Lassítsd le a lovad – evés közben

Mindenkinek ismerős a helyzet: farkaséhes vagy, eléd rakják a kedvenc ételedet, szélsebesen habzsolni kezded és tíz perccel később már sajnálod is, hogy olyan gyorsan elfogyasztottad az egészet, sőt már nem is esik jól. Pont így van ezzel lovad is.

A lovaknál egyáltalán nem szokatlan, hogy amilyen gyorsan csak tudják, eltüntetik az abrakot az etetőből. De ha túl gyorsan esznek, nem rágják meg alaposan a takarmányt mielőtt lenyelnék, így a nagy, száraz falatok összeragadhatnak és eltömíthetik a nyelőcsövet.

Lótartóként természetesen nem kell tétlenül nézned, hogy habzsol a lovad, tippjeinkkel sokat tehetsz az egészséges és biztonságos takarmányozásért:

  • Cseréld le a mély abrakos vödröt, egy szélesebb, laposabb etetőre, amiben a takarmány szétterül, így a falat is kisebb lesz, amit lovad bevesz a szájába.
  • Helyezz ökölnyi méretű köveket az etetőbe, így lovad kénytelen lesz azokat ide-oda tologatva elfogyasztani betevőjét – esélye sem lesz habzsolni.
  • Folyamatos szénaellátás: egész nap biztosíts lovadnak szénát, mivel így kedvére csemegézhet, nem mardossa kínzó éhség, mire az abrakolásra kerül a sor.

Többször kevesebbet: ezt a dietetikusok is gyakran tanácsolják, hiszen az emberi anyagcserére és emésztéssel is jótékony hatással van. Lovaknál különösen fontos lenne, hogy gyakran kis mennyiségű takarmányt vegyenek magukhoz, hiszen a legelő állatként ehhez alkalmazkodott emésztőrendszerük. A gyakori etetéssel jobban függ működni lovad emésztőrendszere és csökken az éhségérzete.

Mindenki a maga helyén: etesd külön lovaidat. Egyes lovak úgy érzik, hogy gyorsan meg kell enniük a takarmányt, mielőtt terrorizálni kezdi őket egy rangsorban felettük álló társuk. Viszont ha az etetés során a lovakat elkülöníted különálló karámokban, bokszokban, akkor lovad sokkal nyugodtabban fogyasztja majd el a saját adagját.

2012.09.24. Olvasztó Dóra, Lovasok.hu
Frissítve: 2016.10.06.
Forrás: www.myhorse.com
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.18.

Hozzászólások