Amit a lótenyésztésről tudni kell

Amit a lótenyésztésről tudni kell

Alapos ismeretek és megfelelő anyagi háttér nélkül ne vágj bele

Álmod részben valóra vált: Tiéd a tökéletes kanca, akivel szívesen versenyzel, remek a közös munka.

Miért is ne gondolkodnál el a tenyésztésén, ha épp a megfelelő korban is van hozzá? Milyen szép is lenne még egy ilyen nagyszerű ló! 

Ez a valóságban azonban közel sem ilyen egyszerű. Mielőtt fedeztetnéd kancád, alaposan olvass utána minden kapcsolódó információnak, kérd ki állatorvosod véleményét és vedd fel a kapcsolatot a megfelelő tenyésztő szervezetekkel.

Sok olyan kérdés van, ami elsőre nem is fordul meg a fejedben, pedig szükséged van a megfelelő ismeretekre, hogy szakszerűen végig tudd vinni ezt a felelősségteljes vállalkozást és csikód a lehető legjobb esélyekkel indulhasson az életben.

A lótenyésztés komoly költségekkel jár, még akkor is, ha csak egyetlen kancád egyetlen csikójáról van szó. Sok pénzbe kerül eljutni egy egészséges csikó születéséig, majd odáig, hogy felülhess fiatal lovadra – nem beszélve a felelősségről és a dolog érzelmi vonatkozásairól. És persze tudnod kell, hogy a tenyésztés nem klónozás: bár a csikó lehet, hogy nagyon hasonlít majd a mamájára, nem lesz az ő pontos mása.

Kancád termékenyítése, vagy fedeztetése és a születendő csikó felnevelése hasonló kötelezettségekkel jár, mint a gyermekvállalás. Bár egy csikó nem olyan költséges, mint felnevelni egy gyermeket, nem épp olcsó mulatság. Több éven keresztül elkötelezettséget, időt és pénzt igényelő folyamat ez.

Éppen ezért az első lépés, hogy gondold át saját helyzeted, utána kezdődhet a kancád kiértékelése, annak érdekében, hogy megfelelő társat találj neki. A következő kérdéseket mindenképp érdemes feltenned magadnak mielőtt meghozod a nagy döntést:

Mit gondolsz, kedvezően fog alakulni az elkövetkező 4-5 éved?

• Szeretnél még továbbtanulni? Tervezel gyermekeket?

• Esetleg költözés várható mostanában?

• Biztos anyagi háttérrel rendelkezel? Egy esetleges elbocsátás, vagy munkahely váltás esetén is biztonsággal el tudod majd tartani lovadat, lovaidat?

• Egyéb munkahelyi és családi teendőid mellett is elég időd lesz lovadra, lovaidra?

Természetesen nem láthatsz mindent előre, bármikor adódhatnak váratlan események, de ha úgy gondolod, hogy az életedben nagyobb változások következhetnek be az elkövetkező néhány évben, mindenképpen alaposan gondold át, hogy ez-e a legjobb időszak arra, hogy felvállald az áhított csikóval járó hosszú távú elkötelezettséget.

Mérd fel a költségeket!

Vedd számba azokat a kiadásokat, melyek közvetlenül a csikó születésével kapcsolatosak, vagy a csikó nevelése és tartása következtében az elkövetkező években jelentkeznek majd.

Egy tenyészszezonban a természetes fedeztetés vagy a mesterséges termékenyítéshez szükséges termékenyítő anyag költsége (spermadíj) fajtától függően változik, illetve függ a fedezőmén teljesítményétől is. Az átlag 30-80.000 Ft között mozog, de vannak persze ennél sokkal értékesebb mének is.

Ha van egy igazán jó adottságú és származású kancád, akkor nem a fedeztetés / termékenyítés termékenyítő anyagának díja az, ahol érdemes spórolnod. Nem jó döntés kiválasztani egy mént csak azért, mert olcsóbb vagy esetleg egy barátodé és így ingyenesen tudsz vele fedeztetni. Sőt, jól teszed, ha kerülöd az ismeretlen származású és teljesítményű méneket.

Fontos szempont az is, hogy a mén rendelkezzen fedeztetési engedéllyel, ennek hiányában a megszületendő csikó ismeretlen származású lesz.

A fedeztetés, vagy termékenyítés díja csak a kiadások kezdete. A természetes fedeztetéshez utaztatni kell a kancát, esetleg ott is kell hagynod pár napra a mén istállójában. Ilyenkor a fedeztetés mellett a panziós tartás (2-3500.- Ft / nap) és a szállítás költségei is hozzáadódnak képzeletbeli listádhoz.

A mesterséges termékenyítés és a hozzá szükséges gyógyszeres előkészítés állatorvosi közreműködést igényel. Dönthetsz úgy, hogy kihívod állatorvosodat, ez esetben – az alkalmazott gyógyszerektől és vizsgálatoktól (ultrahang, citológia, méhkezelések stb.) függően – 20-40.000 Ft közötti összeggel számolhatsz. Lehetőséged van természetesen arra is, hogy kancádat bevidd egy mesterséges termékenyítő állomásra. Attól függően, hogy mennyi ideig marad ott kancád, gyakran olcsóbb és hatékonyabb módja a termékenyítésnek, mintha állatorvosod rendszeres vendég lenne istállódban.

Tudnod kell, hogy sem a fedeztetés, sem a mesterséges termékenyítés nem garantálja az azonnali sikert, előfordulhat, hogy többször kell próbálkozni ahhoz, hogy kancád megtermékenyüljön.

Az állatorvosnak 30 nappal a megtermékenyítést követően legalább egyszer ultrahanggal meg kell vizsgálnia a kancát, hogy megerősíthesse a vemhességet és kizárhassa az ikervemhességet, amely nem csak a csikók, de a kanca életére is veszélyt jelentene. Az ultrahangos vizsgálatot érdemes megismételni a 3. és a 6. hónapban is – ennek munkadíja alkalmanként körülbelül 5-6.000.- Ft.

A takarmány minőségétől függően kancádnak szüksége lehet vitaminokra, esetleg valamilyen tápra, a vemhesség előrehaladtával pedig mindenképpen meg kell emelni takarmányadagját. Amennyiben kancádat nem otthon tartod, ez a bértartás árának emelkedését vonja maga után.

A vemhes kanca tartására a legideálisabb – számodra pedig az egyik leginkább költségkímélő – tartásmód, ha egy tágas (néhány hektáros) legelőn töltheti a napjait.

Így annyit legelhet, amennyire csak szüksége van és kedvére bebarangolhatja a területet, ami segít megtartani kondícióját.

Ha csak bokszos tartást és egy aprócska karámot tudsz biztosítani számára, érdemes meggondolni a tenyésztést.

Az ellés és az ezzel járó költségek

Az elléshez természetesen szükség lesz állatorvosra – még akkor is, ha kancád ösztönösen is teszi a dolgát és a születő csikó egészségesnek tűnik. Állatorvosod dolga, hogy ellenőrizze a csikó valóban egészséges-e és megállapítsa, hogy a méhlepény teljesen eltávozott-e a kancából. Amennyiben az ellés során komplikációk lépnek fel, vagy a csikó beteg, az tekintélyes kiadást jelenthet neked, nem beszélve a dolog érzelmi vonzatáról.

Tragédia, de megeshet, hogy ellés közben vagy azt követően elpusztul kancád, – ez sajnos nem is olyan ritka, mint gondolnád – ebben az esetben neked kell felnevelni a csikót, át kell tehát gondolnod, hogy tudod-e majd megfelelően gondozni. Tudod majd kétóránként etetni a neki megfelelő speciális tápszerrel? Találsz neki dajka kancát? Ez ismét további folyamatos kiadást jelenthet a következő 3-6 hónapban, mert az árván maradt csikó számára szükséges gyógyszerek és tejpótló porok bizony sokba kerülnek majd.

Az első hat hónapban a csikó megkapja első oltásait és túlesik az első féreghajtáson is, ez körülbelül 12-15.000.-Ft kiadást jelent. Természetesen előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott fejlődését vitaminokkal, vagy táppal is szeretnéd biztosítani, ami havonta is súlyos tízezreket kóstál.

Az elválasztás

Természetesen nem kell kilométerekre vinned a csikót az anyjától, de nem lehetnek szomszédos karámban vagy bokszban. És persze azonnal felmerül a kérdés: tudod, hogyan zajlik az elválasztás? Istállódban megoldható a kanca és csikója biztonságos és kíméletes elkülönítése?

Az elválasztás után a csikónak kortársai között, ménesben a helye egészen a belovaglásig. Tehát számolnod kell a ménesi tartás havi költségeivel, az oltásokkal (évente), féreghajtással (évi 2-3 alkalom) és körmöléssel (kéthavonta) a csikó 6 hónapos korától egészen 3 éves koráig.

Ha hároméves kora után megkezdődik a fiatal ló kiképzése, bizony ismét mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod. Mindenképpen érdemes egy tapasztalt, megbízható szakemberre bízni ezt a feladatot, hiszen közös jövőtöket alapozza meg a csikó alapkiképzése.

Összességében elmondható, hogy a tenyésztés és a csikónevelés komoly beruházás, egy felelősségteljes vállalkozás, mely rengeteg örömet tartogat. Sok mindent érdemes átgondolnia egy kancatulajdonosnak mielőtt belefog ebbe a több éves projektbe, hiszen nagyon sok múlik a megfelelő gondoskodáson, tájékozottságon és felkészültségen.

2012.09.12. Fordította: Olvasztó Dóra, Lovasok.hu

Lektorálta: Dr. Bódai Emese, SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika

Forrás: myhorse.com
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások