Gondtalan lovaglás sárban is

A hideg, esős időben a lovasok rendre kevesebb időt tudnak kedvencükkel foglalkozni, a lovak egy része ezért ebben az időszakban sokkal többet tartózkodik az istállóban, illetve sáros, csúszós, felázott karámokban, mint tavasszal vagy nyáron. Egy kis körültekintéssel gondoskodhatsz arról, hogy ez az időszak se a  láb- és pataproblémákról, hanem sokkal inkább a gondtalan lovaglásról szóljon.

Pataápolás: a kulcs a rendszeresség

A pataápolás – a patapucolás, a körmölés és patkolás – a lótartás fontos, szükséges velejárója. Az magától értetődik, hogy a paták tisztítása, a nyírbarázdákban összegyűlt trágya, vagy épp kavicsok eltávolítása évszaktól függetlenül a napi lóápolási rutin része. Ne feledkezz meg róla!

Szezonális problémák

A nyirkos idő és a sár kedvez a különféle baktériumok szaporodásának is, így az őszi-téli hónapok jellegzetes problémája a nyírrothadás, illetve a csüdsömör

A nyírrothadástól napi rendszeres patapucolással védheted meg lovadat. Érdemes a patáit nem csak lovaglás előtt, hanem akkor is mindig kipucolnod, mielőtt lovad száraz almon, vagy talajon mozoghat. Így nem a patában összegyűlt trágyát, vagy épp kavicsokat préseli még jobban bele a szaruba, hanem a nyír lehetőséget kap, hogy szellőzzön, száradjon.

Megelőzésképpen érdemes ebben az időszakban is rendszeresen lemosnod lovad patáit, majd patazsírral, vagy pataolajjal lekenni őket. Az ok egyszerű: ugyanaz a készítmény, ami nyáron a túlzott kiszáradástól védi a pataszarut, az ilyenkor a túl sok nedvességtől és a baktériumok elszaporodásától óv.

Ha pedig már megtörtént a baj és tapasztalhatóak lovad patáján a nyírrothadás tünetei (jellegzetes, kellemetlen szag, a nyír szarujának felpuhulása, fekete kenőcsös váladék megjelenése), jó szolgálatot tesz az SBC paszta, a fakátrány, valamint a patkolókovácsoknál kapható speciális nyírfertőtlenítő szerek. A versenyzőknek érdemes figyelniük a dopping listán szereplő készítményekre. Fontos tudnod, hogy ezeket a készítményeket naponta használni kell a teljes gyógyuláshoz. Az, hogy a patkolókovács 6-8 hetente rendbe teszi a lovad lábát, még édeskevés a sikerhez.

Szintén az évnek ebben az időszakában jellemző a csüdsömör megjelenése is, ami bár a dúsabb lábszőrzettel megáldott lovakat jobban veszélyezteti, igazából bármilyen lovon megjelenhet. A csüdsömör makacs elváltozás, ami a láb felsőbb részeire is felhúzódhat és akár sántaságot is okozhat. A csüdsömörben szenvedő, vagy arra hajlamos lovak lábait mindig tisztán és szárazon kell tartani. Tehát a karámból, vagy a pályáról behozva le kell mosni róluk a sarat, majd alaposan megszárítani a lábaikat. Érdemes az érintett bőrfelületet akár megelőzésképpen is valamilyen zsíros krémmel leápolni, mielőtt a ló sáros talajon töltené az idejét. Ez lehet Sudocream, Neogranormon, illetve valamilyen speciálisan erre a problémára kifejlesztett készítmény is – kiválasztásában kérd állatorvosod segítségét. Fontos, hogy ezeket a krémeket is naponta le kell mosni a bőrfelületről.

Nem mindegy, hol áll a lovad

Az istállózó tartás a lovak számára nem ideális, sokkal inkább az ember kényelmét és gazdasági érdekeit szolgálja. De persze az istállózó tartásnak is számos változata létezik, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Vegyük sorra a legfontosabbakat, mert nem mindegy, hogy milyen istállóban és milyen almon álldogál a lovad.

A hagyományosnak mondott mélyalmos tartástechnológia, amit főleg futóistállókban alkalmaznak, egyértelműen káros a lovak patájára, lábállására. Itt főleg a téli hónapokban a lovak több tíz centi vastag trágyarétegre szórt tisztább szalmán töltik idejük nagy részét. Mivel a mélyalom egy vastag szivacshoz hasonlóan minden lépésnél besüpped, illetve a sarokfalak elvékonyodó szárai miatt még hátra is billenti az ujjtengelyt, a lovak patái megnyúlnak, a sarokfalak és sarokvánkosok összeszűkülnek, az inak, szalagok, ízületek rendellenes terhelést kapnak. A trágyában található ammónia pedig fokozottan elősegíti a nyírrothadás kialakulását.

A bokszos tartás egyértelmű hátránya a kis mozgástér, ugyanakkor az almot itt egyszerűbb folyamatosan tisztán és szárazon tartani.

Csüdig a sárban?

Az őszi és téli hónapok elkerülhetetlen velejárója a sár, ami egyrészt felpuhítja a pata szaruját, másrészt a mozgás folyamán a pata a sáros mély talajba könnyebben besüllyed, megcsúszik. Felborul a lábak egyensúlya, szimmetrikus mozgása. Ilyenkor a ló a hátsó lábával könnyen letapossa az elülső lábak patkóit. Ez egyrészt balesetveszélyes, mert a ló beleléphet a patkóból kiálló szögekbe, vagy a kápába, másrészt a szaru is károsodhat. Ezért főleg keveset használt lovak esetében meggondolandó a patkók eltávolítása.

Szintén a sár és a kevés munka folyamodványa, hogy a lovak ilyenkor gyakran a sáros, csúszós talajú karámban vezetik le túlzott energiájukat, amiből gyakran történnek balesetek – ilyenkor leggyakrabban az inak és szalagok sérülnek. Épp ezért fontos, hogy lovad az őszi-téli hónapokban is rendszeresen dolgozzon, takarmányadagja pedig igazodjon a munkaterheléséhez.

Komoly probléma lehet a téli hónapokban, ha a kisebb területű karámok sáros, csúszós talajában a lovak patái mély nyomokat, lyukakat hagynak, majd másnap reggelre ez megfagy és a csikók, lovak ezeken a keményre fagyott gumókon, gödrökön kénytelenek mozogni, szaladgálni. Ebben az esetben is nagyon megnő a szalagok, ízületek sérülésének veszélye. Esetleg a talp érzékenysége, vékonysága miatt akár tályog kialakulásával is számolnod kell.

Patkó: igen vagy nem?

A patkó használatát a munka mennyisége, milyensége, a talajviszonyok, illetve a ló konformációja teszi szükségessé.

A hidegebb hónapokban a kevesebbet használt, lovagolt lovak patáiról a patkókat el lehet távolítani. A szaru szabályozását pedig úgy kell elvégezni, hogy az igazodjon a téli fagyos talajviszonyokhoz. Mindig figyelembe kell venni, hogy a patáknak időre van szükségük a regenerálódáshoz. Nem tanácsos hetekre, vagy csak 1-2 hónapra patkó nélkül hagyni a lovat, hiszen a szegek helyén könnyen töredezhet a szarufal, a talpnak és a nyírnak is meg kell szokni az új viszonyokat. Egy hosszabb – néhány hónapos – „pihenő” viszont segíti a lábvégek keringését, az irha működését és alapvetően a szaru minősége is javulhat.

2016.02.24.
Magyar Dorottya, Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások