak nélkül, Bud Spencernek nem sikerült jó kapcsolatot kialakítania a patásokkal:

A lovakkal amúgy sem vagyok nagy barátságban” – mondta egy interjúban. „Amikor az első filmem forgatásán meglátott az egyik ló, inkább összeesett, mert nem akarta, hogy felüljek rá. …mert a ló megérzi, ha valaki nem képes bánni vele.”

Még 15 lovas képünk van Bud Spencer western filmjeiből. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. 

Terence Hill így búcsúzott

"Meg vagyok döbbenve. Elvesztettem a legjobb barátom" – mondta a Mario Girotti néven született, 77 éves színész. Azt is megemlítette, hogy ők voltak az egyetlen olyan páros, akik sosem veszekedtek. "Nem volt bennünk irigység, élveztünk együtt dolgozni" – mondta. 

Még 15 lovas képünk van Bud Spencer western filmjeiből. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. 

2016.06.28. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Facebook, budspencerofficial.com, Index

Hozzászólások