Lovat és lovasát a terror sem állíthatja meg

Neked mit ad lovad a nehéz pillanatokban? Megértést? Reményt? Kitartást? Bátorságot? A belgiumi Zaventem repülőtéren történt terrortámadás egyik áldozatának az újrakezdéshez ad erőt. A szörnyű nap után a kórház parkolójában még kerekesszékben ülve találkozhatott először szeretett lovával.

Elég egy pillanat ahhoz, hogy egy élet a darabjaira hulljon. Hogy elvesszenek az addig oly gondosan dédelgetett tervek, az álmok és a remények. Egy sorsdöntő tragédiát mindenki másképp dolgoz fel. Van, aki magába roskad és van, aki erőt merít abból, hogy akár rosszabb is lehetett volna. 

A belgiumi Zaventem repülőtéren történt terrortámadás egyik sérültjének, a 17 éves Béának lova, Deedee ad erőt ahhoz, hogy újra kezdje az életét. Béával a 'Dingue de mon cheval', egy lovas híreket és érdekességeket közlő oldal szerkesztője beszélgetett.

„Már három hónapja is annak, hogy beszélgettem Béával, aki súlyos sérülést szenvedett nemrégiben Belgiumban, a Zaventem repülőtéren történt terrortámadás során. Úgy gondoltam, el kell mesélnem a történetét, hogy mindenkinek erőt adhasson.

Emlékeztetőül: 2016. március 22-én a belga reptéren öngyilkos merénylők robbantottak.  A terroristák poggyászukban vitték be a robbanóanyagot, két alkalommal is robbantottak, csak a harmadik robbantást sikerült megakadályozni.  Aznap ugyancsak Brüsszelben, a Baalbek metróállomáson is merénylet történt. Ezen a tragikus napon 35 ember vesztette életét, 300-an sebesültek meg súlyosan, közülük 62-en kritikusan.  A két eset Belgium eddigi legmegrázóbb, legsúlyosabb terrorcselekménye. 

A 17 esztendős Béa (Beatrice) hosszú ideig feküdt kómában, mindkét lábát elvesztette. Ma már a rehabilitáció útján jár, tanulja a kerekesszékes létet, igyekszik visszanyerni izomerejét, boldogulni a mindennapokban.

Béa számos komoly műtéten esett át. Akkoriban tért magához a kómából, amikor először meglátogattam. Akkor szembesült először azzal, ami vele történt. Mégis, már az első találkozásunkkor kedves mosollyal, végtelen szeretettel fogadott. Noha nehéz volt visszatartanom a könnyeimet, melyeket az életnek ez a felfoghatatlan igazságtalansága csalt ki belőlem, ő volt az, aki megnyugtatott.  A szemembe nézett és azt mondta:

„Tudod, ha megkapom majd a műlábaimat, indulok a Paralimpián!”

Hát igen, Béa ilyen!

A lány a tragédia után ma először látta viszont kancáját, Deedee-t. Edzője behozta a lovat a kórház parkolójába, itt történt a csodás találkozás. A képek magukért beszélnek!

Továbbra is figyelemmel kísérjük Béa és Deedee útját, hogy erőt, biztatást adjon napról-napra minden lovasnak, lóbarátnak.

Béa, Deedee, veletek vagyunk!"

2016.08.08. Fordította: Andics Bernadett,
lovasedző, fogyatékossport-szakedző a ParaFenoMének csapat ’kétlábúja’
Forrás és fotó: facebook.com/dinguedemoncheval

Hozzászólások