Percheron

Hideg vér és meleg szív – talán ezzel jellemezhetjük leginkább a percheron fajtát, amely máig az egyik legismertebb és legelterjedtebb hidegvérű lófajta.

A francia állami ménes fedezőménje

Fajtatörténet

A percheron eredete sok kérdést vet fel, hiszen a kialakulásáról nem igazán maradtak fent hiteles információk, így sok legenda kelt életre a fajtával kapcsolatban. Egyesek azt állítják, hogy a rómaiak hozták északra az ősét, a Boulonnaist a Brit hadjáratok idején, míg mások úgy vélik a Poitiers-i csatában zsákmányolt arab és berber mének játszhattak szerepet a kialakulásában. Az első írásos emlékek a fajtáról a 8. századra tehetőek, ezek a Normandia tartománnyal határos Le Perche vidéket jelölik meg, mint a fajta bölcsője. A keresztes hadjáratok idején már nagy számban használták az erről a vidékről származó lovakat, kiváló adottságaik miatt.

Angliai percheron show

A mezőgazdasági területek növekedésével a farmereknek is szükségük volt egy nagy teherbírású, gyors ügetéssel rendelkező, ugyanakkor az egész napos munkát is jól tűrő lófajtára. A francia éléskamraként is emlegetett Le Perche vidéken nem kellett sokáig keresniük, a nehéz páncélos lovagok hátasai jó alapanyagként szolgáltak az igásló típus kialakítására. Később a percheron lovak a gyorsaságuknak köszönhetően az omnibuszok és más nehéz kocsik előtt találták magukat.

1839-től az Amerikában is teret hódított magának a fajta. A kontinensen eddig csak a mezőgazdasági munkára alkalmatlan hátaslovak voltak, így a gazdák hidegvérű importba kezdtek Angliából és Franciaországból. A percheron gyorsan az Egyesült Államok legnépszerűbb igáslovává vált méretei és munkakedve miatt. Az 1930-as évek elejére a fajtatiszta amerikai igáslovak 70%-a percheron volt. A II. világháború idején még a traktorok és más gépek sem tudták kiszorítani a lovakat, ugyanis idősek, nők és gyermekek voltak kénytelenek művelni a földeket, a gázolaj árak pedig nem tették lehetővé a gépesítést. A nagy munkabírásuk miatt az amis közösségek a mai napig percheronokkal végzik a munkát.

Az amisok a mai napig percheron lovakkal dolgoznak

Tenyésztő szervezetek

A percheron lovak Franciaországból erednek, de sok található Angliában, az Egyesült Államokban, sőt Kanada területén is. Így történhetett meg hogy több tenyésztő szervezet is létrejött, így a fajtának különböző típusai, méretei jöttek létre, attól függően az adott országban mit részesítettek előnyben.

Az eredeti francia típusra jellemző a szép fej, a széles homlok, amelyen nagy, értelemtől sugárzó szemek ülnek és a közepes, de inkább hosszú fülek. A nyak vastag és izmos, a toroktájék rövid. A test tömeges, a vállak hosszúak, ugyanakkor masszívak, a mellkas mérsékelten széles, a hát egyenes és izmos, a fartájék széles, a csánk rövid. A lábak egyenesek és erősek, a pataszerkezetnek kifogástalannak kell lennie, jellemzőek a dús hosszúszőrök.

Francia állami ménes percheron fogata

Az eltérések leginkább a lovak méreteiben és színeiben figyelhető meg. Az angol és francia szövetség kizárólag a szürke és fekete egyedeket regisztrálja, a jegyesség minimálisan megengedett, de kerülendő. A legnépszerűbb árnyalatok Európában az almásderes és a koromfekete. Ezzel ellentétben az Amerikai és Kanadai szövetségek bármilyen színváltozatot, bármilyen jegyekkel elfogadnak.

Az európai percheron lovak lapos, de élénk mozgással rendelkeznek, míg amerikai tenyésztők az akciós, felfelé is törekvő jármódokat részesítik előnyben. Az eredeti francia percheron 155 és 185 centiméter között mozog, ehhez pedig 500 és 1200 kilogramm közötti súly társul, bár a nagyobb méretű lovak előnyt élveznek a francia gazdáknál. Az angol percheronoknak két éves korukra legalább 162 centiméteres magasságot el kell érniük, de egyébként bármekkora lovakat tenyésztésbe vesznek. Az amerikai lovak 160 – 175 centis marmagasságúak, míg kanadai társaik a 165 – 185 centisek.

Látványos amerikai percheron fogat

Hasznosítás

A mai napig tartja a nehézigás szerepét, illetve fogat lóként is népszerű. Amerikában az akció dús mozgása miatt gyakran reprezentatív szerepet is betölt, Kanadában pedig népszerű alapanyag a sportosabb sodrottak tenyésztésénél. Ugyan elsősorban fogat vagy igáslóként szerepel a köztudatban az angolok nyereg alatt is hasznosítják, nyugalma és méretei miatt ideális rendőr ló, de az angol tenyésztő szervezet megemlékezik egy angol telivér és percheron félvérről, aki Grand Prix szintig jutott díjlovaglásban.

Jellegzetesen díszített angol fedezőmén

Érdekességek

A világ legerősebb lova dr. Le Gear 1830-ban az USA-ban született percheron. Marmagassága 225 cm volt, a súlya pedig elérte az 1372 kgt. A fajta egyik alapító ménje 1823-ban született Jean Le Blanc néven, állítólag minden ma élő percheron visszavezethető rá.

Frissítve: 2016. 08. 16.
Írta: Stier Adrienn
Forrás: British Percheron Horse Society és  Percheron Horse  Association of America
Fotók: Flickr, Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások