Gondolj a csikó egészségére már születése előtt

A vemhesség alatt is fontos odafigyelni a csikó fejlődésére és ezért a kanca optimális takarmányozására is, hogy a születendő csikó genetikailag adott lehetőségeit maximálisan ki lehessen használni.

Manapság már mindenki, aki lovat tenyészt, gondosan válogat az elérhető mének között, jelentős időt és komoly összegeket fordít kancájának fedeztetésére. Bármilyen genetikai háttérrel is rendelkezzen a csikó, élete és fejlődése a fogantatástól számítva több mint 15 hónapon át teljes mértékben csak a kancára van bízva.

Hallhattad lovas körökben, hogy a vemhes kanca „jól néz ki, hiszen legelőn van egész nap, nem is kap abrakot”. Igaz, hogy a vemhesség korai szakaszában elég lehet még a szálas takarmány egyéb kiegészítők nélkül, és a kanca fenn tudja tartani vele a megfelelő testsúlyát, de az biztos, hogy bármilyen jó is a legelő, emellett a takarmányozás mellett olyan kritikus fontosságú vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiányoznak, amelyek elősegítik a kanca vemhesség alatti és a csikó születéskori egészségét.  Lehet, hogy a vemhességet magát a lovasok nem tekintik létfenntartás szempontjából megterhelésnek, de a kanca egészsége mégis könnyen megsínyli, ha nem figyelsz oda takarmányozására, a szükséges fehérjék, aminosavak és egyéb vitaminok bevitelére.

A vemhesség első kétharmadában, amennyiben lucerna szénát is etetsz, olyan kiegészítő takarmányt részesíts előnyben, amelynek fehérjetartalma 10-12% közötti és megfelelő mennyiségű lizin, metionin, kalcium, foszfor, réz, cink és egyéb vitamin tartalma van. Ha réti szénát adsz lovadnak, akkor a takarmány fehérjetartalma lehet magasabb is, 12-14% közötti. Az optimális, kiegyensúlyozott takarmányozás – különösen odafigyelve a vemhesség utolsó 3 hónapjában – elősegíti a csikó életének megfelelő indulását.

Vemhes kancák számára  kritikus fontosságú lehet a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlása

Kutatások kimutatták, hogy a vemhes kanca megfelelő ásványi anyag ellátottsága javítja a csikók porc állományát. (World Equine Veterinary Review, Volume 2: No. 4, p. 36, 1997.)

A csikó születését követő első 2 évben éri el felnőtt súlyának és magasságának közel 90 százalékát. Ugyanebben a két évben alakulnak ki az izmai, fejlődik a szervezete, az ínak, a szalagok és a csontozat, amely egész életére hatással lesz. A megfelelő takarmányozás kritikus fontosságú a csikó növekedési szakaszában, amely már az anyaméhben megkezdődik. 

Az anyaméhben töltött kb. 340 napon át a csikó teljes mértékben az anyja szervezetéből él és fejlődik. Ugyanez a helyzet még a szopási időszak első 2 hónapjában is.  Kellő gondosságú takarmányozás nélkül a csikó növekedése lelassulhat, és ortopédiai fejlődési problémák is kialakulhatnak. A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje, az esszenciális (a lizin, metionin) és egyéb aminosavak, energia, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a kanca takarmányozásában is fontosak a csikó egészsége miatt is.

A szopós csikók emésztőrendszere nagyon kicsi, ezért esznek gyakran kis mennyiséget. Teljesen normális, ha egy kiscsikó óránként akár 5-7 alkalommal is 1-2 percet szopik. Aztán 2-3 hónapos korára már fejlődik annyit az emésztőrendszere, hogy elkezd a szálas takarmányba belekóstolni, de az emésztőrendszer baktériumai és enzimjei még nem alakultak ki annyira, hogy a szemes takarmányt is hasznosítani tudja. A kanca szervezetének tápanyag igény növekedése a laktációs időszak elején a legnagyobb. Takarmányozásnál tartsd szem előtt, hogy az emészthető energia mennyisége 70%-kal, míg a fehérjeigény a kétszeresére nő.

A szoptató kanca tápanyag igénye megnő

Amikor a csikó elkezd takarmányt is enni, annak összetétele is nagyon fontos. Olyan csikótápot válassz, amelyben a nyersfehérje kb. 16% és a 0,8% kalcium mellett 0,6% foszfor tartalma van. A kalcium : foszfor aránya legyen optimális, ez 1,3 : 1.  Fontos, hogy a fehérjeforrás is jól emészthető legyen, ilyen például a szója, amely magas aminosav tartalmú.

A csikó 4-5 hónapos korára az emésztőrendszere már elég fejlett a szemes takarmány emésztéséhez is. Az elválasztás során törekedni kell a fokozatosságra. A kevesebb anyatej mellett az éhes csikó keresni fogja, és szívesen fogadja a takarmányt és vizet. Ilyenkor már a takarmány nyersfehérje mennyisége legyen alacsonyabb: 10-13%.

Függetlenül attól, hogy valamely lovas sportág következő csillagát, vagy egy kedves ló-társat keres valaki a megszülető csikóban, a megfelelő gondoskodást a kancánál kell kezdeni. A hosszú vemhesség hatással van a csikó hosszú távú egészségére, fejlettségére és ezáltal a lehetséges jövőbeni sportteljesítményére is. 

Az optimális takarmányozás elősegíti a csikó életének megfelelő indulását

Takarmányozási tanácsadás az Equimins-szel

Ha további segítségre van szükséged vemhes kancád vagy csikód takarmányozásával kapcsolatosan, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához takarmányozási tanácsokért! Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálhatsz, amely segít vemhes kancád és csikód egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. 

A táplálékkiegészítő termékekről részletes leírást az EQUIMINS honlapján is találhatsz: 

www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2016.02.18.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
F
otók: Bigstockphoto

Hozzászólások