Testépítés lovaknak

Mindenki megcsodálja a szép, kerek jól izmolt lovakat, dinamikus mozgásukat. Ez az, amit minden lótartó látni szeretne saját lován is. Természetesen a genetika itt is meghatározó szerepet játszik, de több módja is van annak, hogy a lovad általános fizikai kondícióját javítsd és izmait alakítsd.

A megfelelő izomzat segít abban is, hogy lovad nagyobb erőkifejtéssel illetve hosszabb ideig tudjon dolgozni kevesebb energia felhasználásával. Ezek mellett azért sem elhanyagolható a megfelelő izomzat, hogy a lovad hátát az izmai segítségével tudja olyan pozícióban tartani, hogy a lovasa súlyát ne a gerincoszlopa, hanem az izomzata viselje. Ha nem az izomzat a súly hordozója, a ló háta beesik, ez fájdalmat majd a későbbiekben gerincsérüléseket okozhat. 

A megfelelő edzésmunka, a takarmányozás és az izomépítő kiegészítők csak a kirakós egy-egy darabjai ebben a játékban.

Az első lépés: megfelelő takarmányozás

Fontos a jó minőségű fehérjék etetése, hiszen az aminosavak a fehérjék építőkövei és nélkülözhetetlenek a megfelelő, erős izomzat felépítéséhez.  Alapvető fontosságú, hogy kiegyensúlyozott takarmányozásra van szükség, amely biztosítja a megfelelő energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat a ló egészsége és teljesítménye érdekében. Ha nem kapja meg lovad a megfelelő energiát, akkor a fehérjét energiaforrásként fogja felhasználni, testének üzemanyagaként és nem tudja azt az izomépítésre fordítani. A gyorsabb és erőteljesebb izomzat eléréséhez szükség lehet kiegészítő takarmányok alkalmazására is. Ehhez jól használhatóak a kreatin, gamma orizanol és L-karnitin tartalmú kiegészítők.  Ezek mellett még fontos szerepe van a C és E-vitaminoknak is az izom regenerálódás szempontjából.

Így tél végére friss fű és legelő hiányában a lovad vitamintartalékai is kiürülnek, ha nem pótolod azokat. Sajnos a széna vitamintartalma is csökken. Sőt, az egy évnél régebbi széna már egyáltalán nem tartalmaz vitaminokat. Ezért különösen fontos azon a limitáló aminosavak (lizin és metionin, illetve az alapvető A-,D-,E- és B vitaminok), ásványi anyagok (kalcium és foszfor), illetve a nyomelemek (szelén, réz és cink) takarmánykiegészítőkkel történő bevitele minden ló számára.

A második lépés: szakszerű edzésmunka

Kifejezetten fontos szerepe van az izomépítésben egy olyan jól felépített edzésprogramnak, ahol a bemelegítés, a nyújtások, a cavaletti, a síkmunka, a futószárazás és lehetőség szerint még akár a futópad is szerepet kap.

Különösen fontos a mélyre lovaglás, hogy a hát izmai szabadon mozoghassanak és erősödjenek. Figyelj arra, hogy a hátsó lábak aktívan dolgozzanak a megfelelő tolóerő érdekében, és hogy ezzel együtt a far izmai is erősödjenek. Ehhez a tereplovaglás és a mászatás nagyon hasznos és kikapcsolódást is jelenthet a napi rutin után lónak és lovasának egyaránt.

Soha ne hagyd ki az edzés előtti alapos bemelegítést és utána levezetést. Ne hagyd lovadat csak álldogálni még kellemes időjárási viszonyok között sem. 

Minél hajlékonyabb és rugalmasabb egy ló, annál könnyebb lesz számára a megfelelő izomzat felépítése. Hallottál már az íj- és húr elméletről (Slijper 1946)? Az íj a stabil gerincoszlop, a húrt a különböző izomcsoportok (háti, törzsi és hasi izmok) alkotják. Ha ez a rendszer akadálytalanul működik, akkor a has, a hátsó láb és far izmai olyan erőt hoznak létre, amely úgymond „felhúzza” az íjat és lehetővé teszi, hogy a gerinc ezt az erőt előre hatóan felszabadítsa. Ha ebben a mechanizmusban bármilyen probléma lép fel, akkor a ló mozgására az negatív hatással van és csökkenti a mozgás hatékonyságát, vagyis lendületét. 

Fontos ezért, hogy lovad minden mozdulatában a hordozóerőt keresd. Ezt elérheted azzal, ha a lovaglások során olyan gyakorlatokat végzel, ahol az iramváltások, az összeszedettséget gyakorló feladatok, és az oldalirányú mozgások is szerepet kapnak.

A nyújtó gyakorlatok a hátsó végtagok izmait erősítik. Ha a ló rugalmasabbá válik, könnyedebben, feszültségmentesen dolgozik, mert lehetővé válik számára az egyenletes nyúlás és egyensúlyi helyzet elérése.

Az izomtónust fokozó gyakorlatokat lovad fejlődése és erőnléte szerint kell alakítani és módosítani. Soha ne terheld túl lovadat, fokozatosan napról-napra növeld a terhelést, a megfelelő pihenőidőket beiktatva a programba.

Azzal, hogy változatos gyakorlatokat alkalmazol, és sikerül a kívánt erőnlétet és izomzatot lovad mentális és fizikai egészsége mellett elérned, az eredmény egy boldog és egészséges ló lesz erőteljesebb, kerek és kiegyensúlyozott mozgással. 

Miért van szüksége a lónak aminosav kiegészítésre?

Mert a ló növényevő állat, a növényi takarmányok pedig nem tartalmazzák az összes, az anyagcseréhez szükséges 21-féle aminosavat. Ebből 12 aminosavat elő tud állítani a ló szervezete, de a 9 másikat nem.

Létfontosságú (esszenciális vagy limitáló) aminosavak

A ló szervezete nem képes ezt a 9 limitáló aminosavat előállítani, ezért a takarmánynak kell ezeket tartalmaznia. A legfontosabb esszenciális aminosavak a ló számára:

  • lizin
  • metionin
  • treonin

Mi az L-karnitin?

Egy aminosav származék, amelynek főleg a sejt energiaforgalmában, a zsíranyagcserében és lebontásban van szerepe. Fontos a zsírsavak transzport-folyamataiban valamint a sejtszintű energiatermelésben A testépítők is szívesen használják, mint "természetes zsírégető szert" Az L-karnitin hiánya a szív- és vázizmokra negatív hatással van.

Mi a gamma oryzanol?

Növényi szterolok és ferulasav észterek keveréke, melyet főként a rizsből vonnak ki. Erős antioxidáns hatású, emellett segít az izmok regenerációjában, és bizonyítottan közreműködik az izomtömeg növelésében, a testzsír csökkentésében, sőt az agy boldogság hormonja az endorfin elválasztását is fokozza. Szintén "természetes zsírégető szer". A gamma oryzanol különösen ajánlott az aktív munkát végző sportlovak részére. Segít, hogy az intenzív munka során elvesztett izomtömeg újraépüljön.

Mi a kreatin?  

Természetes aminosav származék, mely zöme a szervezetben az izmokban található, kreatin foszfát formájában. Segít az izommunkában elégetett energia pótlásában, elsősorban az ATP energia szolgáltató vegyület újra szintetizálásában. Az izomösszehúzódás szereplője, növeli a fizikai teljesítményt a rövid gyors és magas intenzitású mozgások során. Gyorsítja a regenerációt, javítja az izommunka hatásfokát. Kemény edzésben lévő lovak számára rendszeresen adagolva hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad őszi-téli takarmányozásával vagy az ilyenkor ajánlott takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, fordulj bizalommal a cikk szerzőjéhez és az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2017.02.13. A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins

Hozzászólások