Előzd meg a csikó csontfejlődési problémáit – Pavo szaktanácsadás

A melegvérű csikók életük első heteitől kezdve nagyon gyorsan növekednek, életük első 12 hónapjában kb. 0,5-1 kg testtömeg növekedést érnek el naponta. A gyors növekedés miatt a megfelelő csontfejlődés nem teljesen garantált, ezért meg kell tenned minden tőled telhetőt az óvatos és figyelmes csikónevelésért.

Ami a lovak csontozatának egészséges fejlődéséhez kell

A gyors növekedés és fejlődés, a relatív korai sportcélú hasznosítás, a megterhelő kiképzések és elvárások, versenyteljesítmények komoly kockázattal járnak lovunk számára az OC/OCD (ún. csipesedés) szempontjából. Másrészről sportlovainknak tökéletes lábszerkezettel kell rendelkezniük, különösen tenyészirányú hasznosítás esetén. Fentiek miatt alapvető fontosságú a növekedési időszakban megadni a lovad szükségleteinek megfelelő vitamin és ásványianyag kiegészítést.

A megfelelő lótakarmányozás az alapja az egészséges fejlődésnek. A kancáknak vemhesség utolsó 3 hónapjában és a szoptatási időszakban kiegészítő takarmányozást kell biztosítani. Szopós csikóknak, növendék csikóknak, fiatal lovaknak szintén speciális takarmányozási igényeik vannak vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok terén, melyeket biztosítani kell. A Pavo Tenyésztőknek takarmányozási választék megfelelő ellátást biztosít tenyészkancáknak, növendék csikóknak, fiatal lovaknak egyaránt, megteremtve az esélyt az egészséges életre és a hosszú hasznos életteljesítményre. 

Védd meg csikód értékét: csökkentsd az OCD (csipesedés) kockázatát

Az Osteochondrosis (OC) és az Osteochondrosis dissecans (OCD) csont- ill porcfejlődési problémák, melyek előfordulhatnak emberekben és állatokban egyaránt. Az OC kifejezés akkor használatos, amikor pici repedések, letörések alakulnak ki a csont felszínén lévő porcokon, az OCD kifejezést pedig akkor használjuk, amikor ezek a letört darabok elkezdenek szétválni, mely elég fájdalmas is lehet és sántaságot okoz. Ez által a ló értéke és használhatósága jelentősen csökken.

Számos tényező játszik azonban szerepet a porcfelszín kialakításban és egészséges működésében. A csontok egészséges fejlődését meghatározza a genetikai háttér, lótakarmányozás és az optimális mozgás. A megfelelő energiaellátás, és e mellett a megfelelő vitamin és ásványianyag ellátás fontos szerepet játszik a takarmányozásban. A legfontosabb anyagok az egészséges csontnövekedéshez az alábbiak:

 • Ásványi anyagok: kalcium, foszfor, magnézium
 • Nyomelemek: cink, réz, mangán
 • Vitaminok: D és K vitaminok

Reagálj időben

Bármilyen hiányosság csak akkor korrigálható, amíg a növekedési zónák nem záródtak le. A növekedési zónák először a lábak csontozatánál, végül a lábközépi részen záródnak. Ez a folyamat többé kevésbé a ló kétéves korára tehető.

Mikrotrauma

A szervezetben teljesen normális folyamat, hogy mikrotraumákat alakít ki. A mikrotrauma olyan apró letöréseket jelent az ízületekben, melyek akkor keletkezhetnek például, amikor a csikó hirtelen felkel, vagy a legelőn erőteljesen játszadozik. Számos esetben a test önmagától gyógyítja ezeket az elváltozásokat. Ennek ellenére a csikók 45%-a rendelkezik OC/OCD problémákkal.

Magnézium a vérben

Az OC/OCDvel rendelkező 8 hetes csikók alacsonyabb magnézium szintet mutatnak a vérképben, mint az egészséges társaik. A Pavo Podo Care takarmánykiegészítő megfelelően befolyásolja a vér magnézium szintjét. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a magnézim nem az egyedüli elem amely a csontnövekedésért felelős, de az izmok ellazításában is nagy szerepet játszik valamint a szervezet általános keringésében is meghatározó. 

Az anyatej összetételét nem lehet megváltoztatni

A kanca tejének összetétele közel 100%-ban genetikailag meghatározott. Ezért nincs lehetőség arra, hogy a takarmányozást ez úton befolyásoljuk. Ezért alapvetően fontos megfelelően táplálni a csikót már a kezdetektől.

Tudományosan bizonyított hatékonyság: kutatást végeztek a csipesedésről

2009. március és 2011. szeptembere között a Pavo holland lótápgyártó cég együttmőködésben az Animal Health Service (Deventer, NL), és az Utrecht Állatorvostudományi Egyetem egy nagyszabású kutatási projektet végzett az OC/OCD (csipesedés) témakörében.

A tanulmány fő kérdése az alábbi volt: lehet e csökkenteni a növekedésben lévő csikók első éveiben megfelelő takarmánykiegészítő adagolásával az OC/OCD kialakulásának esélyét? A kutatási projektben két csoportban vizsgálták a csikókat: a Study 1 csoportban 63 melegvérű csikót vizsgáltak 0-5 hónapos kor között, a Study 2 csoportban pedig 52 melegvérű csikót, 5-12 hónapos csoportokban .

A csikók 6 különböző helyen voltak felállítva. Mindegyik központban a csikók fele (véletlenszerű kiválasztással) Pavo Podo Care takarmánykiegészítőt kapott, a másik fele nem. A csikók röntgenezésen estek át és OC/OCD vizsgálaton és értékelésen. Tudományos eredmény: a megfelelő takarmány-kiegészítő alkalmazása szignifikánsan csökkentette az OC/OCD kialakulásának esélyeit a csikó első életévében.

A Study 1 csoportban Pavo Podo Care takarmánykiegészítő nélkül a csikók 45%-a mutatta az OC/OCD jelenlétét az ízületekben, míg Pavo Podo Care takarmánykiegészítővel csak 25%-nál jelentkezett az elváltozás. Ez azt mutatja, hogy a Pavo Podo Care takarmánykiegészítő alkalmazásával 20%-ban lehet csökkenteni az OC/OCD kialakulásának esélyeit az ízületekben.

0-5 hónapos korban a növekedési zónák még nem záródtak be teljesen. Ezért a test korrigálni tud apró növekedési problémákat. A Study 2 csoporttal végzett kutatás a folytatása a fent végzett kísérletnek 12 hónapos korig, melynek célja megállapítani, hogy a csontnövekedésben milyen hatékonysággal játszanak szerepet a fenti folyamatok. Kiindulási állapot: 45%-a a csikóknak OC/OCD –t mutatott az ízületekben 5 hónapos korukban. Az eredmény:Pavo Podo Care takarmánykiegészítő nélkül a valószínűsége annak, hogy a csikók OC/OCD jeleit mutatják 12 hónapos korig még mindig 45%, míg a Pavo Podo Care takarmánykiegészítővel takarmányozott csikók esetében az OC/OCD megjelenésének esélye 12 hónapos korban már csak 30% volt.

Mit tehetsz a csipesedés megelőzéséért?

 1. Biztosíts elegendő mozgási lehetőséget lovad számára – a megfelelő mozgás javítja a keringést, ezáltal a megfelelő csontnövekedést, a porcok, ízületek, izmok megfelelő ellátását a szükséges anyagokkal
 2. Támogasd a csikó növekedését a Pavo Podo termékekkel és a Pavo Podo Care takarmánykiegészítővel
 3. Kezdd el a gondoskodást már magzati korban
 4. Ne feledkezz meg a kancáról sem! A kanca teje nagy mennyiségű kalciumot és foszfort ad a csikónak. Emiatt az ún. „drain” miatt a kanca nagyon sok ásványi anyagot veszít szervezetéből. Ne felejtkezz meg ezeknek az anyagoknak a pótlásáról, az egyensúly helyreállításáról, hiszen így elkerülheti a kanca  csontszöveteinek legyengülését, megkönnyíti az újravemhesülést.
 5. Ne etess túl sok keményítőt! Fiatal állatok számára a fehérje fontos építőelem a fejlődés korszakában. Azonban óvakodjuk a túlzott energia ellátástól! Túl sok keményítő etetése (egyoldalú gabonafélével való takarmányozás pl:zab) nem ajánlott, mivel túlzottan meggyorsítja a csikó növekedését. Ennek negatív következményei vannak a csontfejlődése, mivel azok nem tudnak ilyen ütemben fejlődni.
 6. Gondolj az általános csontregenerációra is! Az első hónapokban a csikó csontfejlődése szorosan igazodik a növekedéshez. Szinte kizárólag csontok képződnek. 12 hónapos korban a csontfejlődés már eléri a kifejlett állapotot. Csontrészecskék képződnek és tűnnek el. A csontfelszín 4 mm-es felszíne nagyon rugalmas és teljesen átalakul, újraépül 120 naponként.

Pavo Podo termékcsalád etetésével megelőzheted a csipesedést

Pavo Podo Lac

Pavo Podo Lac egy olyan pelletált táp, mely kifejezetten a vemhesség utolsó szakaszára és az újszülött csikó igényeinek megfelelően került kifejlesztésre a kancák számára. Könnyen emészthető rezet, cinket és magnéziumot tartalmaz, melyek fontosak a magzat számára.

Segít fenntartani a kanca megfelelő fizikális állapotát, kiegyensúlyozott légkört biztosítva a tenyésztői munkának. Hozzáadott E-vitamin és béta-karotin tartalma elősegíti az ellés utáni újravemhesülést, védelmet biztosít az esetleges terméketlenség ellen is.

Pavo Podo Care

A Pavo Podo Care takarmánykiegészítő kifejezetten Pavo Podo speciális ásványianyag összetétellel fiatal csikóknak lett kifejlesztve születéstől 12 hónapos korig. A hatás tudományosan bizonyított, elősegíti a megfelelő csontfejlődést, ezért negyedére csökkenti az OC/OCD („csipesedésre”) való hajlamot.

Hatékonyságának titka a kálcium, foszfor és magnézium megfelelő aránya és a speciális forma, mely által a biológiai hatékonyság jelentősen megnő. Mindezeken túl a Pavo Podo Care biztosítja a kiegyensúlyozott növekedést és javítja a vérkeringést is.

Pavo Podo Start

Íme egy takarmány az újszülött csikó megfelelő fejlődése érdekében és a kritikus leválasztási időszak megkönnyítéséért! A csikó 3 hetes korától 8 hónapos koráig tartó időszakra speciálisan kifejlesztett első takarmány a Pavo Podo Start. Etetését már 3 hetes kortól el lehet kezdeni. Állaga 5 mm-es pellet, ezáltal könnyen fogyasztható és megrágható a csikó számára is. Nemcsak kiváló minőségű fehérjékben gazdag, hanem megfelelő formában tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagot, mely a csikó életének első néhány hónapjában alapvetően szükséges. 

Speciális összetételével elősegíti a tej emésztését, s hozzáadott tejpor tartalmával megkíméli a kancát a 3. hónap után a túlzott lesoványodástól, ugyanakkor tartalmazza azokat az esszenciális anyagokat, melyek a tejben megtalálhatóak. A csikó leválasztása a kancától jelentős stresszhatást gyakorol a csikóra, ugyanakkor a Pavo Podo Start etetésével a 8. hónapig ezek a faktorok csökkenthetőek a beltartalmi összetétel miatt. Így a csikóleválasztás és a takarmányváltás időpontja eltérő, csökkentve ezzel a csikót ért stresszhatásokat, s megkönnyítve ezzel a csikóleválasztást, és az átállást a 8. hónaptól a csikó következő takarmányára: a Pavo Podo Grow-ra.

Pavo Podo Grow

Biztosítja a kiegyensúlyozott növekedést a csikó életének első éveiben. Etetése 8 hónapos kortól 30 hónapos korig javasolt. A Pavo Podo Grow egy csúcsminőségű takarmány a csikó fiatal korától a kifejlett kor eléréséig. Hozzáadott magnézium tartalma révén, s megfelelő kalcium/foszfor arányával a csontok elsőrendű épitőanyagival látja el a csikó szervezetét.

A cink, vas, magnézium könnyen felvehető, illetve emészthető a csikó számára, biztosítva ezzel a folyamatos növekedést, s a hozzá szükséges optimális ásványianyag ellátást. Megfelelő vitamintartalmával hozzájárul az egészséges inak és izületek kialakulásához.

 
Speciális ásványianyag összetételével véd az Az OC/OCD – osteochondrosis – közismertebb nevén „csip” vagyis porcleválás kialakulása ellen, melyben a genetikai tényezők mellett legnagyobb szerepe a takarmányozásnak van! A Pavo Podo Grow a csikótakarmányozás befejező része. További előnye, hogy a csikó a Pavo Podo Start etetése után mindenféle fennakadás nélkül egyszerűen átállítható az igen gazdag beltartalmi értékkel rendelkező kiegyensúlyozott csikónevelő pelletre.

Etetési menetrend a Pavotól

Takarmányozási szaktanácsadás kancáknak vemhesség idején, laktáció alatt és csikóiknak (kb. 600 kg kifejlettkori testtömeg esetén), pPóniknak és csikóinak az alábbi adagok fele ajánlott:

Kancák a vemhesség 9. hónapjától:

 • Megfelelő széna mennyiség vagy legelőfű
 • A vemhesség 9. hónapjában kezdj el 2 kg Pavo Podo Lac vemheskanca tápot adagolni naponta. Ezen idő alatt a takarmányadagot hetente 100 grammal emelni lehet.
 • A laktáció 1-4 hónapjáig kb. 3-4 kg/nap Pavo Podo Lac vemheskanca táp
 • A laktáció 5-6 hónapjában kb. 2,5-1,5 kg/nap Pavo Podo Lac vemheskanca táp folyamatosan csökkentve a takarmányadagot (előkészítve ezzel az apasztást)

Csikók életük 4. hetétől 8 hónapos korukig:

 • Kancatej és legelőfű
 • 4. hetes kor után etess 200 gramm/nap Pavo Podo Care kiegészítőt (először kis adagokkal kezdj)
 • 8. hetes kortól etess kb. 0,75/1,5 kg/nap Pavo Podo Start csikótápot (először kis adagokkal kezdj)
 • Amikor eléred a Pavo Podo Start csikótápból a napi 1kg mennyiséget már nem szükséges a Pavo Podo Care takarmánykiegészítő alkalmazása
 • Ha nem áll rendelkezésedre Pavo Podo Start csikótáp, etess folyamatosan napi 200 gramm/nap Pavo Podo Care takarmánykiegészítőt a csikó 12 hónapos koráig

Csikók a felnevelés időszakaszában:

 • Széna és legelőfű
 • 6-7 hónapos kor között napi 1,5-2,5 kg Pavo Podo Start csikótáp
 • 8-12 hónapos kor között napi 1,5-2,5 kg Pavo Podo Grow növendék csikótáp
 • 13-18 hónapos kor között napi 0,75-1,5 kg Pavo Podo Grow növendék csikótáp
 • 19-30 hónapos kor között napi 1-2 kg Pavo Podo Grow növendék csikótáp
 • Ha nem áll rendelkezésedre Pavo Podo lótápok, válaszd a Pavo Podo Care takarmánykiegészítőt, és etess belőle napi 200 grammot 1 éves korig

További információkért, egyéb kiegészítőkért és adagolással kapcsolatos útmutatásért látogass el a Pavo honlapjára. Ha kérdésed lenne a vemhes kanca vagy a csikó takarmányozásával kapcsolatban, vagy szeretnéd kipróbálni a Pavo Podo termékcsaládot, keresd a Pavo hazai képviseletében Suta Évát:

2012.02. Suta Éva (Pavo kutatás alapján)
Fotók: Pavo.huBigstockphoto.com
Frissítve: 2016.06.21.

 

Hozzászólások