Így tették emlékezetessé a lovasok az olimpiákat

Ezúttal a modern kori olimpiák történetének legérdekesebb lovas momentumait gyűjtöttük össze.

Egykor olimpiai versenyszám volt a lovas magas- illetve távolugrás, a lovastorna és a lovaspóló is. 1912 óta a ma is ismert lovas szakágak szerepelnek az olimpiákon, de egészen 1928-ig nem volt díjlovagló csapatverseny. A modern öttusa is az 1912-es játékokon jelent meg először.

Az 1924-ben megrendezett olimpia volt az első, amelyen a lovas versenyszámokat már a FEI ellenőrizte.

Az 1936-os berlini olimpiát közvetítették először a tévék. Ekkor Németország nyerte mind a hat lovas érmet.

Egészen 1952-ig csakis katonatisztek vehettek részt az olimpiák lovas versenyszámain.

Az 1952-es helsinki olimpián állhattak rajthoz az első női lovasok. Az első hölgy lovas, aki felléphetett az olimpiai dobogóra Lis Hartel volt, annak ellenére, hogy lovára nem tudott egyedül fel- és leszállni. Lis 23 évesen bénult le, de az orvosok utasítása ellenére is folytatta a lovaglást. Fantasztikus szereplését követően épp lesegítették lováról, Jubilee-ről, amikor az első helyezett Henri Saint Cyr odament hozzá, a karjaiba kapta, és egyenesen a dobogóig vitte. Lis Hartel az 1956-os olimpián is a második helyen végzett. A dániai lovasélet meghatározó alakja és a terápiás lovaglás egyik úttörője volt.

Lis Hartel és Jubilee

 • Az 1956-os lovas játékokat Melbourne helyett Stockholmban rendezték, a szigorú ausztrál karantén szabályok miatt.
   
 • Az 1960-as római játékokon az ausztrál lovas csapat egyik tagja, Bill Roycroft súlyos nyaksérülést szenvedett military pálya lovaglása során, ennek ellenére másnap elhagyta a kórházat, hogy a díjugratásban való részvételével hozzásegítse csapatát az aranyéremhez.
   
 • Miután az 1968-as mexikói olimpia alatt két militaryló elpusztult szigorú szabályok léptek életbe. Azóta egyetlen ló sem pusztult el olimpián.
   
 • A lovakra vonatkozó legelső dopping szabályok 1972-ben, a müncheni olimpián kerültek bevezetésre, de ennek ellenére egyetlen vizsgálatot sem végeztek el.


 

 • Anna, brit királyi hercegnő – II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg egyetlen lánya -, tagja volt a brit lovastusa csapatnak az 1976-os játékokon Montréalban.
   
 • A legelső női öttusaversenyzők a 2000-es sidney-i olimpián álltak rajthoz.
   
 • A Pekingi Olimpiai Játékok pontosan 2008. augusztus 8-án, este 8 óra 8 perc 8 másodperckor kezdődtek, mivel ez a számot szerencsehozónak tartják Kínában. Alex Hua Tian Kína első militarylovasa, aki nemzetközi versenyen képviseli az országot, emellett a legfiatalabb lovastusázó az olimpiák történetében.
   
 • Korelnökök: A modern kori olimpiák történetében a legidősebb női lovas versenyző a brit díjlovas, Lorna Johnstone volt, aki 1972-ben, 70 éves korában vett részt az olimpián. Az urak mezőnyében a 72 éves osztrák Arthur von Pongracz a legidősebb olimpiai lovas versenyző, aki 1936-ban díjlovaglásban versenyzett. Hiroshi Hoketsu japán díjlovas 2008-ban a maga 67 évével a pekingi olimpia legidősebb lovasa volt, és Londonban is nyeregbe szállt. 2008-ban a 61 éves kanadai Ian Millar volt a legidősebb dobogós versenyző a második helyezett díjugrató csapat tagjaként.

Ian Miller a londoni olimpián – idén 69 évesen áll rajthoz a rióin.

 • Minden idők legeredményesebb olimpiai lovasa a német Reiner Klimke volt, aki 1964-től 1988-ig versenyzett, és összesen hat aranyérmet nyert díjlovaglásban.
   
 • Korhatárok: A díjugratók számára a részvétel alsó korhatára 18, a díjlovaglásban és para-díjlovaglásban viszont 16 év. A díjlovaknak legalább nyolc, az ugrólovaknak legalább kilenc, a para-díjlovaglásban induló lovaknak pedig legalább hatéveseknek kell lenniük.

Egy kis kitekintés: Rióról

 • Rió egy olyan folyóról kapta a nevét, ami nem is létezik! A legenda szerint portugál felfedezők, akik a mai Rio területén szálltak partra 1502 januárjában, kissé eltájolták magukat. A híres, ikonikus öbölre azt hitték, hogy egy folyó szája, ezért nevezték el a helyet Január folyójának.
   
 • Rió az első dél-amerikai házigazdája az olimpiai játékoknak. Az esemény megítélése rendkívül ellentmondásos Brazíliában, hiszen elképesztő összegeket költenek rá, miközben rengetegen élnek szegénységben.
   
 • Rió egy időben a portugál birodalom fővárosa volt, méghozzá 1815-től 1822-ig. Sokan tévesen úgy tudják, hogy Rió Brazília fővárosa, amely pedig Brazil. 6,3 milliós lakosságával Sao Paulo után a legnagyobb brazil város.

Rió Olimpiai Lovasközpont

2012.06.26 Schuch Lili, Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2016.08.04.
Forrás: Indulhatunk.hu, Rio2016.com, Olympic.ca

Hozzászólások