Paint ló

Sokoldalú, mint a quarter horse és foltos, de mégsem pinto. Mikor nevezhetünk egy lovat paint-nek? Most befoltozzuk a hiányosságokat!

Fotó: Facebook

Fajtatörténet

1519-ben Hernando Cortes hajóra szállt és vitorlát bontott az Új Világba, hogy szerencsét próbáljon. A hódítókat természetesen lovak kísérték, hogy könnyebben rálelhessenek a gazdagok földjére. Diaz del Castillo, spanyol történész is a kalandorok között utazott, ő az egyik lovat “pintoként” írta le, fehér zoknikkal az első lábain. Egy másik lovat sötét deresként jellemzett, fehér foltokkal. Ezek a legkorábbi feljegyzések Amerika paint lovairól.

Az 1800-as évek elején a nyugati síkságok bővelkedtek az elvadult ménesekben, ahol azok a bizonyos foltos lovak is jelen voltak. Színük és feltűnő küllemük miatt hamar az indiánok kedvenc hátasaivá váltak. A komancs indiánok, akik híresen jó lovasok voltak, különösen kedvelték ezeket a feltűnő szinű lovakat, így előszeretettel tenyésztették őket méneseikben. Erre bizonyítékként szolgálnak azok a fennmaradt festmények, melyek bölényvadászatokat ábrázolnak – foltos lovakkal.

Ezeket a lovakat sokáig több néven is emlegették: hívták pintonak, paintnek, tarkának vagy fehér-tarkának. Az 1950-es évek végén egy lelkes csoport létrehozta a Pinto Lovas Szövetséget, majd később, 1962-ben egy másik csoport – melynek vezetője Rebecca Tyler Lockhart volt – szintén létrehozott egy szövetséget, de itt már ügyeltek mind a szín, mind a tökéletes munkaló fenntartására.

Ez a csoport úgy vélte, az igazán sokféle színű szőrzet teszi különlegessé a paint lovakat. Később, ahogyan egyre nagyobb tudást halmoztak fel ezekről a lovakról, az elsődleges szempont a munkaló típusának megtartása lett – napjainkban ez lett a legfontosabb kritériuma annak, hogy egy lovat beregisztrálhassanak a szövetségbe.

Fotó: Tabor Ranch

Az első lépés egy lovasbemutató volt. A kis csapat felhívott mindenkit, akit ismert Észak-Texasban és Oklahomában. Csak annyit mondtak nekik, hogy vigyék el lovaikat a bemutatóra. Ez a szerény verseny indította be a szövetséget. Úgy döntöttek, megcélozzák a Dél-nyugati Kiállítás szervezőit és kezdeményezték, hogy indítsanak külön paint lovak számára kiírt kategóriát. Számos tárgyalást követően végül egy nyílt kategóriát indítottak, ahol a lovak színét pontozták.

Néhány héttel a bemutató után Lockhart és 17 lelkes társa tudta: valami nagy van készülőben, ezért összegyűltek hát Texasban, hogy lefektessék a szövetség alapjait. Rebecca úgy jött el a találkozóról, hogy tudta, egy titkos lovas szövetség született meg. Kezében tartotta a lapot, melyet 20 ember írt alá azzal a megbízással, hogy megvalósítsa az Amerikai Paint Munkalovas Szövetséget.

Az első regisztrált Amerikai Paint ló, Bandits Pinto – Fotó: APHA

1962 augusztusában Rebecca asztalhoz ült és feljegyezte az első Amerikai Paint horse családfáját. A Bandits Pinto névre keresztelt fekete tobiano mén a texasi Flying M Ranch lova volt. A barátok és szomszédok további segítségével sikerült saját újságot létrehozniuk és kezelniük a szövetség levelezéseit. Még ugyanennek az évnek a végén a szövetség 150 taggal és 250 regisztrált lóval rendelkezett, napjainkban már 1300 tag és 3800 regisztrált példány alkotja a népes társaságot.

1965-ben az Amerikai Paint Munkalovas Szövetség és az Amerikai Paint Quarter Lovas Szövetség összeolvadásából alakult meg az Amerikai Paint Lovas Szövatség (APHA).

Fotó: Schroeder Ranch

Na de mégis mitől paint ló a paint ló?

Ahhoz, hogy egy lovat paint lóként ismerjenek el, az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

 • Mindkét szülőnek szerepelnie kell az APHA, APQHA, APSHA, az Amerikai Quarter Lovas Szövetség, a Jockey Club vagy bármelyik nemzetközi angol telivér méneskönyvben.
 • Minden olyan paint ló, amely két quarter ló, vagy egy quarter ló és egy angol telivér, vagy két angol telivér szülőtől származik, át kell, hogy essen egy DNS-vizsgálaton, hogy származását elismerhessék.
 • Rendelkeznie kell a hagyományos paint jegyekkel, vagy hordoznia magában annak öröklődését.

Színváltozatok

Elfogadott színek: fekete, pej, pejderes, kékderes, fakó, szürke, grullo, perlino, zsufafakó, sárga, cremello, palomino, zsemlefakó, vércsederes.

Tobiano:

 • A lágyékot sötét színek fedik, a ló mind a négy lába fehér vagy a csánktól, vagy a térdtől számítva.
 • A foltok szabályosak és különböznek egymástól, ám mind ovális alakú, melyek a nyakról a mellkas felé lenyúlva mintegy pajzs alakját képezik a lovon.
 • A fejjegyek lehetnek: hóka, orrcsík, csillag vagy orrfolt.
 • A tobiano leggyakrabban sötétebb alapszínekkel jelenik meg (pl. pej, fekete, sárga).
 • A farok sokszor két színű.

Sárga tobiano – Fotó: Pinterest

Overo:

 • A fehér szín nem fogja keresztezni a hátat a mar és a farok közé eső testrészeken.
 • Általában egy, de akár mind a négy láb sötét színű.
 • A túl sok fehér nem kívánatos – ezek a lovak már inkább fröcskölt fehérek, mint overo színváltozatúak.
 • Jellegzetes fejjegynek mondható a lámpás és a széles hóka.
 • A farok minden esetben egy színű.

Grullo overo – Fotó: Blue Rabbit Ranch

Tovero:

 • Sötét elszíneződés a fülek körül, melyek akár a ló homlokát, illetve szemeit is boríthatják.
 • Az egyik, vagy mindkét szem kék színű.
 • Sötét elszíneződés a szájon, melyek akár a pofáig is elnyúlhatnak.
 • Mellkas foltok változó méretekben, ezek akár a nyakra is felnyúlhatnak.
 • Lágyék foltok növekvő méretekben, ezek általában apróbb foltokkal együtt fordulnak elő, melyek elnyúlhatnak az ágyék tetejéig.
 • A faroktőnél többféle méretű foltok.

Fekete tovero – Fotó: Dragonwood Horse Experience

Testfelépítés

A paint lovak leginkább a quarter lovak felépítését adják: kicsi fej, mely tömör, izmos testtel társul. Marmagasságuk átlagosan 163 cm.

Hasznosítás

Akárcsak a quarter horse, úgy a paint lovak is rendkívül sokoldalúan hasznosíthatóak. A western versenyszámok egyik legkedveltebb lovai közé sorolhatók, de remekül helytállnak díjugratásban, díjlovaglásban és a lóversenyek világában is.

2016.06.21. Maksa Eszter, Lovasok.hu
Forrás: APHA
Fotó: Dragonwood Horse ExperienceBlue Rabbit RanchPinterestSchroeder RanchAPHATabor RanchFacebook, Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások