Hogyan kerülhető el az istállóbaleset?

Figyelem! Veszélyes üzem!

Hogyan kerülhető el az istállóbaleset?

Általában csak egy egyszerű megelőző intézkedés hiányzott volna. Utólag már késő bánni a hanyagságot. A ló sérülése akár maradandó is lehet, de minden bizonnyal kezelése idő- és költségigényes.

Általános szabály, hogy az istállóban (azon részén, ahol a ló önállóan mozoghat) 5 cm-nél kisebb legyen minden rés, lyuk, nyílás, vagy pedig akkora, hogy a fejét is kényelmesen bedughassa és kivehesse – de jobb, ha ilyen sincs. A ló ugyanis unalmában, vagy éppen lefekvés-felállás során biztosan meg fogja találni azt a legkisebb, legeldugottabb szűk rést, ahová bedughatja vagy játék közben beakaszthatja a lábát, és komoly kárt tehet magában. Ugyanez vonatkozik a kiálló tárgyakra. Biztosak lehetünk benne, hogy ha egy 100 négyzetméteres futóistállóban van egyetlen 2 cm-es kiálló csavarvég, azt előbb-utóbb megtalálja a ló, és valahol kihasítja magát.

A kötőfék csak a kivezetéskor szükséges. Szintén óvatosságból én azt szeretem, ha a lovon kötőfék sincsen, amikor egyedül van a boxban vagy a karámban. Ezt ugyanis szintén könnyen beakasztja a legelképesztőbb módon és helyre. Elég, ha kissé a szükségesnél bővebbre állított a kötőfék, és vakarózáskor akár a lábát is beakaszthatja saját kötőfékjébe. Természetesen bizonyos esetekben, ha mondjuk a lovat valamilyen oknál fogva naponta többször kell megfogni, rajta lehet hagyni a kötőféket, de a helyes beállításra és a kötőfék helyes méretére nagyon oda kell figyelni. Ennek a módszernek előnye még, hogy a ló hozzászokik a szerszámozáshoz, és az így szoktatott csikónál a kantározás kisebb gondot jelent majd. Jó, ha rajta van a kötőfék a veszélyes lovon, vagy azon, amelyiket nehéz megfogni, de az ilyen úgysem való családi lónak.

Mind az angol, mind a hagyományos boxokra vonatkozik, hogy a box ajtaja kívülről szemben állva, jobbról balra nyíljon. A lovat ugyanis magunk mellett jobb oldalon vezetjük, így a box ajtaját saját magunk előtt kényelmesen tudjuk kinyitni, és a lovat bevezetni. Ellenkező esetben amikor boxajtót kinyitjuk, közben a lovat hátra kell léptetni, hogy be lehessen vezetni. Ezen kívül célszerű az ajtónak minimum 130-140 cm-esnek lennie, hogy biztonságosan kiférjen rajta a ló és az ember egyszerre, nem is beszélve az esetleges csikóról. Az ajtófélfára erősített fa henger (ami valamikor a ménistállók természetes tartozéka volt) megóvja a lovat attól, hogy ha mégis valamilyen okból nekimegy az ajtónyílás szélének, akkor komolyabb sérülés érje. Így a hengeren mintegy “begurul” (vagy ki), sérülés nélkül. Ez a henger körülbelül egy méter hosszú legyen, és úgy kell felszerelni, hogy a közepe az adott ló csípőmagasságában legyen. Az angol boxoknak (de a többi boxnak is) az ajtaja két részből, alsó és felső ajtóból áll, és külön-külön nyitható. Az alsót olyan magasra célszerű készíttetni, hogy ne csábítsa a lovat a kimászás, kiugrás, kilépés megkísérlésére, de kényelmesen kilásson rajta.

Ez átlagos lónál körülbelül 130 cm. Persze vannak lovak, amelyek hajlamosak mindent elkövetni, hogy a boxból kimásszanak, ennek persze legtöbbször az az eredménye, hogy felakad, és állatorvost kell hívni. A kimászás elkerülésére több megoldás is kínálkozik. A legegyszerűbb, ha bezárjuk, a felső ajtót is, ilyenkor viszont a ló nem lát ki, esetleg még idegesebb lesz (bár van amelyik ettől megnyugszik), és előfordul, hogy a kis méretű világító-szellőző ablakon próbál meg kimászni. Bevált módszer, ha az alsó ajtó felett körülbelül 20 cm-rel van egy erős fa keresztpánt. Ilyenkor megint csak fontos, hogy annak az ajtótól való távolsága úgy legyen kialakítva, hogy a fejét a ló nehogy beszorítsa közzé. A legbiztonságosabb, ha a felső ajtó úgy van megcsinálva, hogy a tömör fa-ajtón belül egy sűrű rácsos ajtó is található, ilyen módon vagy csak a rácsot csukjuk rá a lóra, vagy mindkét ajtót, – megfelelő viselkedés esetén egyiket sem, csak az alsót.

Szerző és fotók: Novotni Péter
Frissítve: 2023.03.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások