Gondolatok a méltán népszerű lótartási technikáról

Ha azok között az Olvasóink között vagy, akik frusztráltnak érzik magukat a lótartás korlátolt lehetőségei miatt, illetve találkoztál már a Paddock Paradise koncepciójával, akkor bízunk benne, hogy ez a cikksorozat lesz, amely egy meglehetősen egyszerű megoldást kínálva megváltoztatja a lovad életét!

A legismertebb tradicionális lótartás sok szempontból támadható. Az istállóban vagy kisebb karámban a lovaknak nincs lehetőségük a szabad mozgásra és kizárt, hogy szocializálódni tudjanak az egymástól elzárt állatok. Ne feledkezzünk meg a buja, zöld legelőről sem, amely szintúgy veszélyeket rejteget, hiszen fennáll a patairhagyulladás (laminitis) kialakulásának kockázata.

A Paddock Paradiese – Útmutató a természetes lótartáshoz című 2006-os könyv, a természetes pataápolás úttörője tollából született. Jamie Jackson vadlószakértő, aki egy olyan irányt mutat a lovas társadalomnak, amely hatalmas előnyöket nyújt a lovaknak, hiszen a ménes egy olyan környezetben élhet, amely a vadlovak életteréhez leginkább közel áll. Javaslatai által többek között a cukros, otthoni füvön történő legeltetés okozta betegségek elkerülhetővé válnak.

Bár a könyv jelentős hatást gyakorolt a lovas közösségre, a koncepció még mindig nem annyira ismert és gyakran félreértik azok, akik a tradicionális lótartásra esküsznek, ahol a lovak egészsége és boldogsága gyakran a lovaglás, az edzés és a versenyzés fogalmaival kimerül.

A Földön minden egyes élőlénynek megvan a saját természetes és optimális szokása, természetes táplálkozása és életmódja. Általában a lótulajdonosok, amint megértették, hogy pontosan mit is takar ez a lovak esetében, ezt az útvonalat akarják választani.

A Paddock Paradise mögött lévő elgondolást közvetlenül a szabadon élő Amerikai Musztángok egészséges életmódja inspirálta. A Paddock Paradise-ra úgy lehet tekinteni, mint egy útmutatóra, amely a háziasított lovaknak egy olyan környezetet prezentál, amely leginkább hasonlít a természetes élőhelyükre. Mégse keverendő össze a különböző állatkertek programjaival, amelyek imitálni próbálják a ketreceken belül az állatok valódi élőhelyét “jobb életet biztosítva” számukra.

A Paddock Paradise nem úgy telepíti le a karámok kerítését, ahogyan általánosságban elképzeljük. A legalapvetőbb eleme az a belső kerítésvonal, amely a mellette szomszédos “szilárd” kerítés mellett fut. Ennek kialakítása a vadlovak viselkedésének megfigyelésén alapszik.

Mivel ez a koncepció a természetet vette alapul, így a pálya kiépítésével hatást lehet gyakorolni a lovak ösztöneire. A cél az, hogy ne csak egyszerűen mozogjon, hanem a lehető legtermészetesebben tegye azt.

Képzeld csak magad elé az általánosan kialakított karámokat: a lovak lehajtott fejjel órákig állnak egy helyben, szinte végig ugyanabban a pozícióban. Ismerős a kép? A Paddock Paradie esetében a lovak csak úgy mint vadonélő társaik, keskeny ösvényeket készítenek maguknak és ezen mozognak egész nap.

Sok lovas dús, gazdag legelőről álmodik saját lova számára, amelybe bele-belekap a szél. Azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy a lovak természetes élőhelyén nagyon kevés fű van – száraz, félsivatagos talajjal. Ez az egyik legalapvetőbb ok, amiért arra biztatjuk a tulajdonosokat, hogy etessék a lovakat szénával, mivel ez az a takarmány, amely hasonlít a vadlovak élőhelyén megtalálható élelemre.

2019.01.17. Horesnyi Szilvia, Frisch Andrea
Forrás: Cdn.shopify.com
Képek forrása: canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások