American Saddlebred Horse

American Saddlebred Horse

 

A fajta eredete és története

Amerika legelterjedtebb és leghíresebb lovai közé tartozik, mely Kentucky-ból, a XIX. századból származik. Kitűnő hátas- és fogatló, mesterséges jármódokra is be lehet tanítani.

A fajtát tulajdonképpen két fajtából, egy munkalóból, a Narragansett Pacerből, és a Kanadai Pacerből tenyésztették ki. Ezután Morgan, és angol telivér vérvonal is került a fajtába finomításképpen. Összefoglalva a fajta Angol telivér, Norfolk Roadster, Naraggansett pacer és Spanyol ló hatására lett olyan, amilyen. Mindegyik fajta finomított, alakított a Saddlebred lovon.

A fajta jellemzői

A Saddlebred igazán akciós mozgású, nemcsak ügetésben, hanem vágtában, és lépésben is. Úgymondván “három jármódú”. Ezen kívül képes az “ötjármódú”, “slow gait”, és “rack” mozgásfajták bemutatására.

A fajtát nemes fej jellemzi, távol ülő fülekkel, büszke szemekkel, széles orrnyílás, és kis pofával. Magasan illesztett nyakkal rendelkezik, bordákban rugalmas törzzsel, puha csüdökkel. A patákat nehéz patkókkal patkolják. A végtagok kecsesek, jellemző rá a vízszintes far, nyírt farok.

Méretét tekintve kb. 155-165 cm körül van. Minden színben meglelhető, kivétel ez alól a tarka.

Hátaslónak és fogatlónak hasznosítják, kiválóan alkalmas szabadidő- és tereplovaglásra is.

 

Készítette: Jenna2
Frissítve: 2023.03.25.
Fotók: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások