Lóútlevél van – ellenőrzés nincs

Útnak sem indulsz lóútlevél nélkül, ha lovaddal versenyekre, rendezvényekre jársz, mégis gyakran el sem kérik, vagy ha el is kérik, nem ellenőrzik lovad okmányait. Jó, ha tudod, hogy ez egyáltalán nincs rendjén, lovad egészségét védené a szigorú ellenőrzés.

Olvasóink visszajelzései alapján úgy tűnik, hogy a lovas rendezvényekre való beléptetés gyakran nem felel meg a NÉBIH vonatkozó előírásainak, pedig az elmúlt fél év eseményei többszörösen bizonyították, hogy egy pillantás a lóútlevélbe életveszélyes betegségektől óvhatna meg más lovakat. 

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy a Halásziban megrendezett XV. Szigetközi Lovastalálkozón hiányos volt a lovak útlevelének és vérvizsgálatának ellenőrzése az eseményre való beléptetéskor. A rendezvény után néhány nappal a NÉBIH forgalmi korlátozást rendelt el a lovardában, mert az egyik ottani ló vérvizsgálata pozitív lett fertőző kevésvérűségre.

Senki sem volt kíváncsi a papírokra

A közelmúltban zajlott egy olyan másik neves lovas rendezvény is, ahol szintén nem ellenőrizték a lovak papírjait: A rendezvény „előtti héten a szervező elküldte az emlékeztető e-mailt, miszerint a csikóban legyen mikrochip, a kanca papírjai, egyebek közt az érvényes negatív vérvételi eredménye legyen nálunk, hozzuk magunkkal, mert már a létesítmény kapuján sem mehetünk be ezen iratok nélkül, ugyanis ellenőrizni fogják! … odaértünk időben. A papírjainkra viszont senki sem volt kíváncsi sem a kapuban, sem később” írta egy lótartó a Facebookon.

A hatósági állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a lóútlevelek és vérvizsgálatok meglétét. Amennyiben kiderül, hogy a hatósági állatorvos nem megfelelően végzi a feladatát, akkor figyelmeztetésben részesül. A fent említett rendezvény felügyeletét ellátó hatósági állatorvos figyelmeztetésben részesült” – tájékoztatta szerkesztőségünket a NÉBIH.

A hatóság szakemberei hangsúlyozták, hogy minden lehetséges fórumon igyekeznek felhívni az állatorvosok figyelmét a jogszabályi előírások betartásának fontosságára. Emellett a közelmúltban munkacsoport is alakult állatorvosokból és a NÉBIH szakembereiből, hogy a lovakra vonatkozó jogszabályok a jövőben könnyebben átláthatóak legyenek és az egészséges lovaknak megfelelő védelmet biztosítsanak.

Mennyire szigorúan ellenőrzik a lovak útleveleit és a kötelező vérvizsgálat meglétét a lovas rendezvényeken? Várjuk a tapasztalatokat!

 

2015.09.03. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Gene Runion, UrPic2Horseandhound.co.uk

Hozzászólások