10 tipp lóvásárláshoz

Hogy megtalálod-e álmaid lovát? Kettőn áll a vásár és sok múlik a felkészüléseden. Ha szeretnél eligazodni a lóhirdetések útvesztőiben, fogadd meg 10 tippünket és mutasd meg, hogy nem ma jöttél le a falvédőről.

Amikor az eladó lovak hirdetései között böngészel:

1.) Tőkeszelíd? Bombabiztos? Fát lehet hasogatni a hátán? Ne dőlj be az efféle kifejezéseknek, hiszen nem jelentenek garanciát. Keress konkrétabb leírásokat, példákkal tűzdelt hirdetéseket. Ha mégis az ilyen reklámmal rendelkező ló vonz, mindenképpen teszteld le gyakorlatban is azt a végtelen türelmét, mielőtt megvennéd.

2.) Belovagolt és belovagolt ló között nagy különbség lehet. Nem mindegy, hogy megtűri a nyerget és a lovast a hátán, megy, amerre húzzák, vagy szakértő képzést kapott. Érdeklődd meg a tulajdonostól, hogy ki lovagolta be a lovat és őt bombázd kérdéseiddel a ló képzettségi szintjét illetően.

Rendezett papírok!

3.) Ha nincs lóútlevele és nem épp jó körülmények közül vásárolod, jó, ha tudod, hogy a szokásosnál nagyobb kockázatot és költségeket vállalsz magadra hosszútávon.  Az ajánlat túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen? Valószínűleg az is. Egy egészséges, jól kiképzett ló ritkán olcsó. 

  • Ha tenyésztésre szánod leendő lovad: mindig győződj meg arról, hogy kiszemeltedet elismert tisztavérű lóként számon tartják-e hazánkban. Egyeztess a fajta tenyésztő egyesülettel, és győzödj meg róla, hogy valóban érdemes tenyésztési célból megvásárolnod a lovat.
Vizsgáltasd meg!

4.) Nincs 100%-ban egészséges, tökéletes ló – ne is keress ilyet. Kisebb-nagyobb problémája minden élőlénynek van, így a lovaknak is. Mérlegelj: Fogod tudni majd használni arra, amire szeretnéd? Vajon mennyi ideig? Mennyibe fog kerülni a kezelése?

5.) Egy kis gyógyszer rengeteg mozgásszervi problémát képes elkendőzni. Ha komolyak a vásárlási szándékaid, bízz meg egy állatorvost, hogy vizsgálja meg a lovat és készítsen röntgenfelvételeket. Az adásvételi vizsgálat nem felesleges pénzkidobás, hanem Téged véd.

Adásvételi vizsgálattal foglalkozó állategészségügyi intézmények
Elérhetőségeik
Dr. Molnár József: Tel.: +36-30/279-09-16
Dr. Bocz Nóra: Tel.: +36-30/722-57-66
7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.
Tel.: +36-30/300-49-14
Fax:  +36-82/410-542

Sportlógyógyász Kft.

Dr. Kis János Krisztián
Te.: +36-30/90-81-904

 

Kobakot és szakértőt vigyél, gyereket ne!

6) Hagyd otthon a csemetéket és a kutyádat. A lóvásárlás komoly döntési helyzet, mely nagy koncentrációt igényel. Figyelned kell az eladó reakcióit, a lóval való bánásmódját, a tartási körülményeket, a ló egészségügyi és mentális állapotát. Ezt nehéz a gyerekzsivaly és a csaholó bundás társaságában kivitelezni.

7) Viszont legyen náladkobakod és a lovaglófelszerelésed.

8) Vidd magaddal az edződet, vagy egy lóhoz értő jóbarátot, aki segít a döntésben. A szakavatott, rutinos szemek könnyebben észreveszik a kisebb-nagyobb hibákat. Még mindig kellemesebb, ha a megbízható ismerősöd lebeszél egy rossz vételről és csak amiatt bosszankodsz, hogy “teljesen fölöslegesen” szelted át az országot egy ló miatt, mintha az eladó befolyására úgy döntesz, hogy megveszed a nem hozzád illő lovat és később mérgelődsz. Sokat.

Szerződj!

9.) Kérd meg az eladót, hogy mielőtt kipróbálnád, üljön fel először ő a lóra. Ha időzített bomba, akkor alatta robbanjon. Apropó egy jó tanács: Csak Adás-vételi szerződéssel vásárolj lovat. 

  • Nézd át alaposan az adás-vételi szerződést, tisztázzátok, milyen lehetőségeid vannak, ha szavatossági probléma merül fel, vagy csak egyszerűen nem válik be a ló. Érdemes ehhez ügyvéd segítségét is igénybe venned, mert a későbbiekben sok fejfájástól kímélheted meg magadat.

10.) Ha nem tetszik, ne vedd meg. Kerüld a magyarázkodást. A “még gondolkozom”, “megnézek más lovakat”, “megbeszélem a családdal és majd telefonálok” mindkettőtöknek kellemetlen szituációt szül. Nyugodtan elmondhatod döntésedet az eladónak – persze csak udvariasan.

Végül útravalóként:
  • Mielőtt megveszed a lovat, gondoskodj arról, hogy legyen hová vinni. Nézz körül a környékbeli lovardákban.
  • Ha megvetted, a tiéd. Csak kevés eladó veszi vissza az egyszer már eladott lovat.

2015.09.04. Magyar Dorottya, Horváth Annamari, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.28.
Fotó: Canva

Hozzászólások