Arab telivér

A legrégibb kultúrfajták egyike, hatása szinte minden másik kultúrfajtában megmutatkozik. Őse az időszámítás előtti korokban Közép-Ázsiából kiindulva elterjedt Mezopotámiában, az ősi Egyiptomban, az Arab félszigeten egészen a Pireneusokig. A mozgékony, kitartó, szívós, igénytelen lovak a hadászatban is igen nagy jelentőségűnek bizonyultak.

A különféle arab törzsek főként lovaiknak köszönhették hadi sikereiket a sivatagban vívott harcukban. Az egyes beduin törzsek különösen kitűntek lovaik kiváló minőségével. A lónemesítést a mohamedán vallás is erősítette, a leghíresebb kancacsaládokat Mohamed kancáira származtatják vissza. A XVI-XVIII. században Európában is elterjedt az arab ló. Részben a török hódításnak következtében az itt talált lóállományt nemesítették arab ménekkel, a későbbiekben pedig már tudatos expedíciókat szerveztek arab lovak beszerzése céljából. Ez idő tájt alapították a legismertebb arab lovat tenyésztő méneseket (Bábolna (1789), Radautz (1812), Janow Podlawski, Tyerszk), s szerte a világon elterjedt az arab lovak tenyésztése. Az arab telivér az a ló, amely szerepel bármely, a WAHO (World Arabian Horse Organization) által elfogadottnak nyilvánított arab telivér méneskönyvben vagy nyilvántartásban, illetve ezeknek a lovaknak az ivadékai.

Jellemzői:

Az arab ló a szépség, a nemesség és az elegancia megtestesítője. Feje kicsi, száraz csukafej széles tarkóval és homlokkal, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel, egymástól távol ülő kifejező szemekkel. A fej eleganciáját a homorú vagy egyenes orrhát, tág orrnyílások, a finom bőr és a jól látható erek fokozzák. Nyaka karcsú, jól ívelt, hosszú, finom hosszúszálú sörényszőrökkel. Marja kifejezett, a hát és különösen az ágyék rövid (az arab lónak csak 5 ágyékcsigolyája van), a far általában egyenes. A farok magasan tűzött, mozgásban a farokrépát magasan tartja. Szügye, mellkasa nem túl mély. A végtagok szikárak, acélosak. A paták kicsik, szilárd szerkezetűek. Mozgása rugalmas, tért nyerő, kecses, légiesen könnyed.

Méretei:

  • marmagasság bottal: 147-155 cm,
  • szalaggal: 153-165 cm,
  • övméret: 173-180 cm,
  • szárkörméret: 17,5-19 cm.
  • Színe: legelterjedtebb a szürke és a sárga, de pej, fekete is egyre nagyobb gyakorisággal fordul elő.

Hasznosítása:

Intelligens, kitartó, szelíd, könnyen kezelhető. Ezen tulajdonságai miatt ideális hobbiló. Gyors, kitartó, emiatt a távlovagló versenyeken nagy számban szerepelnek arab származású egyedek. Több országban a galopp pályákon rendeznek rendszeresen arab futamokat is. Szélesebb körű kipróbálása kiváló használati tulajdonságainak megőrzése érdekében is szükséges lenne, mivel sok helyen már csak show bírálatok céljaira, küllemre tenyésztik, s félő, hogy ez hosszú távon egyéb értékeinek elvesztésével járhat.

Értékteremtő tulajdonságai, felhasználása

A fajta rendkívül egységesen örökít. Ez több száz éves fajtatiszta tenyésztésének következménye. Kitűnő regenerátor, amikor egységes örökítésű, küllemi egyedek előállítása az igény. Mindent átütő örökítő erejét csak acélossága, kitartása, igénytelensége, temperamentuma múlja felül. Megjelenésében minden lófajták legnemesebbike.

A nem teljesítménysportokban univerzálisan használható fajta. A távlovagló sportágban kiemelkedőt tud nyújtani, annak koronázatlan királya! Az ugrósportban kiemelkedő képességet örökítők is előfordulnak a fajtacsoportban (Ramzes, Gazal VII, Bajar).

A legelterjedtebb, hobby célból tartott lófajta.

Állománya

Elterjedtsége alapján az egyik legnépszerűbb világfajta. Csak Amerikában több mint százezer egyedet tartanak nyilván, Európában is számos jelentős ménese van, kedvelőinek, tenyésztőinek száma egyre növekszik. Tenyésztését világviszonylatban az Arab Lótenyésztők Szövetsége (WAHO) szabályozza, írja elő a méneskönyvi megfelelés követelményeit és ellenőrzi azokat. Magyarországi tenyésztő szervezete Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete.

Patrick Swayze és az arab ló

Patrick Swayze (Houston, 1952. augusztus 18. – Los Angeles, 2009. szeptember 14.)

Swayze 1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született. Az első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, majd két évvel később az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost című romantikus drámával. A színész az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben leesett egy lóról, ekkor súlyosan megsérült.

Patrick Swayze-t mint énekest, táncost és színészt ismerte meg a világ, azt azonban kevesen tudták, hogy az egyiptomi arab lovak megszállottja volt.

Swayze saját bevallása szerint lovak között nőtt fel. Apja Texasban cowboyként dolgozott, ő maga pedig 8 évesen a Gleannloch Farmon találkozott először arab lóval, innentől a fajta szerelmese.

Feleségével, Lisa Niemi-vel kaliforniai birtokukon számos kancát és csikót tartottak. Swayze első egyiptomi arab lova egy Aleenah nevű kanca volt (Ruminaja Majed x Talgana), kedvence pedig minden kétséget kizáróan a sárga mén, Tammen (Abenhetep x Talgana). Ő testesítette meg mindazt, amit Swayze számára az egyiptomi arab jelentett. „Fantasztikus egyéniség” nyilatkozta Tammenről. „Egy rendkívül erőteljes, dinamikus mén, és mégis annyira nyugodt és szelíd.” Tamment a szakma, a tenyésztők is elismerték.

Hogy mit szeretek az egyiptomi arab lovakban? A szépségüket. Jellegzetes fejformájukat, büszke ügetésüket és megjelenésük harmóniáját. Egyszerűen tökéletesek. Egyszerűen lenyűgöznek!” mondta Swayze, amikor kedvenc arabjairól faggatták.

Frissítve: 2015.05.14., 2022.08.11. Fotók: Haga Zsuzsanna, Canva
Forrás: www.pelsonius.hu

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások