Egészséges falatozás

Mire figyeljünk a jutalomfalatoknál?

A közhiedelemmel szemben a kockacukor lónak nem való! Szerencsére ma már csak ritkán látni, hogy a lovasok cukorral kedveskednek négylábú sporttársaiknak, habár a fogszuvasodás a lovaknál csak elenyésző veszélyt jelent, hiszen folyamatosan nőnek a fogaik. Az alma és a répa mindenesetre egészségesebb megoldás.

Előregyártott jutalomfalatok

Manapság egyre nagyobb választékkal találkozhatunk a piacon. De mire is érdemes figyelni a finomságok vásárlásánál?

  • A jutalomfalatok is tartalmaznak energiát – tehát csak korlátozott mennyiségben etetessük vagy csökkentsük a többi takarmány mennyiségét.
  • Figyeljünk arra, hogy mit tartalmaznak – szélsőséges esetben előfordulhat bizonyos vitaminok és nyomelemek túladagolása
  • Gyógynövényes jutalomfalatoknál tudni érdemes, hogy sok kalciumot tartalmaznak

Természetes jutalomfalatok

A sárgarépa, magas béta-karotin tartalma miatt nagyon egészséges. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, azaz elővitaminja. Nem kell félnünk a túladagolástól, hiszen a szervezet csak annyi béta-karotint változtat át A-vitaminná, amennyire szüksége van.  A répákat alaposan tisztítsuk meg, mielőtt a lónak adnánk azokat. Nem szabad fagyottan etetni és a zöld részeket is vágjuk le a magas nitráttartalom miatt.

Fontos arra is figyelni, hogy ne aprítsuk fel a répákat, mert a falánkabb jószágok a répaszeleteket nem rágják meg alaposan, így fennállhat a nyelőcső-elzáródás veszélye. A lovak nem csupán a sárgarépát, de a cukorrépát is szívesen fogyasztják. Nagyobb mennyiségben azonban kerüljük etetését magas cukortartalma miatt.

Almát szintén nyugodtan adhatunk lovainknak – akár nagyobb mennyiségben is. Két-három kilogramm közötti mennyiséggel nem véthetünk hibát. Mivel az almában tartalmazott pektinek nem a vékonybélben, hanem a vastagbélben viszonylag gyorsan szívódnak fel, nem szabad ennél nagyobb mennyiséget etetni érzékeny emésztőrendszerű lovakkal, mert hasmenést okozhat. A répához hasonlóan az almát se daraboljuk túl apróra, mert elzárhatja a nyelőcsövet. Sok ló szintén szívesen fogyasztja a banánt – szigorúan héj nélkül! Habár a banánhéj maga nem mérgező, a vegyszerek, amelyekkel permetezik őket, veszélyesek lehetnek lovaink számára.

A görögdinnye héja is közkedvelt csemege a lovak körében, azonban fontos, hogy mindig friss és szennyeződés mentes legyen, valamint, hogy a ló ne a földről egye fel a lédús csemegét.

Kenyeret a lónak?

  • figyelem: a friss kenyér felfúvódást okozhat, ezért lovaknak csak kis mennyiségű, keményre száradt kenyeret szabad adni – jobb a biztonság
  • a kenyeret a lehető leggyorsabban szárítsuk meg, hogy ne penészedjen
  • penészes kenyeret tilos etetni  – kólikához vezethet, még minimális mennyiségű penész esetében is

Kis mennyiségekben természetesen gondtalanul kedveskedhetünk lovainknak ezekkel a falatokkal. Természetesen a jutalomfalatok adagolásánál se tévesszük szem elől a lovak takarmányozásának alapszabályait:

  • alaptakarmányból legalább 1 kg (inkább 1,5 kg) szárazanyagot adjunk 100kg-onként. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 5-600 kilogrammos hobbiló esetén naponta 10-12 kilogramm jó minőségű réti szénával kell, hogy számoljunk.
  • ideális az abrak több részre való elosztása úgy, hogy egy-egy etetéskor kisebb (lehetőleg 1 kg-nál nem több) adagokat etessünk
  • mindig tartsuk szem előtt a napi takarmányadag adag egészét, ne adagoljunk átgondolatlanul takarmánykiegészítőket

2012.01.23. Deák Anette Stefanie
lovasok.hu
Forrás: pferdplus.com
Frissítve: 2014.11.24.

Hozzászólások