Alkalmassági vizsgát tettek a terápiás lovak

A lovasterápiában vagy a fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásban résztvevő lovak alkalmassági vizsgáztatását a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány végzi. Az első terápiás lovak szeptember 9-én bizonyíthatták alkalmasságukat Fóton.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány szeptember 9-én gyakorlati alkalmassági vizsgát tartott a lovasterápia különböző területein dolgozó terápiás lovak számára. A vizsga helyszíne a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt, ahol a lovasterápiában és a fogyatékos személyek lovagoltatásában dolgozó lovaknak bizonyítaniuk kellett, hogy vérmérsékletüknél és munkakedvüknél fogva alkalmasak a munkára.

A terápiás lovak alkalmassági vizsgájára vonatkozó elvárásokat a Lovas szolgáltatásokról szóló 14/2008 (XII.20.) ÖM rendelet szabályozza. A terápiás lovaglás egyes szakágai (hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, pszichológiai lovasterápia, fogyatékos személyek szabadidős és sport lovaglása) speciális elvárásokat is támasztanak a lovakkal szemben.

Egyértelmű tehát, hogy nem csak a terápiát végző szakembereknek kell magas szintű szakmai tudással rendelkezniük, hanem a terápiás lovaknak is megfelelő kondícióval, és az alapkiképzésre építve, speciális tudással kell rendelkezniük.

A vizsga során a lovasterápiában és a fogyatékos személyek lovagoltatásában dolgozó lovaknak bizonyítaniuk kellett, hogy vérmérsékletüknél és munkakedvüknél fogva alkalmasak a munkára. A vizsga során a vizsgáztatók értékelték a lovak viselkedését, kondícióját, idomítottságuk szintjét nyereg alatt, a futószáras és a hosszúszáras munkában való teljesítményüket, illetve számos engedelmességi feladatot is meg kellett oldaniuk.

2014.09.11. Forrás: OrientPress Hírügynökség
Fotó: BigStock

Hozzászólások