Apjukra ütöttek a Frankel csikók

Az első csikója idén májusban állt először starthoz és azonnal győzött. Azóta már nyolc utódja kezdte meg a versenykarrierjét, akik közül hét nyert, egy pedig második lett. Ők Frankel csikói, akiknek minden mozdulatát tömegeket figyelik, hiszen apjuk olyan egyedülálló versenyló volt, akit soha nem tudtak legyőzni.

Az alma nem esett messze a fájától

Frankel az úthenger

A lóversenyzés eddigi történelmében a legmagasabbra értékelték a világ valamennyi versenylova közül 140-es számmal. (Az International Federation of Horseracing Authorities, azaz a Lóverseny Hatóságok Nemzetközi Szövetsége havonta elkészíti a világ legjobb versenylovainak aktuális raglistáját és számát, amelyet a saját, nemzetközi szaktekintélyekből álló hendikepper bizottsága alakít ki.)

Hároméves pályafutása során 2010-2012 között 14 startjából minden alkalommal győzött és a trófeáit tízszer Group 1-es futamban szerezte. Össznyereménye megközelíti a 3 millió angol fontot, azaz az 1,1 milliárd forintot. Kortársai közül a legjobb lovakat aszerint is rangsorolják, hogy mennyire tudták megközelíteni a legendás mént.

Frankel minél több versenyt futott, annál nagyobb tömegeket vonzott a pályára. Sokan csak miatta mentek ki a versenyekre és máig is számtalan lóversenyrajongó gondolja úgy, hogy életük legnagyobb lósport-élményét az ő futása nyújtotta.

Trénerét Frankel sikerei éltették

Frankel azonban nemcsak a versenyteljesítményével, hanem a hozzá kapcsolódó különleges és megható történeteivel is könnyen belopta magát a lóversenyrajongók szívébe. A nevét ugyanis Bobby Frankelről kapta, aki a ló tulajdonosának és tenyésztőjének, a szaudi Khalid Abdullahnak dolgozott trénerként évtizedeken át Észak-Amerikában.

Bobby Frankel ötször nyerte el a sampion tréner címet és a névadás idején már nagyon súlyos beteg volt. Frankelt végül soha nem láthatta. Ezután a kis Frankel a tízszeres angol sampion trénerhez, Henry Cecilhez került tréningbe, aki szintén súlyos betegséggel küzdött. Sokan úgy vélték, hogy egyedül Frankel az, aki még életben tartotta. A tréner meg is élte lova sikereit és végül 2013 közepén, 70 évesen hunyt el.

A legkékvérűbb versenyló

Frankel a lóversenyzés lehető legkékvérűbb lovainak egyike. Apja ugyanis az a Galileo, aki évek óta a legjobb hosszútávú lovakat adja elsősorban Európában, anyja pedig a Danehill apaságú Kind, aki Listed szinten futott eredményesen.

Versenykarrierje után a tulajdonosa és tenyésztője Juddmonte Farms néven működő méneseinek Newmarketi részlegében, a Banstead Manor Studban állította fel apaménként. A fedeztetési díja 2016-ban 125 ezer fontot, azaz több mint 46 millió forintot tett ki. A magyar szemmel horribilis ár ellenére bőven akadtak jelentkezők, így az első tenyésztési évben, 2013-ban legfeljebb 130, a másodikban 131 gondosan kiválasztott kancát fedezhetett.

Frankel első csikója 2014 januárjában éppen Henry Cecil tréner születésnapján látta meg a napvilágot.

Turbó fokozaton Frankel csikói

Az első utódok idén kétévesek, így mindenki óriási kíváncsisággal várta a bemutatkozásukat. Az első Frankel csikó, Cunco pályára lépésére május 13-ig kellett várni, ám megérte, hiszen az első futás az első győzelmet is jelentette számára.

Azóta a brit szigetországban hat csikója futott és mind győzött. Franciaországban eddig két Frankel utódot láthatott a közönség, egyikük a második helyen, míg másikuk a múlt héten elsőként ért célba.

A Frankel iránti rajongás máig sem csökkent, így minden csikójának a futásáról részletesen beszámol valamennyi nemzetközi szinten jegyzett szaklap. Fontos tudni, hogy egyáltalán nem érdemtelenül, hiszen ritka, hogy egy apamén így kezdje a pályafutását.

Többen azért óva intenek a túlzott dicséretektől és az elhamarkodott következtetésektől és arra figyelmeztetnek, hogy ki kell várni a folytatást, valamint azt, hogy háromévesen, a nagy klasszikus versenyekben hogyan teljesít majd a Frankel utánpótlás.

Az azonban biztos, hogy nincs a világon olyan futtató, aki ezek után ne szeretne egy csikót Frankeltől.

A jövő reménységei – Frankel csikók

2016.07.14. Vonczem Gabriella
Fotók: Frankel Race Horse, Canva
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások