Segíts Lovadnak átvészelni a szilvesztert!

Közeleg az év vége és nyakunkon a szilveszter, ami sok lónak jelent kiemelt stressz forrást. A Lovasok.hu Kozma Gabriella biológustól kért segítséget gyógynövény fronton. Gabi megosztotta velünk milyen praktikákhoz folyamodhatnak a lótartók, ha nyugalmasabbá szeretnék tenni a szilveszter éjszakáját.

Hogyan vészelhetjük át a szilveszteri csinnadrattát lovakkal?

Ha nincs szerencséd, és nem egy katonai lőtér mellett nevelkedtek a lovaid, (mint nekem),
esetleg van egy szilvesztekor bulizós – petárdázós szomszédod, akkor megeshet, hogy kénytelen vagy praktikához folyamodni. Arról valószínűleg későn szólok, hogy próbálj meg év végéig rendőrlovat képezni belőlük, így más cselhez kell folyamodni a patások viszonylagos lelki békéje érdekében. Gyógynövényes szempontból van néhány herba, amit bevethetsz ebben az időszakban.

Nézzük, hogy melyek azok a gyógynövények, amelyek nyugtató hatással bírnak a lovakra:

  • A komlótoboz egyik személyes kedvencem. A Cannabaceae családjába tartozik, igen, ugyanabba, amibe az indiai kender. Fontos szerepet játszik a sörgyártásban, de nekünk most nem ezért érdekes. A gyógyászatban, főzetét természetes nyugtatóként, álmatlanság ellen használják. Lovaknál is hatékony, 500kg-ra kb 25 grammot érdemes számolni. Hatását viszonylag gyorsan, 1 órán belül kifejti.

  • Macskagyökér: fontos, hogy ne tévesszük össze a gyökér macskával (Radix felis)! De, ha azt mondom, hogy valeriána, úgy már ismerős ugye? Évszázadok óta jelen van az orvoslásban, erős hatású nyugtató, altató gyógynövény, a természet váliumának is nevezik. Pozitív hatással van az agyra, csökkenti a szorongást, és a „stresszhormonok” termelődését a szervezetben. Olyan csodálatos ez a gyógynövény, hogy ejtenék egy-két szót a hátrányairól is: büdös. Nem kicsit, nagyon. És ezt a ló is érzi. Tisztán adagolva, 10 gramm is kifejti a hatását egy lónál (már ha megeszi egyáltalán). Érdemes forrázni, illetve más gyógynövényekkel kombinálni. Nem szabad túl sokat adni belőle!

  • Citromfű: nagyon kellemes illatú, ízű, az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény. Enyhe nyugtató hatású, oldja a szorongást, és a stresszt, valamint jó hatással van az emésztésre is. Kiváló alkotója a nyugtató hatású gyógynövény keverékeknek. Hatását hosszabb távon fejti ki, lónak napi 20-50 grammot minden gond nélkül lehet adni.

  • Orbáncfű: Biztos jó kis növény, ha a középkorban ördögűzésre használták… Rövid távon, a komlóhoz hasonló, enyhe szedatív hatása van, hosszabb távú alkalmazásával javítja a stressztűrő képességet, kiegyensúlyozza az alvási ciklust. Neki is van hátrányos tulajdonsága: egyik fő hatóanyaga, a hypericin, hosszabb távon fényérzékenységet, bőrirritációt okoz. Ezért pigmenthiányos, nagy fehér jegyekkel rendelkező lovaknál kerüljük a hosszú távú alkalmazást, és óvjuk őket az erős napsugárzástól. 10 grammnál többet ne kapjon belőle a ló.

Ezeket a gyógynövényeket gyakran alkalmazzák együtt keverékekben, ezek összeállítása azonban szakértelmet igényel, mert kölcsönösen erősítik egymás hatását. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint aki egy buliban összeiszik mindenfélét, és abból bizony baj lehet…

És nem megfeledkezni arról, hogy a kapuk zárva legyenek, a villanypásztor működjön! Amikora legnagyobb fény és zaj hatás várható, az istállóban égve lehet hagyni a villanyt, és hangosabban szóló rádióval némi figyelemelterelést el lehet érni.

Lovazásban gazdag Új évet kívánok mindenkinek!

Kozma Gabriella
MSc biológus, a Pacitea megalkotója
Kép: Canva
2022.12.23.

Hozzászólások