Ha kell az energia: a telivérek takarmányozása

A takarmányozás a hosszú és egészséges sportélet kulcsa

Vannak olyan táplálási szabályok, amelyet minden ló esetében szem előtt kell tartani. A legfontosabb, hogy mindig jó minőségű takarmány etessünk. Sajátos szabályai vannak azonban az intenzív terhelés alatt álló telivér sportlovak (galopp, military, távló, lovaspóló, stb.) megfelelő táplálásának, hogy egészségesek maradjanak és tudják hozni az elvárt teljesítmény szintet is.

Ostinato a Kincsem Parkban (Fotó: Schuch Lili)

Kiinduló pontunk, hogy minden ló testsúlya minimum 1%-nak megfelelő mennyiségű szálastakarmányt (réti széna) fogyasszon naponta. A szemes takarmányt a szálas takarmány alapján kell kiválasztani, annak fehérje tartalmával is össze kell hangolni. A tevékenységtől függően nagyon sok ló nem tud annyi szénát fogyasztani, amennyi egészséges lenne (testsúlya 2%/nap). A szemes takarmányok 25-75%-kal több energiát tartalmaznak (/kg), mint a jó minőségű réti széna. Fontos az is, hogy egy etetéskor ne egyen többet a lovunk, mint testsúlya 0,5%-a (ez egy 400 kg ló esetén 2 kg).

A terhelés mennyisége megnöveli az energiaszükségletet, vagyis a kalóriaszükségletet. Az izomösszehúzódások energiát igényelnek. Minél tovább és minél keményebben dolgozik egy ló, annál több kalóriát ’éget’ el. Az izommozgásokhoz használt energiát végső soron a tápanyagok adják a vércukorban és az izomban glikogénként tárolt szénhidrátokból – ezért van az, hogy a kemény munkát végző lovak energiaszükséglete többszöröse a könnyű munkát végző lovakéhoz képest. (kemény munkának tekinthető, ha a ló heti 4 alkalommal dolgozik).

A fehérje fontos energiaforrás, de nem járul hozzá közvetlenül az izommunkához. A megnövekedett energiaszükséglet nem jár együtt a fehérje bevitel növekedésének az igényével, a 12-14% fehérjetartalom megfelelő. A legtöbb szemes takarmány fehérje tartalma viszonylag hasonló, de energia tartalmuk jelentősen eltér. Ezt fontos szem előtt tartani a szemes takarmányok megválasztásakor.

Kiemelten fontos a takarmányoknak a lizin tartalma, hiszen ez a lovak esetében az egyik limitáló aminosav. A lizin nem csak a növekedésben tölt be fontos szerepet, hanem az izommunkában és az izomregenerációban is. A vitamin és ásványi anyag szükséglet nagyon fontos minden életkorú ló esetén. Külön figyelmet érdemel a kalcium és foszfor szint és arány, hiszen sokszor még növésben lévő fiatal lovak már munkába vannak fogva (galopp, ügető, stb.). Az Equimins Dikalcium foszfát termékének a kalcium-foszfor aránya ideális 1,3:1.

Az A-, D- és E vitaminoknak, valamint a B vitaminoknak, és folsavnak is fontos szerepe van az intenzív munkát végző lovak anyagcseréjében. Az ásványi anyagoknak és nyomelemeknek a szerepe fontos számos hormon és enzim működéséhez, csakúgy, mint a normál anyagcseréhez. A kalcium, foszfor, magnézium, kálium, és , a vas, réz és szelén mind fontos szereppel bír és az étrendnek része kell, hogy legyen. A koncentrált kiegészítők kiváló forrásai ezeknek, egyszerűen és biztonságosan etethetők. (Equimins Advance, Tip top, Super vitamin E)

