13+1 érdekesség, amit nem tudtál a Bécsi Spanyol Lovasiskoláról

A Bécsi Spanyol Lovasiskola igazi legenda. Egy olyan lovas műhely, amit minden lovasnak életében legalább egyszer látnia kell. Most 14 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze a 450 éves intézményről, amit eddig szinte biztos, hogy nem tudtál.

1. A Bécsi Spanyol Lovasiskolának három telephelye is van

A legismertebb persze maga a híres istálló és a lovarda Bécs történelmi belvárosában. De a legendás épületegyüttes önmagában még kevés lenne, hogy kiszolgálja mindazt, amivé a Bécsi Spanyol Lovasiskola története 450 éve folyamán lett.

A híres lipicaiak szülőhelye Piber, a piberi ménes. Innen a legjobb, legígéretesebb mének a heldenbergi tréningközpontba kerülnek kiképzésre. Heldenberg később is visszatérő állomása lesz a lovak életének: itt töltik a mének jól megérdemelt rendszeres szabadságukat és nyári vakációjukat, és ide térnek vissza nyugdíjas éveikre is. 

2. Szigorú követelmények

A Bécsi Spanyol Lovasiskolába kerülő méneknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Szakértő szemek figyelik testfelépítésüket és mozgásukat, és nem lehetnek például túl magasak. De persze vannak kivételek.

3. Szabadkártyát kapnak a pej lovak

A Bécsi Spanyol Lovasiskolában úgy tartják, a lovasiskola mindaddig fennmarad, amíg legalább egy pej ló áll az istállóban. Ezért a pej mének számos kiváltságot élveznek, példának okáért kevésbé szigorú elbírálás alá esnek, mint szürke társaik. Náluk tehát nem probléma, ha az előírt 160 centiméter körüli marmagasságnál esetleg valamivel nagyobbra nőttek.

4. Nyugdíj és szabadság is jár nekik

A Bécsi Spanyol Lovasiskola ménjei különleges helyzetet élveznek. Állami tulajdonban vannak és két nagyon fontos jog is megilleti őket: rendszeres szabadság jár nekik és nyugdíjba is mehetnek. 

A mének általában tíz hetet töltenek Bécsben, majd a következő tíz hetet a heldenbergi központban. Itt a tereplovaglások és akár az ugrógimnasztika is helyet kap a napi programjukban, meg persze sok-sok szabadidő.

Nyugdíjba vonulásuk időpontja mindig egyedfüggő, de általában a lovak 20-25 éves kora felett szokott bekövetkezni.

5. Megdőlt a férfiuralom

A sokáig férfiak uralta Bécsi Spanyol Lovasiskolában a 21. század beköszöntével hölgyek is teret kaptak.

A létesítmény élén 2001 óta Elisabeth Gürtler áll. 2008-ban az első hölgy lovasok is megkezdték tanulmányaikat, 2016 szeptemberében pedig Hannah Zeitlhofer lett a Bécsi Spanyol Lovasiskola történetének első hölgy belovaglója. 

6. Méltán a Világörökség része

Az UNESCO 2015-ben felvette a szellemi kulturális világörökségi listájára a Bécsi Spanyol Lovasiskola klasszikus lovasművészetét, ami felöleli az ott ápolt hagyományokat, kezdve a tenyésztéstől a csikók felnevelésén át egészen a lovak kiképzéséig. 2016 márciusában pedig Piber lipicai ménese is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.   

7. Minden előadáson teltház van

Évente 300.000 látogatót regisztrálnak a Bécsi Spanyol Lovasiskolában, több mint háromnegyedük külföldről érkezik. Az előadások pedig 97%-os telítettséggel futnak. 

8. Nem csak a lovasokat várja

A Bécsi Spanyol Lovasiskola nem csak a lovasok, de a barokk építészet kedvelőinek is népszerű úti célja. A lélegzetelállító fedelesben bálokat is szerveznek. Ilyenkor természetesen szilárd borítás kerül a négyévszakos talajra.

9. 1925 óta járnak külföldi turnékra

A híres lipicai lovak rendszeresen fellépnek külföldön is. Nem csak az európai nagyvárosokba, de Amerikába és Japánba is eljutottak már.

Egy-egy turné rengeteg előkészületet igényel, hiszen több tonnányi felszerelést visznek magukkal az egyenruháktól kezdve a nyergek esetleges javításához szükséges bőrszegeken át a lovak takarmányáig. 

10. Fél tonna lótáp hetente

A négylábú sztárok takarmányozására kiemelt figyelmet fordítanak. Heti 500 kilogramm speciális lótáp mellett zabból, szénából és szalmából is heti 1-2 tonna fogy a lipicaiak istállójában. 

Ugyanakkor a jutalomfalatokkal csínján kell bánni, mert a híres ménekre olykor felszalad egy kis túlsúly. Ilyenkor pedig nincs mit tenni, mint fogyókúrára fogni őket. 

11. Személyre szabott ellátás

A Bécsi Spanyol Lovasiskola ménjeinek nem csak kiképzése, de takarmányozása is személyre szabottan történik.

Emellett természetesen minden lónak saját felszerelése van, a bemutatókon használt szarvasbőr nyergeket is egyedileg, az adott ló hátára készítik el az istálló első emeletén található műhelyben. 

12. Neked is lehet lipicai méned Piberből

Ha a Bécsi Spanyol Lovasiskolában szereplő méneket nem is, de a piberi ménes értékes vérvonalaiból származó csikókat bármikor vásárolhatsz. Piberben évente körülbelül 45 csikó születik, és ebből csak néhányan kapnak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak a világot jelentő homokon. 

13. Film készült róluk

1963-ban jelent meg a Walt Disney filmje A lipicai mének csodája (Miracle of the White Stallions) címmel, ami azt mutatja be, hogy Alois Podhajsky hogyan menekítette el kedves lovait a háború borzalmai elől. 

+1. A Lovasok.hu olvasói 10% kedvezménnyel nézhetik meg az előadást

A magyar lovaskultúra naptárában piros betűs ünnep 2016 december első hétvégéje, hiszen először lépnek fel hazánkban a Bécsi Spanyol Lovasiskola lovasai, és mutatnak be egyedülálló programot a Nemzeti Lovas Díszegység lovasaival. Mivel ezt az előadást minden lovasnak látnia kell, a Lovasok.hu olvasói 10% kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet rá.

Ne habozz, mert gyorsan fogynak a helyek!

2016.11.08. Forrás: SRS.at, derstandard.at

Hozzászólások