Dallos Gyula is Frisomat fedelesben lovagol

1997-ben Dunakeszin, a Xenophon Lovas Klubban egy 15 méter széles és 30 méter hosszú, felső bevilágítókkal szerelt Omega típusú acélcsarnok épült fel. Ennek lassan már 20 éve, de a Frisomat fedeles lovardája azóta is megbízhatóan funkcionál.

A Frisomat közel 20 éve a lovakkal van

A magyar lovas nép, ez nem kérdés. Napjainkban is közel 500 körül lehet a lovardák száma és egyre többen tartanak otthon vagy bértartásban lovakat. A lovassport kezdi visszanyerni régi elismert helyét a sportban is, de még jelentősebb a térhódítása a szabadidős és rehabilitációs tevékenységek területén.

A dunakeszi Xenophon Lovas Klub alapítója és motorja Dallos Gyula mesteredző, a Magyar Lovassport örökös bajnoka, neve jól ismert, hiszen az 1995-ös megalakulása óta hazánk legeredményesebb díjlovas klubját vezeti. A vállalkozás hétköznapjait Dallos Beáta szervezi a lótartás feladataitól a versenyszervezés ügyes-bajos dolgáig.

Dallos Gyula Akvarell nyergében, 2004-ben

A családi lovarda fókuszában a versenysport van, de ezen kívül versenyeket, edzőtáborokat szerveznek és bonyolítanak, lovas képzéssel, versenyre való felkészítéssel és ló kiképzéssel foglalkoznak A Xenophon Lovas Klub jelenleg 18 boksszal, egy fedeles lovardával és egy szabadtéri pályával, karámokkal valamint fedett jártatógéppel felszerelve működik.

Már a lovasközpont nyitása után is hamar világossá vált, hogy a folyamatos 4 évszakos működtetéshez szükség lesz egy fedett lovardára, ami hozzájárul a folyamatosan magas minőségű szakmai munkához. Ezért vették fel a kapcsolatot a Frisomat Kft.-vel és készült el 1997-ben egy 15 méter széles és 30 méter hosszú, felső bevilágítókkal szerelt Omega csarnok. Ennek lassan már két évtizede, de az acélcsarnok azóta is megbízhatóan funkcionál.

A Xenophon Lovas Klub családi lovardája, balra a Frisomat fedelesével

Dallos Beáta így nyilatkozott a Frisomat fedeles lovardáról

„Bár a legtöbben szabadtéri sportként gondolnak a lovaglásra, azért a folyamatos felkészüléshez, edzésekhez szükség van egy fedett és biztonságos helyre. Nyáron a sok esőzéstől felázott talaj okoz egyre többször nehézséget, míg télen lovasnak és lónak egyaránt kényelmesebb, ha nem a nagy hidegben edzenek, gyakorolnak, így a Frisomat acélcsarnok, mely fedett lovardaként funkcionál, -20 és +40 fok között minden évszakban remek szolgálatot tesz.

A két nagy, széles kapu kinyitásával még a legnagyobb nyári hőségben is megfelelően jár a levegő, nincs szükség klimatizálásra, pedig a csarnok nem rendelkezik kiegészítő hőszigeteléssel. Emiatt télen kicsit párásodik ugyan, de az a talajon lévő homok nedvesen tartása miatt szükséges is.”

A gyártó 50 év garanciát vállal

A dunakeszi fedelesben a felső bevilágítók elegendő fényt biztosítanak, a tágas ajtók hozzájárulnak a kényelmes mindennapi használathoz, a belső oldalát pedig fa lambrinnal burkolták ezzel is növelve a használhatóságot.

„Az elmúlt 19 évben csak egyetlen alkalommal kértük a Frisomat segítségét, amikor 3 évvel ezelőtt a felső bevilágítók felújítására került sor, mert a port a napsugárzás ráégette a felületre, ezért besötétedett a felülete. De a vállalt 8-10 év helyett így is csak 15 év után vált szükségessé a műanyag elemek cseréje. Biztos vagyok benne, hogy ha az elmúlt 20 év alatt ennyire jó műszaki állapotban maradt a fedett csarnokunk, akkor nem túlzás a gyártó által vállalt 50 éves garancia.” – mondta el tapasztalatát Dallos Beáta.

Omega típusú csarnok a Frisomattól

A napi karbantartás szerinte nem igényel plusz erőfeszítést, ha az oldalán a mélyedésekben összegyűlik a por, akkor nagyobb esőzések után kefével vagy magasnyomású mosóval könnyedén letisztítható.

A csarkokot melegedő helyiséggel is kiegészítették

A Dallos család hosszú távon gondolkodik ebben a csarnokban, ezért a csarnok kiegészítésére tavaly egy fa melegedőt is építettek: nyitottak egy ablakot az egyik oldalfalon, így a melegedőből lehet figyelemmel kísérni az edzéseket.

Egy fedeles, amely nem csak egy fedeles

A családi vállalkozásban nem csak lovaglásra használják az épületet, mert egy fedett helyszín többféle tevékenységet is kiszolgál: a Frisomat Omega csarnok volt már csapatverseny helyszín, kutyás agility pálya, de nagyobb esők esetén a szénabálák ideiglenes tárolóhelyként is szolgál, mert a kamion is könnyedén lepakolható a tágas kapuknál.

A Frisomat fedeles lovardájából könnyedén tökéletes partihelyszín is varázsolható

„Az egyik legkedvesebb csarnokhoz kötődő emlékünk pedig egy 250 fős családi születésnap, amikor a lufikkal, dekorációval és színes programmal varázsoltunk a fedett csarnokból tökéletes partihelyszínt.”– mesélte el Beáta nemcsak lovasként, hanem a lovarda háziasszonyaként is egyik személyes élményét.

A Frisomat hazánkban is már 25 éves tapasztalattal rendelkezik acélcsarnokok, lovardák építésében, akár hobbi, akár versenysport céljára keresel megoldást. Megrendelőként Te magad választhatod meg a fedeles lovarda acélcsarnokának méretét (akár 30 méter szélességig), a felszereltségét és a hőszigetelését, de akár előtető is épülhet hozzá, vagy nézőtérrel és tárolóhelyiséggel is bővíthető.

Ha Te is ilyen időtálló fedeles lovarda építését tervezed, kérj ajánlatot a Frisomat Kft.-től!

Elérhetőségek és ajánlatkérés

Frisomat Kft. 
8600 Siófok,
Csárdaréti út 5.
Tel.:
+36 84 323-333

+36 30 916-0916
+36 30 229-2827

2016.11.09.
Frisomat.hu
F
otók: Xenophon.hu

Hozzászólások