Közös lónak túros a háta?

Közös lónak túros a háta?

5 megfontolandó kérdés leendő felestartóknak

Azon gondolkozol, hogy felesben bérelsz egy lovat? A felestartás elég ingoványos terület, így mielőtt betársulnál valaki mellé, nem árt, ha felteszel magadnak néhány kérdést. Ezzel számos problémának elejét veheted.

1. Mi a célod?

Ha pontosan meghatározod a célodat, az sokat segíthet abban, hogy a neked leginkább megfelelő lovat válaszd. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  •  Hetente hány alkalommal tudok időt szakítani lovaglásra?
  •  Milyen stílusban, milyen szakágban szeretnék lovagolni?
  •  Mekkora összeget tudok erre szánni havonta?
  •  Mennyi ideig szeretném bérelni a lovat?
  •  Esetleg meg is szeretném majd vásárolni a lovat?

2. Mi az, ami elengedhetetlen, mi az, ami jó lenne és mi az, ami szóba sem jöhet?

Hasznos lehet összeállítani egy listát a számodra kívánatos és a nem tolerálható tulajdonságokról. Nézzünk egy páldát: Ha alapvetően díjlovaglás céljából keresel lovat, és emellett változatosságképp ugratnál is egy kicsit, akkor hiába mutatnak neked egy hibátlan ugrólovat, hiába tetszik a hely és kedvező az ár. A díjlovaglás a legfontosabb szempontod, az adott ló pedig erre alkalmatlan, így nemet kell mondanod. Ha készítesz egy listát a szükséges, a kívánatos és a nem elfogadható dolgokról, az a próbalovaglás tervezésében és a döntésben is segít.

Ha nagyjából eldöntötted, hogy mit is szeretnél, elkezdheted keresni a Neked megfelelő lovat.

Érdemes megkérdezned az edződet, hiszen könnyen lehet, hogy tud Neked megfelelő lovat ajánlani.

Böngészd át a felestartásra vonatkozó hirdetéseket. Koncentrálj azokra a kritériumokra, amiket korábban már megfogalmaztál és állíts össze egy listát azokról a lovakról, akik megfelelnek a Te szempontjaidnak.

Ekkor készen állsz arra, hogy kipróbáld a kiszemelt lovat, vagy lovakat.

A találkozó megbeszélésekor érdemes egyértelművé tenni, hogy kipróbálás előtt meg akarod nézni a lovat – így jobban megismerkedhettek.

Az első találkozás izgalmában se feledkezz meg a korábban már megfogalmazott céljaidról és kritériumaidról.

Alaposan nézz körül a lovardában, ismerkedj meg a lótartóval. Ha nem lovardától, hanem magánszemélytől szeretnél felesben lovat bérelni, mondj nemet (vagy legalábbis fogadd egészséges gyanakvással), ha a ló gazdája, lovasa nem tud, vagy nem akar felülni a lóra, esetleg felültet rá valaki mást, mielőtt te lovagolnál.

3. Kinek a véleménye számít?

Nyilvánvalóan te magad tudod a legjobban, hogy mit is akarsz pontosan (és hogy mire futja anyagilag). Emellett jó ötlet kikérni egy edző vagy egy barát véleményét, hiszen több szem többet lát. Fontos azonban, hogy ne hagyd magad rábeszélni semmi olyanra, amiben nem vagy biztos, hiszen a te idődről, pénzedről és biztonságodról van szó.

Jó módja a rábeszélés elkerülésének, ha egy nem lovas ismerőssel felvételt készíttetsz, amit csak később mutatsz meg a barátaidnak vagy az edzőnek, mikor már neked is van kialakult véleményed.

4. Pont olyan, mint amilyennek megálmodtad?

Ha túl sok hirdetést nézel át az “álomlovat” keresve, egy idő után talán átsiklasz néhány apróság felett. Talán kicsit drágább, mint tervezted – de beleférhet. Talán van néhány rossz szokása – mondjuk bakol – de az edző helyre tudja hozni, nem?

Egyetlen ló sem tökéletes, és valószínűleg kompromisszumokat kell majd kötnöd. Ezen a ponton ismét nagyon hasznos a kötelező, kívánatos és tiltott dolgok listája. Ha a ló több időt és energiát venne igénybe, mint amennyi örömet szerez, akkor keress tovább!

5. Tüzetesen átnézted a szerződést?

Mindenképpen írásos szerződést érdemes kötni, mely mindkét fél számára egyértelműen lefekteti a feltételeket – még barátok között is. Mint minden szerződés, a felestartásról szóló megállapodás is tartalmazza a felek jogait és kötelezettségeit.

A legfontosabb tisztázandó kérdések:
  • Munkabeosztás: Tisztázni kell, hogy ki mely napokon hány órát lovagolhat, illetve a ló mely napokon milyen jellegű munkát végezhet. A beosztást úgy kell tehát összeállítani, hogy a lovasok és a ló számára is hosszú távon tartható legyen. Ez a lovasok számára nem csak lovaglási lehetőség, hanem kötelezettség is, hiszen a lónak akkor is mozognia kell, ha egyik lovasa épp elutazik, lebetegszik, vagy épp más programja van. De mindez fordítva igaz: ha a ló egy sérülés, vagy betegség miatt kiesik a munkából, a mozgatását, akkor is meg kell oldani.
  • Felelősség: tisztázni kell, hogy a lovasok önállóan, vagy csak edző felügyelete mellett lovagolhatnak, mehetnek-e terepre, átengedhetik-e másnak a lovat.
  • Költségmegosztás: Tisztázzátok, hogy ki milyen mértékben viseli a lótartás költségeit. Tartsátok szem előtt, hogy a lótartásnak vannak előre tervezhető költségei, mint a bértartás, az állatorvosi költségek egy része (vakcinázás, féreghajtás, kötelező vérvizsgálat), a patkolás-körmölés, vagy mondjuk a takarmánykiegészítők beszerzésére fordított összegek. Számoljatok azonban az előre nem tervezhető kiadásokkal is. Ha a ló megbetegszik, állatorvosi és gyógyszerköltségekkel is számolni kell, ha tönkremegy mondjuk a nyereg, akkor gondoskodni kell a pótlásáról, vagy javításáról.
  • Teendők a ló körül: Minden lótartónak megvannak a maga bevált lóápolási szokásai, legyen bár szó a ló, illetve a paták mosásáról, a ló munka utáni leápolásáról, vagy épp a téli nyírásról és takarózásról. Érdemes az alapokat már az együttműködés kezdetén tisztázni.
  • A szerződés felbontása: Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de a megállapodás fontos része a szerződés felbontásának a szabályozása – pontosan le kell írni, hogyan bontható fel a szerződés, ha valamelyik fél úgy kívánja. Ennek több módja is lehet: a szerződés háromhavonkénti hosszabbításával nem kell határozatlan ideig fizetned egy olyan lóért, amit nem szeretnél lovagolni; egy másik megoldás, ha azt rögzítitek, hogy 45 napon belül bármelyik fél különös indok nélkül felmondhatja a bérleti szerződést.

Felestartóként belekóstolhatsz abba, milyen lenne saját lovat tartani, annak minden örömével, bánatával, felelősségével és kötelességével – mégis úgy, hogy mindebben számíthatsz egy másik lovas támogatására. Ha megfelelően választasz lovat, illetve felestársat, az mind a lovastudásotokra, mind lovatok képzettségére kedvező hatással lesz. Meg kell tanulnotok persze együttműködni és közösen megoldani felmerült problémákat.

2013.08.06. Kresák Réka, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások