8 hasznos tipp vemhes kancád takarmányozására

Tizenegy hónap nagyon hosszú idő a csikó születésére várva. És ahogy közeledik az ellés pillanata, annál inkább a tökéletes csikó a lótartó álma. Mindegy milyen származású, hogy sportra tenyésztett vagy épp hobbiló érkezik, minden lótartó ugyanazt szeretné: egy egészséges kiscsikót. A megfelelő takarmányozással nagyon sokat tehetsz ezért.

Az optimális takarmányozás a kanca vemhessége és a szoptatás alatt nagyban hozzájárul mindkettejük egészségéhez. Íme a legfontosabb tudnivalók:

1. Ismerd meg a lovad kondícióját

A vemhesség előrehaladásával a kanca súlya és kerülete is gyarapodni fog, láthatóan főképp a hasi tájékon. A zsírlerakódásoknak azonban nem szabad növekedniük a vemhesség időszaka alatt. Maradjon a kanca normál, vagy annál kicsit erősebb kondícióban, de ne is fogyjon le.

2. Biztosítsd kancádnak a szükséges tápanyagokat

Az elsődleges takarmány legyen jó minőségű széna, ami mellé etess koncentrált fehérjeforrást, vitaminokat és ásványianyagokat a kanca és a fejlődő magzat igényeinek figyelembe vételével.

3. Változtasd a kalória- és energiabevitelt

A vemhesség közepétől a vége felé a magzat növekedésével arányosan állítsd be a vemhes kanca számára megfelelő kalória- és energiabevitelt.

4. Állj ellen a túltáplálás csábításának

A vemhesség alatt elhízó kancák ellése során gyakrabban lépnek fel komplikációk.

5. Lehetőleg kéthetente ellenőrizd a takarmányozást, vizsgáld meg a kanca kondícióját

A magzat súlyával a has lefelé húzódik, és előfordul, hogy a kanca bordái jobban látszanak. Ezért nem elég csak a bordák láthatósága alapján elbírálni a kanca testsúlyát, figyelni kell a nyak, váll, far és általánosságban a test minden tájának állapotát. 

6. Éltető só és víz

Nyalósó és tiszta víz mindig legyen a vemhes ló számára is elérhető, amivel nagy eséllyel tudja fedezni a szükséges nátrium, klorid, jód, és a magnézium mennyiségét is.

7. Kerüld a csenkesz fűfélék etetését

Gyakran endofita fertőzöttek és a vemhesség elhúzódását, nehézellést és tejelés hiányát okozhatják.

8. Kérd szakember segítségét

A vemhes kanca etetése nem bonyolult feladat, de felmerülhetnek olyan helyzetek, vagy kérdések, ahol jó, ha szakembertől kérsz tanácsot a csikó és kanca maximális egészsége érdekében.

Amennyiben tanácsra van szükséged vemhes kancád takarmányozásával vagy az ilyenkor ajánlott takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, fordulj bizalommal a cikk szerzőjéhez és az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2017.04.10. A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
F
otók: Flickr.comBigstockphoto.com

 

Hozzászólások