Brit lovasok az élen 2018-ban!

Ha visszatekintünk az elmúlt évre, és számba vesszük a három olimpiai sportágban (díjugratás, díjlovaglás és lovastusa) elért eredményeket, azt láthatjuk, hogy a brit versenyzők teljesítménye kiemelkedő volt.

A lovastusa versenyzők ranglistáján az első két helyen brit lovasok, Oliver Townend és Rosalind Canter állnak, őket követi az új-zélandi Tim Price – aki feleségével és versenyzőtársával, Jonelle-el Angliában él.

2018-ban Townend győzött Kentucky-ban és második helyen végzett Burghley-ben és Badminton-ban. Ez utóbbi versenyen figyelmeztetést kapott a túl sok pálcahasználat miatt, amit először nem akart elfogadni, később azonban bocsánatot kért:

“Miután tegnap este hazaértem, és első alkalommal visszanéztem, hogyan lovagoltam Badmintonban, nagyon dühös és szomorú lettem. Nagyon nem tűnt jónak, és én nem akarok ilyennek látszani.”

 

HOUGHTON NORFOLK/ENGLAND – May 25th 2017.

Canter a szeptemberi FEI Lovas Világjátékokon tündökölt, Észak-Karolinában, ahol 13 éves Allstar B nevű heréltjével megnyerte az egyéni világbajnokságot, és a csapatversenyben nyert aranyéremhez is hozzájárult; az ezüstérmet Írország szerezte meg.

Canter ezután köszönetet mondott többek között Christopher Bartle edzőnek, aki visszatért az Egyesült Királyságba, miután segített Michael Jungnak és német csapattársainak bekerülni a sport élmezőnyébe.

Egy másik német lovas, Simone Blum és DSP Alice nevű kancája nyerte az egyéni aranyérmet díjugratásban a FEI Világjátékokon Tryonban. Blum volt az első nő, aki elnyerte ezt a címet a Lovas Világjátékok 1990-es alapítása óta. (A 2018-as FEI díjátadón a Legjobb Sportoló címet is ő kapta.)

Az Egyesült Államok szerezte meg az aranyérmet a csapatversenyben, Ausztrália pedig mindhárom szakágban kvalifikálta magát a 2020-as tokiói Olimpiára. Egy hurrikán fenyegetése és a szervezéssel kapcsolatos problémák – amelyek egyebek között a távlovas verseny lefújásához vezettek – miatt azonban a 2018-as Lovas Világjátékok sok kételyt ébresztettek a FEI-ben a verseny jövőjét illetően.

Jelenleg igazából nincsenek egyértelmű jelöltek a 2022-es játékok megrendezésére és valószínűnek tűnik, hogy az esemény kisebb kaliberű lesz, vagy egyéni bajnokságokra lesz felosztva.

Ami egyértelmű, hogy a brit díjugrató, Ben Maher, aki a londoni Olympia Horse Show résztvevője is volt, szárnyalt 2018-ban. Négy Grand Prix győzelemmel – Explosion W és Winning Good nyergében – ő vezeti a Longines Global Champions Tour és a Global Champions League listát egyaránt.

Tavasszal a sportág másik olimpikonja, az amerikai Beezie Madden és lova Breitling LS nyerte meg a Longines FEI Díjugrató Világkupa döntőjét Párizsban. Madden, aki győzelmével automatikusan kvalifikált a 2019-es döntőre Svédországban, az észak-amerikai Világkupa kvalifikációs listáján is az elsők között van.

Díjlovaglásban Madden honfitársa, Laura Graves és lova Verdades kerültek a világranglista elejére néhány hónapra szeptemberben, amíg a német lovas ikon, Isabell Werth vissza nem szerezte az első két helyet két különböző lóval. Werth-nek, aki a legtöbb érmet szerezte a lovas szakágakban, olyan riválisokkal kell majd harcba szállnia, mint a brit díjlovas csillag Charlotte Dujardin, aki 2018-ban tért vissza a versenyzéshez, miután Valegro nevű lova 2016-ban nyugdíjba vonult.

A 2020-as tokiói olimpia és paralimpia felé tekintve, a Brit Lovas Szövetség (BEF) World Class programjának új elnöke, Victoria Underwood nem rég azt nyilatkozta, hogy célja, hogy az ország versenyzőivel – beleértve a fent említett lovasokat is – összedolgozva „Nagy-Britannia legyen a világ vezető lovas nemzete a versenyeken és azokon kívül is.”

2019.01.21.
Fordította: Kresák Réka
Forrás: Eurosport.com
Képek forrása: Bigstockphoto.com

Hozzászólások