Fajtakalauz: A holland sportló, Tulipánország lovai

Fajtakalauz: A holland sportló, Tulipánország lovai

 

Hollandia lótenyésztése óriási fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. Jóllehet a holland méneskönyvet már 1887 óta vezetik, a szövetség csak 100 éves jubileumán, 1987-ben nyerte el a “királyi” jelzőt. A kis ország lótenyésztési bázisát a nehéz félvérek alkották, amelyek főleg mezőgazdasági munkára (gelderlandi), illetve fogatolásra (tuigpaard) voltak alkalmasak. A fent említett fajták saját törzskönyvvel rendelkeznek, ám a holland lóállomány 85%-át ma már a sportlovak adják, amelyek a legkedveltebbek közé tartoznak a világon.

A holland sportló kialakítása és sikere a céltudatos, kemény tenyésztői munka gyümölcse. A saját mezőgazdasági jellegű kancaállományt kitűnő német, francia lovakkal és remek telivérekkel alakították át. A tenyésztők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a tenyésztésbe csak a legjobb lovakat engedjék be. A néhol már túlzottnak tűnő állategészségügyi kontroll szintén holland jellegzetesség a sportlótenyésztés területén.

A szövetség szoros kapcsolatban áll az utrechti állatorvos-tudományi egyetemmel, és még a legeredményesebb törzsek is sorvadásnak indulnak, ha az orvosok egészségügyi problémát találnak. A szelekció tehát könyörtelen.

A mének vizsgáztatásánál két irányban folyik a válogatás: külön bírálják a díjlovakat és külön az ugróló tenyésztésben szóba jöhető méneket. A specializált tenyésztés szükségszerű, hiszen a KWPN – vagyis a Holland Sportlótenyésztő Szövetség – csak csúcsminőségű lovakhoz adja a nevét. Összefoglalva, a holland tenyésztés a teljesítmény, az egészség és a küllem aranyhármasán alapul. A kancák válogatása szintén a sportra való alkalmasságot hangsúlyozza, hiszen a majdani anyák mindegyikének bizonyítania kell a szabadonugróban is. A kancák sportteljesítményüknek megfelelően a “keur“, “preferent” és mint legnagyobb kitüntetést, a “prestatie” előnevet kapják.

“Tulipánország” jelentős apaménjeit tanulmányozva feltűnő a német, elsősorban holsteini, illetve a hannoveri eredet. Így van ez például Voltaire, vagy Burggraaf esetében is. Furioso II fia, Voltaire 2500 bejegyzett ivadékot mondhat magáénak. Legeredményesebb utóda a nemrégiben elpusztult Finesse nevű kanca volt, amely Emile Hendrix-szel a nyergében 1997-ben az év legjobb lovai közé tartozott. Ugyancsak Voltaire-t “mondhatja” apjának Hubert Bourdy Helios-a vagy Vink Especiale, akit Eric van der Vleuten lovagolt. A holland sportlovak különösen jól teljesítenek az amerikai amazonok puha kezeiben. Itt is találunk Voltaire ivadékot: Altaire-t Beth Underhill lovagolta.

A holland tenyésztés másik nagy alakja Nimmerdor. Csikói, leszármazottjai közül néhány: Nissan High Walley Z. (Jos Lansink), az olimpiai bajnok De Sjiem vagy LBH Hearthbreaker. Ne feledkezzünk el a már említett Burggraafról sem!

A sportbeli eredmények úgy látszik igazolják a holland tenyésztőket, akik meghallgatják a lovasok véleményét is. Piet Raymakers például tagja a KWPN tenyésztői tanácsának.

A díjlovasok közül, akik eredményeiket holland lovaknak is köszönhetik, Anky van Grunsven nem szorul bemutatásra. Korábbi második lova, Coctail mellett Crack C. is a holland díjlótenyésztés produktuma. További híres lovas a négyszögben: Ideaal (Johann Himemann), Olympic Barbria (Imke Bartels), Ferro (Coby van Baalen).

A magyar díjlovaglás szintén egy holland lónak, Aktionnak köszönheti, hogy évekig jegyeztek minket a nemzetközi élvonalban.

A holland sportlovak természetesen nem olcsók. Több szaklap címoldalon hozta a hírt, hogy Bert Romp lovát, Burg’s Mr Blue-t megvette a Levis-Strauss tulajdonosa, akkor 18 éves lányának, Elise Haas-nak. A vételár titokban maradt.

A holland lovak természetesen Magyarországot sem kerülték el. A 90-es években sok fiatal mén érkezett hazánkba, amelyek közül jó néhány rögtön tradicionális ménesekben kapott lehetőséget. A probléma csak az volt, hogy a mének fiatal koruk miatt “sötét lovak” voltak, így a tenyésztők csupán bízhattak abban, hogy javító hatásuk lesz. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Hollandiából nem az első osztályú mének érkeztek hazánkba.

A holland mének ivadékai most 5-6-7 évesek, így már megállapítható, hogy Koppány, illetve Just Boy csikói között vannak jók, bár mindkét mén rengeteg kancát kapott. Gulerno után Ómama bizonyított, de itt inkább az anyai oldal a siker kulcsa, Ómama anyja Illéslánya Omega volt. A közelmúltban elpusztult Aktion több nemzetközi szinten eredményes lovat adott, a magyar kancák közül főleg a telivérekre ajánlották.

Szebényi Dániel
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003. júniusi számában.)
Frissítve: 2023.08.17.
Fotók: Canva

Hozzászólások