Megfelelő só- és elektrolit pótlás is szükséges. A mi éghajlatunkon napi 55-85 gramm, nyáron akár 110-170 gramm sóra is szüksége van a szervezetnek az izzadás mértékétől függően. A szervezet számára már 2% folyadékveszteség is jelentősen ronthatja a teljesítményt. A folyadékvesztéssel fontos ásványi anyagok is távoznak a szervezetből, amelyeket pótolni kell, különben olyan negatív hatások léphetnek fel, mint a fáradtság, izomgörcsök, izomláz. A tiszta víz nélkülözhetetlen, de nem tartalmaz elektrolitokat, ezt tudja a revitalizáló elektrolit sókkal vagy elektrolit pasztával pótolni. Mindig legyen a ló számára elérhető friss víz.

A telivérek lovak jellemzően már viszonylag fiatalabb korban elkezdenek versenyezni, ezért takarmányozásukra különös gondot kell fordítani. Az esetükben nem cél „energiaraktárak” képzése, annak ellenére, hogy a folyamatosan intenzív terhelés alatt álló lovak zsírraktáraik bontásával tudják pótolni energia igényük egy részét.

A zsírkiegészítés jó hatással van a lovak energiaháztartására. Amikor a szénhidrátokból nyerhető energia már nem tudja fedezni a szervezet igényét, a zsírsejtekben fokozódik a trigliceridek hidrolízise és nő a vérplazma szabad zsírsav és glicerin koncentrációja.

A zsírkiegészítés olajok etetésével történhet, mivel azok energia tartalma jelentős.  Azon lovak esetében, akik 3 kg vagy több szemes takarmányt kapnak, célszerű olajat is etetni, így módon csökkentjük az elfogyasztott szemes takarmányt és az abban tartalmazott keményítő nagy mennyiségét, ami megterhelő a bélrendszerre nézve. Fontos, hogy az olajok etetése esetén ne lépjük túl a 100 kg testsúlyra jutó 100 ml mennyiséget még nagy energiaszükséglet esetén sem és fokozatosan vezessük be az étrendbe. Az olajok etetése mellett javasoljuk E vitamin tartalmú kiegészítő etetését is 100 ml olajra jutóan 100-150 IU E-vitamint, antioxidáns hatása miatt. Kiváló termékek erre az  Equimins Lenmagolaj, a Glow and Shine omega olajok, az E Vitamin, szelén, lizin kiegészítője, akár por, akár oldat formájában.

Fontos kérdés, hogy mit mikor etessünk munka előtt a legjobb teljesítmény érdekében. Az intenzív és közepes munkát végző lovak esetében szénát és szemes takarmányt sem kapjon a ló 4 órával a munka (lovaglás, verseny) megkezdése előtt. Ezt azért javasoljuk, mert szemes takarmány (és tápok) fogyasztása után közvetlenül a vércukor és inzulin szint megnövekszik. A magasabb vércukor szinttel hamarabb kifárad, mivel az inzulin megakadályozza az izom összehúzódásához szükséges tápanyagok megfelelő felhasználását. Ha legalább 4 óra eltelik az evés és a munka között, akkor a vércukor szint már visszaáll a normális értékre, az optimális izomműködésnek nincs gátja.

Az elfogyasztott széna ’megtölti’ az emésztőrendszert és ez az extra 8-10 kg egyrészt plusz súly, amit a lónak cipelnie kell, valamint csökkenti a szövetekben áramló vér mennyiségét is. Az emésztőrendszerben lévő széna emésztése is véráramlást kíván. Ez azt jelenti, hogy az izommunka támogatására kevesebb vér áll rendelkezésre, tehát a vér nem tudja elvezetni a felesleges hőt, ezért a ló túlhevülhet vagy izomgörcsöt kaphat. Ha az emésztéstől elvonja a vért az izomműködés, fennáll a kólika veszélye. A széna etetésének akkor nincs ilyen hatása lovunkra, ha csak kisebb mennyiséget (1-2 kg-t) etetünk 4-5 órával a lovaglás megkezdése előtt, illetve ha amúgy a ló megszokta, hogy egész nap legel.

Sovány a lovad? Tartsd jól!

Ha csak hétvégi lovas vagy, átlagos méretű felnőtt lóval (ami azt jelenti, hogy a lovad 1-3 órát dolgozik egy héten), akkor a lovad napi emészthető energia szükséglete 20 Mcal / nap. Ha 3-5 órát dolgozik a lovad a héten, akkor 23-24 Mcal / nap és ha 6-12 órát, akkor 35 Mcal / nap az igénye.

A túl alacsony testsúly is negatívan befolyásolja a teljesítményt, hiszen nincsenek a szervezetnek energia tartalékai. Ez is megterhelést jelent a csontok, ízületek, inak, szalagok számára is – nem csak a túlsúly!

  • Etess többet – Ha tápot etetsz, válaszd ki a megfelelő összetételűt. Ha az összetétel rendben van, akkor lehet, hogy emelned kell az etetett mennyiséget, vagy lehet, hogy energiadúsabbra kell váltanod, vagy egyéb kiegészítőket is adnod kellene. Merj segítséget kérni szakembertől.

  • Minőségi széna – Mivel legalább a testsúly 1%-t (de inkább 2%-t) tényleg fogyasszon el a lovad szénából, ezért fontos hogy ez jó minőségű legyen. A széna mellé adhatsz egyéb szálas takarmányt is (széna pelletet, lucernát) vagy alternatív kiegészítésként cukorrépa pelletet is.

  • Energiaforrás  – Ne csak szemes takarmányokkal, kukorica, zab etetésével próbáld lovadnak megadni a szükséges energiát, mivel az felboríthatja az emésztőrendszere egyensúlyát. Adj zsírforrásokat az étrendhez – lenmagot, olajakat – ezzel megemeled a bevitt energia mennyiséget, de nem növeled a lovad által elfogyasztott tápanyag mennyiségét. Használj olyan kiegészítőket, amelyek segítenek a tejsav baktériumok lebontásában, gyorsítják a regenerálódási időt, hozzájárulnak az energiatartalékok felszabadításához. (L-carnitin, Dee-tye, DMG, Vitamin E szelén lizin, ginseng, C vitamin).

  • Lassíts – Csökkentsd a lovaglási időt vagy az alkalmak számát, vagy az intenzitást. Ha nem csökkented a bevitt energia mennyiséget, de kevesebbet dolgozol, akkor a lovadnak több ideje és ereje lesz arra, hogy a kalóriákat a súlygyarapításra használja fel.  

  • Emésztési problémák – Sajnos az intenzív munkában lévő lovak 40-90% szenved a gyomorfekélytől. Ennek tünete az is, ha nincs étvágya és hasi fájdalma van evés után.  Gyomorfekély esetén még fontosabb a többször kis mennyiségek etetése, a keményítő és a cukor mennyiségének csökkentése, növelni kell a zsírokból származó kalóriabevitelt és a megfelelő mennyiségű és minőségű szálas takarmányt. Állatorvosod a gyógyszeres kezelés mellé kiegészítőket is tud ajánlani, pld Equimins Gastro Shield gyomorvédő vitamint.

A hosszú távú megerőltető munkában a szervezet a zsírokat hasznosítja, míg a hirtelen nagy energiakifejtéshez a szénhidrátokat használja fel, de a nagy sebességgel történő erőkifejtéshez mind a zsírokat és szénhidrátokat is hatékonyan használja fel a szervezet. Fontos tudni, hogy a szénhidrátok tárolása korlátozott a szervezetben, míg a zsírt könnyebb nagyobb mennyiségben elraktározni. A kiegyensúlyozott energia bevitel kihívás a lovak táplálásában, hiszen ez az alapja annak, hogy lovunk tudja hozni a maximális, elvárt teljesítményt, amelyre néha csupán másodpercei vannak.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon találsz: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

2014.07.01.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins

Hozzászólások