Lótenyésztés

Tenyésztési Egyesületek

Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége

H-2464 Gyúró, Máriás-tanya, 0103/5. hrsz.
Tel.: 00 36 30/931 0183
Magyar Sportlótenyésztők
Országos Egyesülete
 
H-1087 Budapest, Kerepesi út 7.
Tel.: 00 36 20/466 0466
E-mail: mslt@mslt.hu
W
eboldal: www.mslt.hu

Becsey Adrienn ügyvezető
dr. Burucs Balázs tenyésztésvezető
Fríz Lótenyésztők
Magyarországi Egyesülete
 

H-2244 Úri, Ady Endre u. 65./b
Tel.: 00 36 30/434 0606 és 30/934 1133
E-mail: info@dobosmuvek.hu
Weboldal: www.frizlo.hu
Dobos József elnök
Gubis Gabriella titkár

Nóniusz Lótenyésztő
Országos Egyesület

H-6500 Baja, Árpád tér 3.
Tel./fax: 00 36 79/325 972
Dr. Kruzic Pál, Zilahy István

Magyarországi Arab Lótenyésztők
Országos Egyesülete

H-2943 Bábolna, Mészáros út 1.
Tel.: 00 36 34/369 111, 369-333, fax: 369 003
Dr. Hecker Walter, Rombauer Tamás

Ügető Tenyésztők
Országos Egyesülete

H-1087 Budapest, Kerepesi út 9.
Tel./fax: 00 36 1/313 5817
Dr. Török László, Szécsy Rezső

Magyarországi Quarter
Horse Tenyésztők Egyesülete

2040 Budaörs, Építők u. 2-4.
Tel: 30/934-3393
Bámer Imre, Dr. Drén Csaba

SZÁRMAZÁSI LAP
A három, négy vagy öt ősi sort tartalmazó származási lap kibocsátására a lovat bélyegző felügyelő az illetékes. Nyakon bélyegzett lovak esetében a megyejel egyértelműen tájékoztat a bélyegzést végző lótenyésztési felügyelőről, nyereghelyen bélyegzett lovak esetében a Tenyésztési Iroda ad felvilágosítást a (1) 412 5010-es telefonszámon.

LÓAZONOSÍTÁS
Lóazonosításra akkor van szükség, ha valakinek bélyegzett lova van, de sem ló azonosító lap (2000 előtt született egyedekről), sem csikóbélyegzési jegyzőkönyv (2000 után született egyedekről) nem áll rendelkezésre és tulajdonosa nem tudja leolvasni a ló bélyegzését.

ISMERETLEN SZÁRMAZÁSÚ LÓ BÉLYEGZÉSE
Az ismeretlen származású lovakat is bélyegezni kell (kivéve a bélyegzett, de a DNS vizsgálat során kizárt egyedeket), de ezen lovak nullás bélyegzésűek lesznek és természetesen származási lap sem állítható ki rájuk.

Bővebben a származási lapról, lóazonosításról és az ismeretlen származású ló bélyegzéséről >>>

LÓÚTLEVÉL
A lóútlevél hatósági bizonyítvány, mely az állat azonosítására, irányítási intézkedések megtételére való alkalmasságának és állat-egészségügyi forgalomképességének igazolására szolgál, és tartalmazza a tulajdonos adatait is.  Bővebben a lóútlevélről >>>


Kapcsolódó cikkek

_uj_kep Fedezd fel a szilvásváradi ménest a Lovasok.hu-val!
Bepillantanál Európa legrégebbi kultúrló fajtájának, a lipicainak több mint 60 éve otthont adó Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad életébe? Akkor tarts a Lovasok.hu-val! Szalajka-völgyi kirándulással és kisvonatozással egybekötött fogatos méneslátogatásunk során megismerheted büszkeségünket, a lipicait.

_uj_kep MSLT Tenyésztők Hétvégéje 2017. március 17-19-én a Kincsem Parkban
Eladó sportlovad, esetleg fedezőméned, vagy ménjelölted van? Nevezd be már most a 2017-es Tenyésztők Hétvégéjére! Lovat szeretnél vásárolni, vagy fedezőmént keresel? Március 17-19. között a budapesti Kincsem Parkban láthatod és akár meg is vásárolhatod a legszebb sportlovakat, vagy kiválaszthatod kancád számára a legmegfelelőbb fedezőmént a Tenyésztők Hétvégéjén!

Kiderült, mekkora a magyar lóállomány
Időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon mekkora is lehet a hazai lóállomány, de a számokat illetően a leggyakrabban csak becsült adatokat hallani. Most azonban úgy tűnik, vége a találgatásoknak.

Legszebb a magyar – lóban is!
Nyolcmillió forint összdíjazással várta nyolc hagyományos magyar lófajta több mint 200 egyedét az első alkalommal megrendezett Magyar Lótenyésztési Napok Mezőhegyesen.

Csikómustra Dióspusztán
Overdose első, Magyarországon nevelkedő csikói néhány hét múlva a versenyistállókba kerülnek, hogy megkezdjék tréningjüket. A Dióspusztai Ménes nyílt napján főleg rájuk voltak kíváncsiak látogatók a csaknem 30-30 yearling és választási csikó, valamint az anyakancák és a fedezőmének mellett.

Új lófajta hazánkban: morgan horse
Megszületett az első magyarországi morgan horse fajtájú csikó a Bellandor Lovasközpontban. A Bellandor Lovasközpont egyik célja, hogy Magyarországon is meghonosítsa és ismertté tegye az USA-ból származó lófajtát, a morgan horse-t. Nézd meg a méncsikóról készült videót!

MSLT Országos Csikóchampionátus
A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete idén szeptember 18-án, a Nemzeti Vágta keretein belül rendezi meg a félmillió forint összdíjazású Országos Csikóchampionátust. Már lehet nevezni, Magyarország legszebb idei születésű magyar sportló csikója kerestetik!

Hot Shot hazánkban fedez
Sportlótenyésztők figyelem! Dánia és Németország után Magyarországon fedez Hot Shot! A kiváló saját teljesítménnyel és jó temperamentummal rendelkező angol telivér mén elismert fedezőmén a hannoveri, a dán oldenburgi, a dán trakehneni és a dán melegvérű fajták tenyésztésben is. Csikóira nemességet, jó csontozatot és kiváló nyakvonalat örökít.

Magyar ló Ludger Beerbaum istállójában
Hatalmas elismerés Czuczi István tenyésztői munkásságának, hatalmas elismerés a magyar lótenyésztésnek: a magyar tenyésztésű IC Churchill a sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ludger Beerbaum istállójában folytatja sport- és tenyészkarrierjét.

KWPN fedezőmének és eladó sportlovak
Vadanno és Ewout, a két attraktív mozgású, kiegyensúlyozott idegrendszerű KWPN mén Dabason fedez természetes úton, a Szilágyi & Lantos istállóban. Ugyanitt eladó sportlovak!

Világörökség lett a piberi lipicai ménes
A Bécsi Spanyol Lovasiskola klasszikus lovasművészete után most Piber lipicai ménese is felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Képgalériával!

Fríz fedezőmének
Előnyös fedeztetési konstrukciók minőségi külföldi mének friss és fagyasztott örökítőanyagával a Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesületénél. Az egyesület készséggel áll a rendelkezésedre a kancád számára legmegfelelőbb fríz fedezőmén kiválasztásánál (beltenyésztettségi ráta, testalkat, fedeztetési arányok, utódok premizálása, sporteredmények stb.) is.

Teltház az MSLT Tenyésztők Hétvégéjén
Az idei Tenyésztők Hétvégéje minden eddigi MSLT rendezvényt túlszárnyalt, mind a nevezett lovak száma, mind a nézőszám, mind a minőség tekintetében. Több magyar tenyésztésű ló is gazdát cserélt, némelyik már a bemutatás előtt. Képgalériával!

KWPN sportlovak egyenesen Hollandiából
Tekintsd meg a KWPN import ménjelölteket, sportlovakat és eladó lovakat az MSLT Tenyésztők Hétvégéje rendezvényen február 19-21. között a Nemzeti Lovardában, ahol bemutatkozik a hatalmas saját és utódteljesítménnyel rendelkező Levantos II holland fedezőmén is.

Válogatás a hagyományos magyar lófajták kedvelőinek
Nem kell messzire menned, ha jó lovat szeretnél. Akár versenyzésre, tenyésztésre vagy csak kedvtelésre keresel hátast, a hagyományos magyar fajták lovaiban nem fogsz csaLÓdni. Nézzük sorban, a legígéretesebb eladó gidrán, lipicai, kisbéri félvér, nóniusz, furioso és hucul lovakat.

A Bozsik Team eladó sportlovai
Egészséges, elit származású képzett sportlovak kimondottan versenycélra!

Íme 2016 legmacsóbb fedezőménjei
Már kifelé megyünk a télből, közeledik a tavasz és vele együtt a tenyészszezon. Ezért számba vettük és bemutatjuk a Lovasok.hu legszebb fedezőménjeit a kicsitől a nagyig, a vagánytól a csábosig.

XXIV. MSLT Országos Kancavizsga
Kancatartók figyelem: 3 és 4 éves korú magyar melegvérű és külföldi méneskönyvhöz tartozó kancák megmérettetése június 3-4 között Mezőhegyesen. Május 15-ig lehet nevezni, a legszebb magyar sportló fajtájú kancák magas pénzjutalomban részesülnek!

Kerekded idomok, hatalmas szív: hidegvérűek földjén
Haga Zsuzsanna lovas fotós szenvedélyesen keresi a gyönyörű vidékeken megbúvó méneseket. Ezúttal Bőszénfán járt, ahol a magyar hidegvérű lovak mellett lencsevégre kapta a helyi szamarak és szarvasok elbűvölő csapatát is.
500 euró támogatást kaphatnak a lótartók a hagyományos magyar lófajtákba tartozó kancák után – feltéve, hogy minden adminisztratív kötelességüknek eleget tesznek.
Fogatban, vagy a díjlovagló négyszögben – a lipicait akár száz másik ló között is felismeri minden lókedvelő. Nézzük, mit érdemes tudni a lipicai lovakról és a fajtát hazánkban tenyésztő Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságról.

Rihanna és Kócos a kisbéri félvérek élén
Az idén kilencedik alkalommal megrendezett kisbéri félvér és Gidrán Tenyészszemle a már megszokott időben, helyen és jó hangulatban zajlott. A legmagasabb pontszámot egy Hadfi Rihanna nevű kanca zsebelte be, ezzel megelőzve a sárga mént, Veganum Kócost.

Milliók repkedtek a 9. Ügető Árverésen
Versenyzésre született, intelligens, együttműködő, megbízható igazi társ. Igen, mindez ő, az ügető. A 9. Ügető Árverésen szerethető tulajdonságait jelentős összegekkel méltányolta a magyar ügető rajongók krémje.

MSLT Tenyésztők Hétvégéje a Nemzeti Lovardában
2016-ban ismét megszervezi a Tenyésztők Hétvégéjét a Magyar Sportló és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete (MSLT): február 19-21. között a Nemzeti Lovardában láthatod a legszebb sportlovakat. Már elindult a nevezés, így ha Te is szeretnéd megmutatni lovadat, ne késlekedj, küldd el a jelentkezésedet már most!

MSLT Csikóchampionátus: Cariba Dam csikója győzött
Szeptember 20-án 12 előszelektált csikó mutatkozott be az MSLT Csikóchampionátusán a Nemzeti Vágta keretein belül. A Champion címet végül a 4 hónapos sötétpej kanca, Alma (Cariba Dam-Landprinz) nyerte el.

Bemutatkoztak Overdose első csikói
Nyílt napot tartott szeptember 5-én a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. Dióspusztai Ménese. A legnagyobb szenzációnak a néhány hónapja elhunyt Overdose első, azaz 2015-ben született csikói számítottak.

Saját állami ménest kap a furioso
200 furioso ló otthona lesz az a legeltetéses állattartást kiszolgáló természetvédelmi területkezelési központ, amit hétfőn adtak át a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) területén. Ezzel saját állami ménest kap nemzeti kincsnek számító lófajtánk.

Őrdöngös Kisbéri Lovak
Hunyd be a szemed. Képzelj magad elé egy ménest, amely egy hatalmas, virágos réten éli életét. Sikerült? Ha nem, akkor tekintsd meg Haga Zsuzsanna lovas fotóművész képeit az Őrdöngösi Ménes csodaszép lovairól. Galériával!

Lóútlevél van – ellenőrzés nincs
Útnak sem indulsz lóútlevél nélkül, ha lovaddal versenyekre, rendezvényekre jársz, mégis gyakran el sem kérik, vagy ha el is kérik, nem ellenőrzik lovad okmányait. Jó, ha tudod, hogy ez egyáltalán nincs rendjén, lovad egészségét védené a szigorú ellenőrzés.

Minden lónak jár egy útlevél
A lóútlevél megléte 6 hónaposnál idősebb ló és lóféle számára kötelező – ennek ellenére még mindig sok patás él illegalitásban. A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége most lóazonosítási kampányt hirdet, a lótartók jelentős kedvezményekkel válthatnak ki útlevelet azonosító okmánnyal nem rendelkező lovaik számára.

KWPN fedezőmén Vedanno
Holland import fedezőmén. Nyolc éve aktívan versenyez fogathajtásban, ez idő alatt egyszer magyar bajnokságot nyert, négyszer részt vett fogathajtó világbajnokságon. Apja Manno, Hollandia legelitebb ménje. Jegyei: hóka, pisztra, szárcsa, eb. harisnyás, ej. és 2h. szárkesely, has alsó részén fehér csík, mind a négy pata viaszolt. Természetes úton fedez Dabason.

A Csákvári Gidrán Ménes csikói lencsevégen
Éledő természet, virágba borult fák, viruló legelők – azt jelzik, visszafordíthatatlanul beköszöntött a tavasz. S ha már tavasz van, gyönyörködjünk az év legújabb és legédesebb jövevényeiben, kiknek vidám napjait a Csákvári Gidrán Ménesben kapta lencsevégre Haga Zsuzsanna lovas fotóművész.

Overdose csikók itthon és külföldön
Sorra születnek Overdose utódai a hazai és külföldi ménesekben egyaránt. 2017-től kiderül, apjuk tehetségét és gyorsaságát örökölték-e a világklasszis mén leszármazottai.

A csillagokban sincs megírva a születendő csikó neme
Argentin tudósok kilenc év adatainak elemzése után végre bebizonyították, amit már eddig is tudtunk: a születendő csikó nemét nem befolyásolja, hogy a fedeztetés időpontjában a Hold épp melyik fázisban van.

Haga Zsuzsi bemutatja: a csodálatos Csákvári Gidrán Ménes
A Vértes fővárosaként is emlegetett Csákvár községben található ménest 1993-ban alapította Horváth József, akit gyerekkori kötődés fűzött a gidrán fajtához, mely kötödés élete végéig megmaradt. Most Haga Zsuzsanna lovas fotóművész csodálatos képeinek köszönhetően Téged is rabul ejthet ez az intelligens, atletikus, gyors és szívós fajta. Galériával!

A Sáripusztai Ménes története
Sáripusztán 1754 óta foglalkoznak lótenyésztéssel. Az 1800-as években Herceg Eszterházy birtokaként működött az ozorai ménes részeként. Félvér és angol telivér tenyésztéssel foglalkoztak.

Morgan Horse: egy ló, amely meghódítja a szíveket!
Hazánkban mindössze 4 Morgan Horse él, kettő közülük a Bellandor Lovasközpontban. De miért olyan különleges a Morgan Horse? Írásunkban ismertetjük e csodálatos küllemű, kitartó fajta kialakulásának történetét és legfőbb erényeit.

Pónik és kislovak csillogása Nőtincsen
A Póni- és Kislótenyésztők Országos Egyesülete és a Solyómszem Lovarda, Fjord-, haflingi kislovak és shetland póni lovak tenyészszemléjét és gáláját tartotta Nőtincsen, a Seholsziget Élményparkban 2014. október 4-én. Az eseményen Péterfy Zsuzsanna lovas fotós is részt vett és elhozta fotóin a meseszép (kis)lovakat. Galériával!

Egy híján ötven lovat szemléztek Füzesgyarmaton
A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület a mára már hagyományos időpontban, október első hétvégéjén a megszokott helyszínen, Füzesgyarmaton a Gergely tanyán tartotta a VIII. Regionális Tenyészszemléjét.

Bemutatjuk a Sáripusztai Ménes által tenyésztett aktív sportlovakat
Sportlovaink: Sissi, Vostok, Zordon, Zümmögő (Jojo Z), Admirális, Bukfenc, Enying, Furmint, Adél, Alkony, Príma, sarkcsillag, Dicső (Rebeka), Rezgő, Masni, Zsizsik (Mályva), Zápor (Másnapos), Zátony, Lendület, Kikelet, Királyfi, Királynő, Ítélet, Rozmaring, Szikrázó 3, Zavaros, Adós

Jo Jo AZ: magyar csoda a nemzetközi díjlovas sportban
Magyar tenyésztésű sportló díjlovaglásban még nem szerepelt ilyen sikeresen kontinenstornán, melynek értékét csak növeli a rendkívül erős és kiegyensúlyozott nemzetközi mezőny, melyben ez a siker született.

70 éves múlt a Sáripusztai Ménes ménesmestere
Lovas nemzetünk mai maradéka közt lámpással kell keresni – ha ugyan van –, aki érdemes a ménesmesteri titulusra. Kneisz István – vagy ahogyan legtöbbünk ismeri, Pista bácsi –, a sáripusztai ménesmester ilyen ember, talán az utolsó, aki még ma, több mint 70 évesen is tevékeny lovasember.

Színek, jegyek, lódiagram – tanulj a Lóazonosítási tanfolyamon!
A lófélék egyedeinek azonosításáról szóló 110/2013. (IV.9.) Korm. rendelet szerinti lóazonosítással kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenes lóazonosítási tanfolyamot hirdet. Jelentkezési határidő 2014. április 18.!

Mesterséges termékenyítés a Sáripusztai Ménesben
Cavalier, Lupicor, Numero Uno, Tornesch, Upgrade, Van Gogh, Arko III, Nabab de Reve, Cicero Z, Inshallah de Muze, Non Stop, Echo van Het Neerenbosch, Toulon, Diabeau, Clarence C, Ustinov, L’Esprit szaporító anyagai állnak rendelkezésre.

Herélni vagy nem herélni?
Örök vitatéma. Szinte az első kérdés, ha laikussal találkozom: Miért kell kiherélni? Tapasztalt lovasokban fel sem merül, de a kezdők és a közepesen kezdők nem értik.

Beszámoló a VII. füzesgyarmati Regionális Kisbéri és Gidrán Tenyészszemléről
A nap folyamán tizenöt egyed került felvezetésre a bírálóbizottság elé. A bírálatok lebonyolítását követően a kilátogatók szakmai tanácsokat kérhettek az egyesület képviselőitől és egymás között is cserélhettek tapasztalatokat.

Jöhetnek a klónozott versenylovak
Az egyik amerikai szövetségi bíróság engedélyezte a klónozott versenylovak regisztrációját. A döntés értelmében a jövőben már klónozott állatok is indulhatnak a lóversenyeken.

Dr. Szabó Lajos rangos elismerést kapott
A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége “A Magyar Lóért Díjat”  adományozott dr. Szabó Lajosnak a magyar lótenyésztés nemzetközi hírnevének ápolása érdekében végzett kiemelkedő tenyésztői munkája elismeréséül.

A kisbéri és gidrán lovak kipróbálása
A támogatás célja  a kisbéri és gidrán lovak kipróbálásának ösztönzése a díjugratásban, a military lovaglásban, és a fogathajtásban.

Csikó születik….
Haga Zsuzsi spontán képsorozata: a hétvégén meglátogattam az Ópusztaszeri Akhal Ménest, azzal a céllal hogy kiscsikókat fotózzak a tavaszban. Nem gondoltam hogy a csikó fotózás a vártnál jobban sikerül, sőt meglepő fordulatot vesz. Szombat délután naplemente fényeiben vadásztam magányosan az egyik legelőn, de nagyon elfáradtam és elindulta vissza szállásom felé…

Mennyit ér egy ló?
Szomorú tény, hogy a lovak nem képeznek valós anyagi értéket manapság az emberek szemében. És most az átlag lovas vagy nem lovas emberről beszélek, nem a szűk elitről. A tenyésztők számára pedig szinte lehetetlen minőségi lovat reális áron eladni. Így vagy mélyen az áruk alá mennek, hogy mégis valamiféle jövedelemhez jussanak, vagy egyszerűen nem adnak el lovat.

Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete
A 2011-ben létrejött egyesület célja, hogy tenyésztőszervezetbe tömörítse azon kancákat és tenyésztőket, akik nem tudnak csatlakozni valamely korábban alakult fajta-tenyésztő egyesülethez, de szeretnének egyesületi keretek között tenyészteni.

Megalakult a Fríz Lovasok Clubja
A Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete létrehozta a  Fríz Lovasok clubját (FLC) azzal a szándékkal, hogy megismertesse és támogassa mindazokat, akik a fríz lovakért rajonganak, és szeretnének velük közelebbi kapcsolatba kerülni, illetve a sportokban aktívan szeretnének szerepelni velük.

Lovas történelmünk
Az 1869 és 1914 közé eső időszakot napjainkban a lótenyésztés aranykoraként tartják számon. Az aranykor hátterében meghúzódó okok megismerése révén levonhatóak olyan következtetések és tapasztalatok, amelyek a jelenlegi lótenyésztés problémáira adhatnak magyarázatot és megoldást.

A csikókori játék
A lónak, úgy mint a többi élőlénynek,az embert is beleértve, a játék alapvető fontosságú a viselkedésfejlődésében éppúgy, mint a fizikai ügyességének kialakulásában.

Lóvásárlás felsőfokon (Forrás: Deluxe Magazin 2006-06-09)
Igaz, Magyarországon nem sokan engedhetik meg maguknak a lóvásárlás és a lótartás luxusát, de talán egy esetleges rossz döntését még kevésbé. Amennyiben lóvásárlásra adtuk fejünket, nem mindegy milyen célból, honnan, hogy, és mennyiéért vásároljuk e nemes állatokat.

Lóvásárlás: Lovat venni nem nehéz…? (Forrás: Nemzetközi Lovas Magazin 2002. februári száma)
Még ha határozott elképzeléseink is vannak jövendőbeli lovunkról, a lóvásárláskor számos dolog nem derül ki egyetlen pillanat alatt a lóról, amelynek vételéről döntenünk kell – hacsak nincs hozzá különleges tehetségünk, hogy az eladó dicshimnuszai mögött felfedezzük a valóságot. Ugyanakkor egy ló eladásának számos oka lehet, amely nem feltétlenül a lóval való elégedetlenségen alapul. Szomorú események vagy megváltozott életkörülmények nemritkán teszik szükségessé ezt a lépést.

Schütt József: A jövő a minőségi tenyésztésé (Szerző: Tóth István)
Schütt József a töki Patkó Csárda tulajdonosa kedvtelésből tenyészt ügetőlovakat, ez a hobbija, ám ezt ő a lehető legkomolyabban és a legprofibb módon műveli évek óta. Eredményei is őt igazolják: a derby győzelmet kivéve lovai csaknem mindent megnyertek az ügető pályán.

Az angol telivér fejlődése napjainkig (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
A szigetország kedvező éghajlati és legeltetési viszonyai, valamint a versenyzés kiválasztó, selejtező és edző, izomzatot, szívet és tüdőt fejlesztő hatása teremtette meg a telivér lófajta alapanyagát.

Az angol telivér fajta kialakulása (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
A 16. és 17. században volt a legnagyobb keleti mének befolyása, és ez idő alatt az 1791-ben “kiadott” General Stud Book (James Weatherby) listáján 103 mén található melyek importként a szigetországba kerültek. Ezek közül három mén alapított olyan vonalat, hogy leszármazottaik a mai modern telivértenyésztésben mind a mai napig számottevően jelen vannak.

A családtenyésztés jelentősége a lótenyésztésben (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Az állattenyésztés folyamán az ember megpróbálta a jó tulajdonságokat rögzíteni, a kedvezőtleneket pedig háttérbe szorítani. E törekvés célja az, hogy egyre jobb és jobb tulajdonságokat mutató egyedeket tenyésszünk.

A tenyészértékbecslés lehetőségei Magyarország sportlótenyésztésében (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D. és Petrovics Eszter)
A sportlótenyésztés célja olyan nemes megjelenésű, erőteljes, atletikus alkatú, kiváló mozgású természetes egyensúlyban járó ló tenyésztése, amely a lovassport feladatait magas szinten megoldani képes (HECKER W.).

A ló temperamentumának megítélése és helye a teljesítményvizsgálatban (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Manapság egyre többet hallani a különböző teljesítményvizsgálati, tenyészértékbecslési rendszerekről. A sportlófajtákban évek óta törekvés van arra, hogy országonként egyező, ill. nagyon hasonló tenyészértékbecslési rendszert vezessenek be annak érdekében, hogy eltérő fajtájú, országból származó, különböző országokban szereplő lovak összehasonlíthatóak legyenek.

Beltenyésztett-e a telivér? (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Az angol telivér fajta első törzskönyvét (General Stud Book) 1793-ban adta ki James Weatherby. Ezzel a fajtát lezárták, így a telivéreket zárt populációban tenyésztik, több mint 300 éve. Ezután csak az a ló minősülhetett és minősül ma is angol telivérnek, amelyik a könyvben lévő 237 kanca vagy 169 mén valamelyik leszármazottja

A sportlóátalakítás német útja (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Németországban a II. Világháború előtt gazdasági használatra történő munkaló-előállítás volt a tenyészcél, így a tenyésztési hagyományok és a lóállomány gyökeres megváltoztatása vált szükségessé a sportlótenyésztésre való átálláskor.

A sportlóátalakítás korszaka Európában (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
A II. Világháború súlyos csapást mért a lóállományra. A háború befejezése után elkezdődött a lótenyésztés helyreállítása, a szétszóródott tenyészanyag felkutatása és a régi ménesekbe, vagy új tenyészhelyekre való csoportosítása.

Franciaország sportlótenyésztés (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Franciaország speciális helyet foglal el a sportlótenyésztő országok sorában. Alapvetően két fajta szerepel a francia lovassportban, az anglo-arab és a Selle français, a francia hátas.

A sportlóátalakítás angol útja (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Anglia és Írország kivételével, amely a falkavadászatra alkalmas ló tenyésztésével a mai modern tenyészcélnak megfelelő úton haladt, Németországnak (és a többi európai államnak) is gyökeres szemléletváltozásra, állománya típusának átalakítására volt szüksége és ez a folyamat még ma sem záródott le.

Hollandia sportlótenyésztése (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Ma már nem lehet sportlótenyésztésről beszélni Hollandia említése nélkül. Ez az ügyes és szorgalmas kereskedő nép ma már az egyik legjelentősebb sportló előállító ország.

Az angol telivér szerepe Magyarország sportlótenyésztésében (Szerző: Dr. Bokor Árpád Ph.D.)
Angol telivér populációnk mindig is világhírű volt, a Kárpát-medence éghajlata tökéletesnek bizonyult a szívós, kitartó lovak nevelésére. A tenyésztés a legnagyobb sikereit a XIX. század végén érte el, az 54 versenyében veretlen Kincsemmel és az Epsom Derby-nyerő Kisbérrel.

Mének és tények, lótenyésztés Németországban (Szerző: Szebényi Dániel, Forrás: Nemzetközi Lovas Magazin)
Az európai gazdasági válság a lótenyésztést sem kerüli el. Ha Németország példáját nézzük – amely ország világhatalom a sportlótenyésztésben -, akkor megállapíthatjuk, hogy az idei fedeztetési szezonban sok tenyésztő üresen hagyja kancáját. A méntulajdonosok nem tehetnek mást, mint hogy még jobb kiszolgálást nyújtanak a tenyésztőknek.

Tenyésztés: Ugróló tenyésztés Normandiában (Szerző: Szebényi Dániel, Forrás: Nemzetközi Lovas Magazin) 
Narcos és Quat Sous: ki nem ismeri ma Európában e két mén nevét, akik szenzációs ivadékaik által hívták fel magukra a figyelmet a nemzetközi díjugratósportban? Mindkét kivételes mén – melyek korábban Eric Navet, illetve Eduard Couperie alatt maguk is bizonyították képességüket – ősrégi, tudatosan szelektált kancacsaládból származik. A kancacsalád ápoló és értő gazdái pedig nem mások, mint a francia lótenyésztést meghatározó alakjai: a Brohier család.

Tudja-e hogy…Mi végre tenyésszünk lovat? (Szerző: Dr. Pataki Balázs, Forrás: Magyar Lovas Kör)
Magyarország lóállománya az 1980-as évek végén 80 ezer körül mozgott. A rendszerváltás idején a földterület-kárpótlások, az ebből keletkező új remények, s nem utolsósorban nosztalgiák hatására az állomány növekedni kezdett. Erre az időre datálódik a tenyésztő egyesületek megalakulása; egyre több, más szakmából élő, de lószerető ember kezdett el lovat tartani, tenyészteni.

A csikónevelés a kistenyésztők szemszögéből (Szerző: Vér Imre, Forrás: Magyar Lovas Kör)
Régen elmúltak azok az idők, amikor a hadsereg lóigénye folyamatosan tenyésztésre sarkallta a lóhoz értő gazdát, mert az általa nevelt jó minőségű csikónak a pótló felvásárlás viszonylag biztos és gazdaságos értékesítési lehetőséget jelentett.

Mi lesz veled telivér? (Szerző: Vér Imre, Forrás: Magyar Lovas Kör)
Az angol telivérek helyzete válságosra fordult, felén így is, úgy is túladnak. Árverést hirdettek  meg Dióspusztán és Budapesten, a Kincsem Parkban. Licitálás 1 db 2 éves ménre volt 250 000 Ft-ról 420.000 Ft-ra. A kikiáltási árak 150.000 Ft-tói kezdődtek.

Tenyésztésben is holland példa (Szerző: Reischl Gábor, Dr. Várady Jenő, Forrás: Magyar Lovas Kör)
Keserű kritikát olvashattunk a Lovasfutár hasábjain: “Ménjeink, néhány kivételtől eltekintve, középszerűek, kiemelkedő saját teljesítménnyel alig rendelkeznek, a kancaállományról pedig ne is beszéljünk.”

Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások