Új lovas szakág ébredezik Kiskunhalason

Új szakág van születőben – mondják a szakemberek – a szabadidős lovasversenyzésről, amely több, mint 100 fiatal lovast mozgatott meg a kiskunhalasi országos versenyen. A szabadidős lovasversenyzés az abszolút hobbilovasok táborát szólítja meg, sikerélményt nyújt és megszeretteti a szakági versenyeket.

9 képünk van a kiskunhalasi országos szabadidő lovasversenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Hirling József Lovasparkban augusztus 6-án összesen 103 startot láthatott a közönség, a főleg gyermek és fiatal lovasokból álló mezőnyben.

A szabadidős versenyzéshez alapszintű lovastudás a feltétel, sőt az úgynevezett "vezetgetős", azaz vezetőszáras kategóriában még az sem, hiszen külső segítséggel, száron vezetik a lovat a kijelölt pályán.

Kiskunhalas nem először ad otthont országos szabadidős lovasversenynek. Rózsahegyi Róbert szerint tökéletes alkalom ez, a teljesen kezdők megszólítására. "Mindenféle kötöttség nélkül lehetőséget ad sikerélmény szerzésére a szabadidős versenyzési forma, ráadásul a lovaglás széles spektrumát kínálja, hiszen szerepel benne díjugratás, díjlovaglás, ügyességi verseny futószáras próba. Tehát van választás, kinek mi tetszik" – mondta a kiskunhalasi lovarda vezetője.

A kiskunhalasi verseny egyébként szombaton reggel kilenctől, késő délutánig tartott. A lovasokat a délelőtti szemerkélő eső sem tántorította el attól, hogy nyeregbe szálljanak. A délelőtti számokban különböző magasságon díjugratást gyakorolhattak versenyszerű körülmények között, délután pedig az ügyességüket tehették próbára a lovas palánták.

A versenyzést Széplaki Pál olimpikon, első osztályú díjugrató bíró elnökletével felügyelte a zsűri. A szakember hasznos kezdeményezésnek tartja a szabadidő lovaglás versenyszerű formájának meghonosítását. "Mindenképp motiváló, hogy egyszerű, könnyen teljesíthető feladatokat állítanak a lovasok elé és azt díjazzák. Ez is egy út lehet a különböző lovasszakági versenyzésben, de nem feltétlen ez a cél. Persze vannak még benne hiányosságok, ezeket a helyükre kell tenni, jól leírt szabályokkal, de ki fog ez alakulni. Sok ügyes gyereket láttam, élmény volt bíráskodni" – tette hozzá a zsűri elnök, aki számos első helyezést osztott ki a rátermett lovasoknak.

9 képünk van a kiskunhalasi országos szabadidő lovasversenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Eredmények:

Díjlovaglás 1:

1. Béressy Fanni – Sissy, 119 pont
2. Nyitrai Petra – Moonlight Shadow, 118 pont
2. Csermei Lili – Kiméra, 118 pont

Ügyességi kezdő: 

1. Csernai Lili – Tündérpor 0 hibapont, 90.30 mp
2. Zolnyan Dorina – Olga 0 hibapont, 108.40 mp
3. Gyenizse Inez – Tündér 0 hibapont, 126.50 mp

Ügyességi könnyű: 

1. Horváth Luca – Römi 0 hibapont, 117.28 mp
2. Albert Kata – Szépség 0 hibapont, 119.31 mp
3. Gáspár Virág – Liza 0 hibapont, 150.19 mp

Ügyességi nehéz: 

1. Wachtler-Oláh Viktória – Liza, 0 hp 67,28 mp
2. Horváth Luca – Römi 4 hp, 70,37 mp

Vezetőszáras versenyszám: 

1. Béressy Réka – Sissy
1. Gillich Bori – Tündér 1.
1. Juhász Lola – Csöpi 1.
1. Kovács Patrícia – Tündér 1.
1. Ábrahám Zalán – Csöpi 1.
1. Kispál Doroti – Tündér

Futószáras:

1. Béressy Réka – Sissy 
1. Mező Molli – Windy 
1. Juhász Csenge – Tündér 
1. Kovács Patrícia – Sissy 
1. Szaller Hanna – Olga
 

9 képünk van a kiskunhalasi országos szabadidő lovasversenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

2016.08.08.
Írás és fotó: Kovács Iván

Hozzászólások