A sérült sportlovak gyógyulásának támogatása takarmányozással


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

Amikor egy sportban aktív ló megsérült, akkor nem csak a versenyeinek ütemezése vagy edzéseinek módja változik. A sérült ló étrendje elősegítheti, de hátráltathatja is a gyógyulási folyamatot, tehát nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell.

Noha a sérült lovak számára boksznyugalom és minimális mozgás szükséges hosszabb vagy rövidebb ideig a sérülés függvényében, bizonyos étrendi összetevőkre nagyobb szükségük van, mint az edzések időszakában. A sportlovak jellemzően szigorú napirendje a gyógyulási időszakban felborul, az addig megszokott napi etetési, edzés és képzési rutin eltűnik.

A legtöbb esetben, mikor az állatorvos a sérülést megállapítja, a ló számára az edzések véget érnek, visszatér az istállóba és az orvos utasítása szerint vagy egyáltalán nem mozog, vagy csak minimális mértékben.

A sérülések és az anyagcsere

A sérült ló étvágya is gyakran csökken a fájdalom, stressz, gyulladás vagy ezek kombinációja eredményeképpen. Ezzel az a probléma, hogy a sérült ló testének valójában megnövekedett energiaigénye lenne a gyógyulási folyamat elősegítésére. Ezért van az, hogy az étrendi módosítások nélkül a ló gyakran kerül katabolikus állapotba, amely azt jelenti, hogy az izmok leépülnek és a szervezet a sejtek, a tárolt fehérjék lebontásával biztosítja a gyógyuláshoz szükséges energiát. De a sejtek lebontása miatt a ló legyengül és lassul a gyógyulási folyamat. Ezért fontos, hogy megértsük milyen táplálkozási szükségleteket kell szem előtt tartanunk, amikor egy sérült ló egészségét állítjuk vissza.

Tápanyag szükséglet

Az egészséges lovak által naponta felhasznált kalória 90 %-a a testben tárolt zsírokból származik. Ezzel szemben a sérült lovak esetében ez csak kb. 50% (Cubitt). A sérült ló az energia fennmaradó részének kb. 20%-át a tárolt szénhidrátokból és kb. 30%-át a test szöveteinek  lebontásából nyeri. Ezért az egészséges testi állapot fenntartásához és a gyógyulási folyamat elősegítéséhez a sérült lovaknak megnövekedett fehérje- és energiaszükségletük van (Cubitt). Továbbá a nyomelem- és vitaminigényük is megnövekedhet.
Jelenleg nincsenek még a beteg vagy sérült lovak energia szükségletére vonatkozóan iránymutató adatok publikálva, de ha a humán adatokból indulunk ki, akkor egy sérült ló energiaigénye valószínűleg 18-22 Mcal / nap (a fenntartási igény 15-16 Mcal / nap az NRC adatai szerint). A sérült lovak fehérjeszükséglete is megnő a fenntartási szükséglethez képest, elérheti a könnyű munkában lévő lovak szükségletét, ez a javasolt iránymutató adat a fehérjeszükséglet értékeléséhez (Cubitt).
Ezen kívül a sérült lovak réz, cink, és szelén, valamint az omega-3 zsírsavak iránti igénye is megnő. Gyulladáscsökkentő és immunrendszert erősítő szerepe miatt az omega-3 zsírsavak adagolása különösen hasznos a sérült lovak étrendjében.

Sérült sportlovak etetése

Fontos, hogy a sérült ló testtömege maradjon a normális szinten (a bordák nem láthatók, de könnyen tapinthatók, a nyak és a váll szépen egybeolvad a testtel, nincs zsírlerakódás a háton és nyakon). A túl sovány lovak gyógyulása nehézkesebb, mint a normál testtömegűeké.

Jó, ha csökkentjük a cukor- és a keményítőbevitelt, ezzel szemben emelni kell az olajok és a rost mennyiségét, hiszen ily módon tudjuk biztosítani a szükséges kalóriamennyiséget olyan energiaforrások használata nélkül, amely további viselkedési problémákat vagy ebből adódó sérüléseket, vagy újrasérülést okozna.

Kerüljük a szemes takarmányokat, de adjuk alternatív tápanyagokat, mint pl. a cukorrépa szelet, legyen állandóan elérhető jó minőségű réti széna a ló előtt, és adjuk olajokat az energiaszükséglet kielégítésére. Mivel a sérült állatok a gyógyulási folyamathoz a testük fehérjeraktárait ürítik ki, ezért fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjepótlás is. Rendkívül fontos ezek mellett a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok (mikronutriensek) biztosítása a gyógyuló szervezet számára.

Az állatorvossal szigorúan egyeztetve meg kell vizsgálni a mozgási lehetőségeket, a könnyű, korlátozott mozgatást az izomtónus megtartása érdekében. Úszás, rövid ideig tartó jártatógépben történő mozgatás, a ló kézen való vezetése, esetleg lehetőség kis méretű karámban történő mozgásra – ez mind segíthet a kényszerpihenő időszaka alatt az izomzat karbantartásában is. Ha táplálkozástanilag is fel vagyunk készülve sérült lovunk gyógyulásának támogatására, nagy mértékben hozzá tudunk járulni annak zökkenőmentességéhez.

“A ló életben akar maradni, tehát mindent meg fog tenni a gyógyulása érdekében. Nekünk egy lépéssel előttük kell járnunk, hogy biztosítsuk, hogy ne tegyék tönkre saját szervezetüket és adjunk számukra elegendő minőségi tápanyagokat, hogy segítsük a mielőbbi felépülésüket.” (Cubitt)

2017.11.03. A www.thehorse.com cikke alapján összeállította:
Möhöly Christa
www.equimins.hu


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

Hozzászólások