Vörös Eszter Anna szürreális lovas rajzaiból kiállítás nyílt

Március 16-án a gödöllői Városi Könyvtárban megnyílt Vörös Eszter Anna „ A jelen bánatában tisztul a jövő” című egyéni kiállítása, amelynek fő motívuma mi más lenne, mint a ló. De hogyan is kezdődött a tehetséges művésznő karrierje és miért pont a lovakat veti papírra?

  • Kiállítás időpontja: 2015.március 16 – 2015. március 31.
  • Kiállítás helyszíne: Gödöllői Városi Könyvtár folyóirat olvasó terme
  • A kiállítás megtekintése: díjtalan

A fiatal, gödöllői művésznő alkotásainak számos csodálója akad itthon és külföldön is – nem meglepő – hiszen sajátos, eddig nem látott stílusban rajzol. Képei misztikusak, különlegességük, hogy több üzenetet hordoznak, mindenki megtalálja bennük a sajátját.

A kiállítást Veres Kata, Eszter művésztársa és egyben barátnője nyitotta meg:

"Eszter minden képe álomszerű: a szürrealizmus és a legmélyebb valóság határán mozognak. Ha nem csak a felszínt kapargatjuk, hanem betekintünk műveinek valójába, be az élénk színek és a kecses formák mögé, akkor láthatjuk meg képeinek igaz üzenetét. Olyan alapvető érzések mellett, mint a szeretet, a düh, a bánat, a magány, élesen megfogalmazott világképet láthatunk, tele szabadságvággyal, modern társadalomkritikával, a környezet és bolygónk tiszteletére való felhívással. Minden rajza azt kiáltja, hogy „Légy ember! Élj! Szeress! Küzdj!” – mindezt pedig őszintén, sallang nélkül teszik.”

A megnyitó fényét emelte továbbá a zenei aláfestés, amelyet Pusztai Gábor (gitár) és Szajkovics Ádám (zongora) szolgáltattak. A Racingportal.hu pedig a művésznőnek szegezett néhány kérdést.

Még 24 képünk van Vörös Eszter Annal lovas rajzairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

RacingPortal: Kedves Eszter! Először is szeretnénk gratulálni a munkásságodhoz és magához a tárlathoz is! Nagyon egyedi stílusban alkotsz, tanultál rajzolni vagy autodidakta módon alkotsz?

Vörös Eszter Anna: Köszönöm szépen! Nem, sosem tanultam rajzolni, eltekintve az általános iskolás illetve gimnáziumi rajzóráktól. Nem a realisztikus jellegéről híres a stílusom, inkább letisztult, egyszerűbb formáiról, árny-alakjairól, melyeket az elmémből vetek a papírra, tehát nem is törekszem arra, hogy realisztikusak legyenek. Ez főleg az arányokban, az alakok groteszk nyújtottságában látszik. Általában felfelé törekvést, elszakadást, szabadságvágyat közvetítenek a nyújtott, égbe törő alakok.

Racing Portal: A képeid többségének központi szereplője a ló. Miért választottad ezt a karaktert? Van kapcsolatod lovakkal? Lovagolsz?

Vörös Eszter Anna: Nem, nem lovagolok, noha mindenki ezt hiszi. Viszont körülbelül 2-2,5 éve sok időt töltök lovak között: 2012 nyarán látogattam ki először az őrbottyáni Bottyán Equus Hungária Lóotthonba édesanyámmal, aki akkor már évek óta lelkes önkéntesként segítette az alapítvány munkáját. Talán ez az élmény vezetett oda, hogy 2014 januárjában egy lovas álomkép jelenjen meg, fekete sziluettekkel fehér háttér előtt. Maga a kép meglehetősen szürreális volt, egy háztetőn kapaszkodó kisgyermek röptetett két lovat, mintha azok léggömbök volnának. Így tehát azt mondanám, nem én választottam a lókaraktert, hanem a lókarakter talált meg engem valamilyen úton-módon.

Racing Portal: Mesélnél nekünk egy kicsit (ha fogalmazhatok így) a múzsádról, Bakáról? 

Vörös Eszter Anna: Igen, Ő valóban az egyik múzsám. Nagyon nagy hatással van az életemre, életünkre; s bár minden állatot, minden lovat kedvelek, Ő mégis más számomra, mint a többi ló. Különleges. 2013 júniusában ismertük meg a Lóotthon egy friss mentvényeként. Egykor sikeres fogathajtó lóként szerepelt versenyeken, ám tulajdonosa túladott rajta, s az alapítványnak borzalmas körülmények közül kellett megmentenie: csontsovány volt, s társaival együtt évekig egy koszos istállóba zárva tengette életét. A testi sebek gyorsabban begyógyultak, mint a lelkiek: bár Baka szépen rehabilitálódott, tekintete mélabús és távolba révedő maradt, mintha egy másik világban járna. Van benne egyfajta misztikum, titokzatosság, amitől szeretnéd a szemeibe nézve megfejteni a múltját, a titkait. Nyugodt természetű ló, és ez a nyugodtsága átragad ránk is, ha eltöltünk vele egy kis időt. Ő egyébként egy körülbelül 13 éves nóniusz herélt, egy fekete árnyék-ló, érdekes módon hasonlít azokra a lovakra, melyek álmomban jelentek meg, első rajzomat megihletve.

Racing Portal: Mik a terveid a jövőre vonatkozóan? Nem gondolkodtál még azon, hogy felülj egy lóra vagy megtanulj lovagolni?

Vörös Eszter Anna: Érdekes, mert mindenki azt kérdezi: sose fog el a vágy, hogy felülj rá? Én pedig azt felelem: nem. Valamiért sokkal jobban vonz annak a gondolata, hogy sétálok vele egyet a naplementében, vagy bebarangoljuk együtt a mezőket. Biztos vagyok benne, hogy a lovaglásnak is megvan a maga szépsége, ilyen téren főleg a természetes lókiképzés érdekel. De egyelőre csupán szeretgetem őket, innen, a földről – és persze ábrázolom őket, és az általuk kiváltott érzéseket, a papíron.

A kiállítás ingyenesen látogatható 2015. március 31-ig, a gödöllői Városi Könyvtár folyóirat olvasó termében.

A további művek megtekinthetőek Eszter facebook oldalán: facebook.com/eszterannaswonderland

Megközelíthetőség:

2015.03.20. Kerekes Géta, Racing Portal.hu

Hozzászólások